Mám nějaké videokliopy s muzikou postahované a nagrabované ze všech možných zdrojů.
Vetšinou jsou SD 4:3, je tam vidět logo a podobné hovadiny.No a chtěl jsem z toho dostat klipy
do HD 16:9 a nejlépe bez těch okolních srajdiček.Protože zdrojové soubory mám celkem kvalitní
napadl mě tento postup:
1)Zvolit nový projekt s nastavením 1920x1080 50i.
2)Po vložení do timeline vybrat efekt Mask, nahodit ho na klip a v pořadí efektů jej dát jako první.
[attachment 514 select_setting.jpg]
3)Použít v efektu Mask nástroj Rectangle a pomocí něho nakreslit oblast, kterou z obrazu použiju..
Část mimo nakreslenou oblast (Outside) chci mít průhlednou, musím ji proto nastavit jako průhlednou.
[attachment 515 set_draw_opacity.jpg]
Tím mám hotov základ obrazu, potvrdím OK a přejdu na editaci v Layouteru.V něm si tahem popřípadě
doplňujícím nastavením natáhnu obraz do celého rozměru, tak, abych neměl pocit deformace.Všechna doplňující
nastavení, které jsem měnil, jsou v obrázku vidět
[attachment 516 set_layout_time.JPG]
Kliknu OK a hotovo.Ještě obrázek pro srovnání,Vlevo origo, vpravo po úpravě.
[attachment 517 compare.jpg]
Chybějící části originálního obrazu v upraveném mě nezajímají a považuji je jako nepodstatné.
Pro mě byl podstatný výřez.
Dovolím si poznamenat, že princip tohoto postupu jde použít i ve všech obou jiných editorech, které jako editory akceptuju.:DB)-
Je Vegas Pro 11 a ten druhý si doplněte sami.

Konec srandy, mám to odzkoušeno v Avidu a v Sony Vegas Pro 11.V Corel X4, Magix a dalších nevím,nezkoušel jsem jejich možnosti
jako u těchto uvedených.