Srovnání Sony CX730 a Panasonic HC-X920

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
roman51
Kontaktovat uživatele:

Tu recenzi jsem neměl číst, snad ani odstaveček. Kdybych měl možnost někomu "pověsit na krk" můj Panasonic HDC-SD700, hned bych tu kamču bral! Ale osoby mně blízké už "dojíždí" mé předchozí SD1, SD9 a SD200 a žádná se, potvora (tedy kamera), ještě nepopsula a fungují v pohodě.

Pane Lubude, trochu jste mi nahrál. Vy takový propagátor slušnosti a potom takové neslušné slovo "naserou" ventilátor. Vzhledem k tomu, že Vy s tímto typem kamery pravděpodobně zatím žádné osobní zkušenosti nemáte, jak můžete vědět že je až takovým zdrojem hluku, že měl být jako pochybení vyjádřen mínusem? Nejste zástupcem konkurence? On ten Panasonic zase nějak té konkurenci ukazuje záda, tak je třeba něco vymyslet proti. Je zajímavé, že ani v recenzích na poslední modely Panasonicu na www.videokamery.cz o tom není žádná zmínka, jako před časem v souvislosti s HDC-SD700. Už tehdy mne to rozesmálo a považoval jsem to za útok konkurence, protože na Panáky v dané kategorii neměla.
Protože Panasonic HDC-SD700 mám, tak jsem to mohl posoudit. Při točení ve venkovním prostředí je daleko výraznější hluk okolí, hlavně větru, v interieru je okolní hluk také mnohem větší a kdybych se to nebyl dočetl, ani bych si toho nevšiml. Tedy, netočím ve zvukotěsných místnostech. Za nevhodné (a o tom se recenzent zmiňuje), považuji umístění mikrofonů na horní straně kamery. Jedná-li se o něco důležitého, používám externí mikrofon (ještě z doby Sony D8 - pro hluk mechaniky, ale tam byly mikrofony pod objektivem vpředu). Většinou stejně videozáznam podbarvuji hudbou a komentářem a originalní zvuk nepoužívám.
A když točím vnoučata, to je rachot že by stejně nejen větráček, ale ani větrák nebyl slyšet.

Jinak ještě pro ty, kteří mají problém s rušivými zvuky, mohu doporučit program MAGIX Audio Cleaning Lab 2013. Má spoustu nastavení na různé ruchy vč.větru. S jeho pomocí se mi podařilo odstranit zvuk klimatizace. Třeba tento typ někomu pomůže.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

roman51: Mohu poprosit o podrobnější informace, jak ve Vámi avizovaném MAGIX Audio odstranit (eliminovat) poryvy větru. Děkuji. :-)
roman51
Kontaktovat uživatele:

Romolus - v prtscr je možno vidět 4 stupně nastavení. Vybral jsem pouze tu část, kde je redukce větru. Jinak do má mnoho dalších nastavení, ale to chce si to projít, je toho skutečně mnoho. Na www.magix.com je ke stažení trial verze 30 dnů funkční. Má-li všechna nastavení jako ostrá verze nevím, mám ostrou, za cca 1200,-Kč mi připadala cena velmi příznivá.

Ještě Vám chci poděkovat za Vaší recenzi Panáku, mám nyní velké dilema. Až bude kamča k mání určitě ji nejdříve vyzkouším a potom uvidím. Proti je pouze to, že má průměr závitu 49 mm a já mám 46 mm, tedy filtry, široká předsádka, pořádná sluneční clona se nedá využít. S tím a navíc s akumulátory by to bylo přes 30k peněz.
Ještě mne mrzí to nabíjení aku přes kameru, to měla moje Sonka D8 a byla to otrava. Nevím proč na to Panasonic přešel, úspora? Ta moje SD700 má samostatnou nabíječku. Ale tady určitě jiní výrobci neoriginálních aku vymyslí i nabíječky!

Ten program Magix Audio vyzkoušejte, myslím že budete docela překvapený stejně jako jsem byl já!

Hezký den!
[attachment 728 Odstr.silnhlukvtru1.jpg]
Přílohy
Odstr.silný hluk větru 1.jpg
Odstr.silný hluk větru 1.jpg (168.19 KiB) Zobrazeno 1614 x
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Díky. ;-)
lubud

Romolus: díky moc za ochotu a za další ukázku. To ale byla spíš prosba než žádost...
Teď jde ještě o to, jak máte vymalovaný obývák - tak jak ukazuje Sony (tepleji do okrova) nebo o chlup studenější, tak jak to vzal ten paňák ? :D
(to berte jako legraci). Zajímavé srovnání se objevuje mezi cca 45 až 55 sekundou, kdy paňák nezvládá v protisvětle záclony. Úplně se mu vypařily. Na druhé straně ty scény z balkónu mně připadají naprosto identické (jasově i barevně). Takže jen podle těchto aspektů bych asi bral tu Sonku. Ale jak správně píšete, každý si musí "tu svou" důkladně osahat sám.
K tomu topení: jako technik jistě uznáte, že kamera by jaksi "viditelně" topit neměla. A už vůbec ne až tak moc, aby si to vyžadovalo ventilátor. Tady zase zcela jasně někde soudruzi od paňáků udělali chybu (resp. se jí stále ještě nedokázali zbavit). Pokud si někdo myslí opak, nebudu mu to vyvracet.
K té Vaší recenzi snad jen tolik, že nepochybuji o Vaší objektivnosti - četl jsem už několik Vašich recenzí a vše v pohodě. Rozladilo mne hlavně to, že jste takovou zřejmou prasečinku jako je ventilátor v dlaňové kameře nevypíchnul závěrem - třebaže byl tento problém popsán v textu. Ale uznávám, že to je právo autora.
MONYS
Kontaktovat uživatele:

