nesynchronní obraz a zvuk po exportu na DVD

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
zdenda

Objevil se mi náhle problém: po vypálení na DVD je obraz opožděn na konci záznamu až o 0,5 sec oproti zvuku (film cca 90 minut). Při kontrole projektu je přitom vše v pořádku. Zdrojový záznam pochází z tv karty Pinnacle 300i, kódován při zápisu do MPEG2. Již jsem v minulosti stejným způsobem a ze stejného zařízení nahrával (i delší pořady 110÷200 minut) a takový problém se dosud neobjevil. Až teď. Zpoždění plynule narůstá od začátku záznamu a v poslední třetině filmu je již nepříjemně znát. Stáhl a nainstaloval jsem doporučovanou utilitu PPE, ta však nedělá vůbec nic. Co s tím??
lubud

Jednodušší TV karty digitalizují pouze video a ke vzorkování zvuku se používá zvuková karta. Na obou kartách se používá jiný krystal, odtud rozjetí zvuku proti obrazu. Rozjetí narůstá postupně, takže nejednodušší úprava spočívá v tom, že ve střižně posunu zvukovou stopu vždy po 10 - 15 minutách (až je posuv pozorovatelný) o patřičné desetiny sekundy tím správným směrem (předtím zamknu obrazovou stopu). Je to primitivní postup, ale pro normální film se dá synchronizace opravit tak do 15 minut. Detailní rozbor problému je zde: Článek: Framerate a synchronizace zvuku a videa, Autor: Mike, www.tvfreak.cz
zdenda

lubud napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Jednodušší TV karty digitalizují pouze video a
> ke vzorkování zvuku se používá zvuková
> karta. Na obou kartách se používá jiný
> krystal, odtud rozjetí zvuku proti obrazu.
> Rozjetí narůstá postupně, takže
> nejednodušší úprava spočívá v tom, že ve
> střižně posunu zvukovou stopu vždy po 10 - 15
> minutách (až je posuv pozorovatelný) o
> patřičné desetiny sekundy tím správným
> směrem (předtím zamknu obrazovou stopu). Je to
> primitivní postup, ale pro normální film se dá
> synchronizace opravit tak do 15 minut. Detailní
> rozbor problému je zde: Článek: Framerate a
> synchronizace zvuku a videa, Autor: Mike,
> www.tvfreak.cz

Ano, to mě taky napadlo, na TV Freak občas chodím a ten článek jsem četl. Jenomže zdrojový záznam i projekt ve střižně jsou v pořádku, synchron O. K. Až teprve na DVD se zvuk a obraz rozejdou. S toutéž TV kartou, na tomtéž kompu a Studiem 11 jsem zhotovil již několik filmů (cca 10), i delší stopáže, a dosud žádný problém.
lubud

Teď vidím, že jsem tvůj první příspěvek četl povrchně (asi jsem už podřimoval).
Dělá to jen tento jeden projekt nebo i všechny další ? Divné je, že to na stejné konfiguraci šlapalo a teď ne. Pokud to dělá jen tento projekt, bude nějak vadný. Za pokus by stálo zrenderovat ho nejdříve do *.avi (vytvořit "soubor") a teprve z tohoto souboru se pokusit udělat DVD. V minulosti se mi občas podařilo takto eliminovat nedefinovatelné chyby projektu - zvlášť, když jsem se na něm trochu víc "vyřádil" (v rámci možností PS).
zdenda

Stalo se to poprvé. S tím převodem do *.avi jsem to zatím nezkoušel, nebyl čas. Ale chystám se na to. Kotrmelec mpeg2 -> avi -> mpeg2 občas používám pro nahrávky ze satelitní karty Technisat. Tato karta sice nahrává v MPEG2, ale výsledný soubor ve Studiu 11 nelze přímo renderovat - zasekne se. Převedu ho tedy do *.avi, sestříhám, a pak zpět do MPEG2 (teď už ve Studiu 11) a nakonec na DVD. Při tomto krkolomném postupu se zatím chyba nevyskytla, je to ale zdlouhavé. Při nahrávání z tv karty Pinnacle 300 se to stalo poprvé, všechny minulé projekty jsou v pořádku. Uvidím při dalším nahrávání, chce to záznam alespoň hodinový a teď jsem neměl příležitost.
Zamčeno
  • Informace