Obecný pokec o SONY VEGAS Pro

Odpovědět
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Zkusil jsem verzi pro x64 a konstatuje, že funguje.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Co na Vegas mimo jiné oceňuji je, že že mohu mít tuto aplikaci otevřenu na ploše vícekrát. Mám-li potom problém s nějakým klipem, titulky nebo efektem, mohu si problémové místo překopírovat no další otevřené aplikace Vagas a tam v klidu experimentovat beze strachu, že si tím poškodím rozpracovaný projekt. Když problém zdárně vyřeším, mohu výsledek překopírovat do projektu nebo napodobit postup na zkoušku přímo v projektu. A to je pro mne velmi dobré. Pinnacle je možné mít otevřen bohužel jen jednou. Vegas má pro mne další výrazné plus, které překrývají některé mínusy, které ovšem nejsou tak závažné, aby mne to odradilo ve Vegas dále experimentovat formou práce na nových projektech. Doufám, že postupně najdu řešení pro všechny problémy, na které ve Vegas občas narazím.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Vytvořil jsem ve Vegas 11 video projekt z Canon XF100, která zaznamenává obraz v MXF (HD MPEG2 formátu). Video má cca 25 minut. Rozhodl jsem se ho proto převést do podoby AVCHD DVD. Chtěl jsem zachovat progresivní mód 25p. To nemilé překvapení, že ve Vegas tato možnost chybí. Dá se nastavit AVCHD, ale pouze prokládaně 50i. Nenašel jsem příslušnou volbu ani při pokusu připravit projekt pro pozdější BD strukturu. Tam je k mání pouze 24p. Výsledkem je potom poskakující obraz při panoramování a transfokování (zoom). Nechtěl jsem se vzdát za žádnou cenu předností projektu z XF100, tedy neprokládaného obrazu s poměrně vysokým bitrate.

Musel jsem proto přistoupit opět ke kombinaci dvou editorů. Nejprve jsem nechal přepočítat video ve Vegas do 1080p, pro internet. Tam je jediné místo, kde jde pro mp4 nastavit neprokládaný režim. Zadal jsem bitrate od 20000 - 24000Kb/s a dva průchody, aby se kvalita obrazu degradovala co nejméně. Kamera nahrává v zvuk PCM. Toto bohužel není možné nastavit. Zvolil jsem tedy AAC 2.0, 256Kb/s. 25 minut dlouhé video se renderovalo s vytížením procesoru kolem 90% tři a čtvrt hodiny. Výsledek stál ovšem za to. Od originálu k nerozeznání.

Vím, že v Pinnacle je pro AVCHD video progresivní kódování také zapovězeno. (proč, když to kamery umí?!) Naštěstí se to dá obejít tím, že zvolím vytvoření BD disku, kde navíc nejsem omezen max. 17000Kb/s, jako je tomu u AVCHD DVD. V PS 15 jsem tedy navolil BD progresivní a bitrate 24000Kb/s. Nevylezl z toho sice Progressive, ale jak je tomu u PS - formát MBAFF (Macroblock-adaptive frame-field). Přepočet trval cca 50 minut. Výsledek jsem vypálil na DVD+RW a na své LCD TV Sony 102cm neshledal rozdíl ve kvalitě. Samozřejmě tam asi bude, ale pro mé oko je naštěstí nepostřehnutelná.

Opět se mi tedy (bohužel) potvrdilo, že není možné mít v PC pouze jedny střihovou aplikaci. Už dávno vím, že je často třeba software jednoho výrobce, doplnit aplikací výrobce druhého. Jen tak jsem schopen dosáhnou požadované kvality v požadovaném formátu a s výsledkem být nakonec spokojen. Jen toho času co to experimentování vždy zabere!
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Díky za námět Romolusi, ale proto jsem přešel do Ediusu abych nepotřeboval dvě střižny a bráním se tomu zatím zuby nehty.
Soubory XMF od Vás mám, udělám si čas a zkusím Váš požadavek realizovat v Ediusu.Pak dám vědět.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Vážený Stevie. Chcete mi říct, že EDIUS 6 je tak dokonalý, že zvládne všechno sám??? Je to snad jediný editor videa, který jsem v PC ještě neměl. S Vaší diskuse o něm v k němu určeném vláknu, mi nepřipadá zase až tak bez chyb. Možná se ale mýlím.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Zatím to co jsem v něm zkoušel ano.Ale podotýkám, že pro uložení výtvoru na jakoukoliv placku, používám Sony DVD Architect.
Edius má možnost jednoduchého exportu na placky, ale nepoužívám to.Architekt mne zatím v ničem neomezuje co chci vytvořit a funguje to.
Dnes jsem zhruba dokončil reinstal celého systému a instalaci některých softů.Edius ještě v systému nemám.Jakmile si ho vpárám
otestuju jak vyhovuje Vašemu požadavku.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Ano. DVD Architect 5.2 je na tom, co se výstupních formátů týká, obdobně jako Vegas. Ful HD 25p, je pro něho neznámý pojem. Umí jen 24p a obraz je potom trhaný, jak jsem psal výše.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Tak to budete mít pravdu v tomto případě.Je naníc pokud to vyexportujete jak potřebujete a v Architectu to nejde.
Ještě nemám nainstalený Architekt.
Umí načíst XMF soubory?.Nepamatuju si to:(
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Ještě bych poprosil pro korektní test.Když jsem prohlížel Vaše soubory XMF, který z nich mám trestnout jak bude vypadat
po exportu do 50i?
[attachment 378 xmf.JPG]
Nebo mi nějaký dodáte jiný?
Nebo zkusím rovnou do 24p některý z nich, někde jsem četl, že Vegasisti radši pro nějaký export používají frame server apak ještě cosi
ale to se mi nechce bádat o co se jedná.
Přílohy
xmf.JPG
xmf.JPG (137.16 KiB) Zobrazeno 1467 x
Romolus
Kontaktovat uživatele:

V DVD AR MXF otevřít jde.

Je úplně jedno, který z klipů si vyberete. Podle mne na tom nesejde.

Frame server je možná dobrá věc, ale mně ve Vegas 11 x64 nefunguje.
Odpovědět
  • Informace