Tak pánové, k těmhle kamerám: Jsem kameraman a nějakou dobu mě to živí na profi úrovni, točím i pro Novu. Nicméně k téhle debatě.. Rok jsem vybíral malou kameru a prošel jsem snad všema kamerama od Sony (V1, Z1, Z5 i modely za 500tis a vejš) a nechtěl jsem nic jinýho než Sony. A v práci taky nic jinýho ani není.. Není móda mít velkou kameru, dneska profíci, ale fakt profíci Vám natočí luxus video jenom foťákem.. To myslím vážně, např. Marek Ztracený má foťákem točený všechny klipy. Dlouho jsme řešili jakou kameru vybrat a řešili to ti nej kameramani co tady vůbec jsou a Panasonic HDC je jediná možná volba. 700 / SDT750/ 900, to je všechno stejný a výsledek taky, tak nemá cenu v tom dělat rozdíly.. Já mám 750ku a 900ku a nevidím v tom rozdíl.. Je to o umění a o kameramanovi!!! Co se týče nějakýho větráčku nebo zvuku, tak zase neblázněte.. Je tam procesor a ten se musí chladit, tak jako v PC. Hlavně zvuk se řeší externím mikrovonem, nejlépe RODE. Když předsádku (šíro), tak samozřejmě Raynox s redukčním kroužkem 46/52 kvůli vinětaci. Co se týče SD karet, tak vám to bez problému zapíše i na tu nejpomajejší NONAME mrdku... Baterky si nakupte na EBAY.cz z německa, tam mají set těch velkokapacitních dvou baterek s nabíječkou, která je nekódovaná, takže s tím nabíjíte baterky od všech řad kamer HDC, i když nejsou stejný.. A cena je kolem 800kč za celej ten set.

Pro shrnutí: Už tady neplácejte ty blbosti, že počkáte na lepší model, už kvůli Lowlightu, protože ty čipy se budou používat dalších pár let, protože obraz z týhle kamery je luxusní a někdy lepší než profi kamery za 150tis.. Vyrovná se to tý naší nový kameře a ta je skoro za půl mega.. Jen s tím umět dělat, že jo.. Není prostě lepší kamery.. Na co chete natáčet při nízkém světle, když je logický, že si to přisvětlíte a uděláte zase luxus obraz. Kvůli týhle diskusi jsem natočil na zahradě za 10min pár záběrů, v rychlosti, tak se na to koukněte a pak sem pište jak je špatná..

Tak už jí nepomlouvejte, je to úžasný dílo, nic jinýho nechci!!! Není náhrady, prostě není!!! Nemá žádný chyby, ani jednu!!! Dokonalost sama.. Jen trouba sem napíše, že je něco špatně.. Ta kamera stojí kolem 15tis a dělá obraz jak kamery za několik set tis, tak co chete víc..? PS:Pro lubud! Omlouvám se aby to nevyznělo že já jsem ten kameraman dovolil jsem si přetisknout článek jednoho fora i když se jedná o předešlý model a následující model x920 je je určitě dál.
lubud

Monys:
Nevím přesně, až kam sahá ten citovaný text namistrovaného "kameramana z Novy na profi úrovni" a kde už začíná text váš ... nerad bych se vás dotknul. Předpokládám, že začíná až u toho PS dole. K tomu citovanému kameramanovi bych ale rád něco podotknul:

Každá kamera má přece procesor, ale jen některé kapesní Paňáky to musí chladit větrákem (jestli se teda nemýlím). Dá se pochopit ten rozdíl, který jsem měl na mysli? Je otázka, nakolik je ten větráček vlastně hlučný, ale je jistě hlučnější než kamera bez něho. O spotřebě energie na vytápění kamery nemluvě.

Nemohu ani souhlasit s názorem romana51, který m.j. píše, že mu eventuální hluk motorku nevadí, že on vlastně (cituji) "většinou stejně videozáznam podbarvuje hudbou a komentářem a originalní zvuk nepoužívá". Tohle přece není žádná argumentace...
Ten "kameraman z Novy" také tvrdí, že ani jemu eventuální hluk motorku nevadí, že tam dá prostě "RODE". No jistě - co mu také zbývá jiného při natáčení tichých pasáží. Takže - kdo v tom citovaném příspěvku plácá blbosti? Já bych se o takovou "autoritu" radši neopíral.

Jestli má někdo k této kameře takový bezmezný obdiv a je z ní tak nadšený jako ten citovaný expert z Novy, ať si ji klidně koupí. Já přece netvrdím, že to je nějaký šmejd. Na druhou stranu (zase cituji toho experta) - "úžasný dílo a dokonalost samu" může chtít koupit za 15 000 jen osoba mdlého rozumu. Můj příspěvek do diskuze se týkal hlavně té prasečinky s větrákem. O obrazové kvalitě téhle kamerky mne přiměřeně přesvědčily ukázky Romoluse. Co já vím - třeba udělá díru do světa a paňáci se vrátí do velké trojky, kam po dlouhá léta patřili. "Devětsetdvacítka" by opravdu měla být dál než starší modely - soudě podle proklamovaného typu snímače (viz diskuzi výše).
roman51
Kontaktovat uživatele:

lubud - už jste legrační, diskuze s Vámi je ztráta času! :P
kamera11
Kontaktovat uživatele:

XXX
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Protože jsme dosti odbočili od tématu tohoto vlákna, přesunul jsem následující příspěvky
do vlákna Obecný pokec o zpracování videa.
Odpovědět
  • Informace