16:9->4:3

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
Ole

Ahoj,pořídil jsem si PS 11 plus. A mám problémek, točili jsme na 3 kamery. 2 jsou DV a 3tí HDV a tu jsme zapmněli přepnout do DV. Takže bych chtěl dostat i tu 3tí do DV a 4:3. I-link na kam Sony( x1 myslim) mi pošle signál do PC v DV, ale pořád v 16:9. Jak mám v PS 11 plus převést obraz z 16:9 na 4:3. Jak se vlastě ve studiu kropuje?
PetrH

Jestli sem to dobře pochopil, chceš 16:9 dostat do 4:3. To lze dvěma způsoby.
Pokud vložíš širokoúhlý obraz do existujícího 4:3, Pinnacle jej automaticky přepočítá na obraz s horním a dolním pruhem.
Druhou možností a to sem také párkrát použil, je oříznutí obrazu na 4:3. Asi nejrozumnější cesta je širokoúhlému záznamu vnutit že je 4:3 (pravým tlačítkem myši kliknout na širokoúhlý záznam a zvolit poměr 4:3). Tím se obraz natáhne na výšku. Takto deformovaný obraz sem roztáhl na šířku (Studio plus RTFX/Editor 2D nebo Studio plus RTFX/obraz v obraze) tak, aby vypadal přirozeně. Těď si nevzpomínám na nastavované hodnoty. U obou efektů lze využít i posunu vpravo/vlevo, pokud by něco utíkalo z oříznutého záznamu.
Vždy se bude jednat o úpravu na úkor kvality, ve druhém případě možná (díky většímu obrazu) o něco zřetelnější, ale dle mého soudu ještě únosnou.
Hayabusa
Kontaktovat uživatele:

Potřebovala bych poradit, mám nahrané video na kameře mini DV ve formátu 16:9. Když to proženu přes studio a pak strčím do DVD přehrávače, tak to mám v tv roztažené. Zkoušela jsem to nahrát i jako širokoúhlé, protože ve studiu se mi primárně zobrazuje formát 4:3, ale je to pořád stejné. Jak to mám nastavit, aby mi širokoúhlé video nevylezlo placatý, ale normální? Děkuji mockrát :-)
Cottage

to: Hayabusa

Jestliže máš formát projektu 16:9 a přesto vidíš na náhledu ve studiu nahoře a dole černé pruhy (po vložení na timeline), pak to ořízni tímto pluginem "Studio plus RTFX/Editor 2D".

Jestliže ve studiu v náhledu tyto pruhy nevidíš, budeš mít nejspíš špatně nastavený obraz v přehrávači, nebo na televizi.
Mart
Kontaktovat uživatele:

Hayabusa:
Někde bude chyba - pokud je to DVD udělané jako 16:9 tak by to měl přehrávač pouštět se správným poměrem stran a neroztahovat.
Zkus se na to mrknout v IfoEditu (VTS_01.IFO), co tam bude vypsáno za poměr (a případně změnit a na RWčku otestovat v přehrávači).
Hayabusa
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za pomoc. Já jsem nakonec zjistila, že jsem neměla přepnutý DVD přehrávač na formát 16:9 a bylo po problému:-)) Přepínání formátu na TV nepomohlo a stačilo přepnout na přehrávači. Bylo to na šampíčko! :-)) PS: Pochopitelně, že to napadlo manžela a ne mně.
Zamčeno
  • Informace