Export souboru z Pinnacle Studia a následný DVD authoring

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Pablo

Zdravím,

potřeboval bych poradit jak řešit daný problém. Kdybych začal od Adama, mám už dost problémů s Pinnacle Studii různých verzí a s nefunkční strukturou DVD disku u právě dodělaného projektu. Vím, že tady několikrát padlo, že Pinnacle je především střihový a ne authoringový program, a tak jsem se rozhodl, že to KONEČNĚ POCHOPÍM I JÁ a začnu tvořit strukturu DVD v jiném programu. Stříhat a upravovat bych chtěl dále v Pinnaclu, protože mi vyhovuje jednoduchým ovládáním a jsem na něj zvyklý. Jde mi o to, jak nastavit export souboru z Pinnaclu, přesněji jaký ekvivalent dosavadního exportu zvolit (DVD jsem vždy exportoval s nastavením - typ disku DVD - Nejvyšší kvalita videa - datový tok 7500kb/s - komprese zvuku PCM). Představoval bych si to tak, že upravím a později vyexportuju jednotlivé soubory (části disku) a již hotové soubory "slepím" v jiném programu do DVD disku. Jaké nastavení (typ souboru, datový tok atd.) použít pro exportovaný soubor, aby byla výsledná kvalita obrazu srovnatelná s přímo vyrobeným DVD v Pinnaclu. Jaký program (jednoduchý s podobnými funkcemi jako Pinnacle) použít. Zdroj vydea je kamera formátu Digital 8 s rozlišením videa 720x576.

Díky za rady.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Já doporučuji SONY DVD Architect 5, nejlépe poslední verzi 5.2. Není pochyb o tom, že ať použijete v Pinnacle jakýkoliv formát, DVD ARCH. si tyto soubory opět přerenderuje. Máte-li proto dost místa na HDD, dovoluji si doporučit renderovat do AVI DV, stejného souboru, jako když posíláte upravené soubory zpět do kamery na pásku. Potom si s tím pohrajete v DVD ARCH. a teprve výsledný soubor vyrenderujete jako DVD MPEG2. DVD ARCH je bohužel jen anglicky, ale proniknout do jeho tajů se dá. Nějaká starší verze (3?) byla i česky. Stačí pohledat na internetu. dovoluji si říci, že DVD z DVD Architektu bude lepší než je tomu z Pinnacle Studia. Vyzkoušejte 30ti denní trial na Sony Creative. odkaz.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Taktéž doporučuji DVD Architect.Formát exportu můžete použít AVCHD nebo MPEG-2 aby video odpovídalo
normě pro DVD.
Sony nepodporuje AVCHD DVD, takže výstup by měl být 24p, 25/50i až do formátu 1920x1080 pro BD disk
nebo 25/50i pro DVD až do formátu 1920x1080.
Samozřejmě je možno použít i přímo pro DVD 720x576 25i, ale výstup z Pinnacle není to pravé ořechové.
Ostatně zkuste a uvidíte.Jak podotkl kolega Romolus Architect si to přežvejká :-).
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Pablo píše v dotazu: Zdroj vydea je kamera formátu Digital 8 s rozlišením videa 720x576. Proč potom používat Stevie AVCHD?? Formát videa z kamery je DV, logicky tedy 50i. Proto je na místě vyhnout se degradaci obrazu právě použitím AVI a až v DVD ARCH. nechat udělat MPEG2 DVD.
Pablo

Děkuji za bleskovou odpověď a názor. Koukal jsem do momentálně nainstalivaného PS15 a rendrování do AVI DV tam není, ale předpokládám, že myslíte rendrování do souboru AVI celá obrazovka (DV), přesně vypsané nastavení rendrování souboru (Typ souboru : AVI - Předvolba : Celá obrazovka (DV) - Komprese : DV - Rozlišení : standartní (720x576) - Frekvence snímků : standartní (25) - Kvalita : 100% - Komprese zvuku : PCM). Jestli tomu dobře rozumím, dostanu tu samou kvalitu, co natahuju do PS jako zdrojové soubory, ale upravené a sestříhané jak chci. Je to tak, bude výstupní kvalita videa stejná jako vstupní?
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Ano pochopil jste to dobře. Vstup a výstup by měl v tomto nastavení schodný. Doporučuji vyzkoušet na malém projektu a přesvědčit se na vlastní oči. :-) Hodně štěstí.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Jenom doplním.AVCHD jsem myslel rozměr obrazu 720x576.Výsledek bude shordný s originálem a je možno zvolit vyšší datový tok
než má originál.Ale pokud se bude chtít tvořit BD je rovnou lepší to sypnout do 1920x1080
Dojde sice ke zvýraznění chyb způsobené SD rozlišením, ale je to zatím nejlepší způsob jak provést konvert, který jsem si oblíbil pro jeho jednoduchost.
lubud

Je to tak, jak praví místní borci-moderátoři - pro daný účel je nejlepší DVD Architect. Na mastering DVD s rozlišením videa 720x576 bude stačit i verze 3, ta se dá sehnat i s češtinou (vřele doporučuji, Architect toho umí hodně). Po střihu v PS stačí vyrenderovat do "souboru AVI" a otevřít to pak v Architektu.

.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Já bych doplnil.Sony Archtect je dobrý pro své uživatelské rozhraní a u nás je nejvíce rozšířen.
Jestli je nejlepší bych nechtěl tvrdit, protože existuji další softy jako je TMPGEnc Authoring Works
Sonic Scenarist,DVD Lab Pro,Adobe Encore a další včetně freeware alternativ.
Je jen otázkou jestli se chceme učit nový soft a patřičně jej využijeme.
Konkrétně Scenarist je na ovládání dost složitý, ale do každé placky nepotřebujeme vícejazyčný
dabing nebo titulky nebo interaktivní menu.I když to poslední zmiňované bych chtěl někdy zkusit.
lubud

Já si myslím, že pro daný účel je nejlepší - hlavně pro toho, kdo nestojí o experimentování s exotickými a málo rozšířenými softy. Je od seriózní firmy, opravdu to funguje, je značně populární a rozšířený. Je jako dobré, seriózní auto - sednu, otočím klíčkem a jedu... Ale uznávám, že řada lidí (když zase použiju přirovnání) nestojí o jízdu, ale raději rozdělávají a zase skládají motor (toho auta):).
Zamčeno
  • Informace