Rád bych konečně udělal nějaký trochu bližší test pro snažší rozhodování se, který videoeditor použít.
Ale takový test je třeba provést podle nějakých pravidel.Jak je stanovit?
Co požadovat jako hlavní parametr, co určit jako vedlejší.
Já mám zatím jasno v hlavním parametrech:
1)Podle formátu který je editor schopný zpracovat.
2)Schopnost importu z páskové kamery.
3)Zda potřebuje ke své práci doinstalovat kodecpack nebo jiné fitry.
4)Počet možných stop.
5)Možnosti exportu,kvalita výstupu.
6)Tvorba projektových zásobníků.
7)Možnost náhledu před zpracováním.
8)Základní úprava audia - volume,stereováha,základní možnost zpracovat a editovat prostorový zvuk.
9)Základní titulkování - statický titulek,rolující titulek,kvalita titulků.
10)Prerender - definovat možno i jako proxy nebo smartproxy.
11)Přesnost editování na jeden snímek jak v timeline tak v trimovacím editoru.
12)Cena
Vedlejší parametry:
1)Jednoduchý authoring
2)Různé dodané efekty jako Mercalli,Izotope,Hollywood FX,NewBlue atd.
3)Rozšířené zpracování audia.
4)Rozšířené možnosti titulkovače - animace.
Jsem si vědom, že je to běh na dlouhou trať, ale nenašel jsem nějak definici jak editory mezi sebou porovnat.
Navrhujte, komentujte.Je samozřejmě možno jak hlavní tak vedlejší parametry blíže specifikovat.
Ale o to bude test a omáčka kolem toho delší a větší.Jde mi o to pomoci novým zájemcům o editaci videa
podle čeho vybrat vyhovující editor.Tím mám na mysli také návaznost na příspěvek,který už jsem tu uváděl:
http://forum.strihvidea.cz/read.php?3,7942,7942
Co zahrnout do testu videoeditoru.
-
- Kontaktovat uživatele:
Stříhám jednoduše, zřídka používám prolínačku nebo stmívačku (jiné efekty nepotřebuji), používám titulky, hudební podklad z CD nebo internetu a jednoduché menu. Zatím jsem nenašel editor, který by toto vše uměl kvalitně. Nero Video neudělá menu v kvalitě HD, Power Director neumí střih s přesností na jeden snímek (vyrenderovaný výsledek se liší i o dva snímky a zvuk se za obrazem zpožďuje někdy i o 80 ms). S dalšími editory mi nešlo zpracovat projekt tak, aby se kvalitou co nejvíce blížil originálu. Např. Sony Vegas Pro zakóduje obraz i zvuk a následně DVD Architect u tohoto výstupu znovu zakóduje zvuk. Čili obraz a zvuk není tak dobrý jako např. z Nero Video, kde chytrý rendering opravdu funguje, tzn. kóduje jen provedené úpravy a vše ostatní ponechá v originální kvalitě a bez jakéhokoliv posunu složky zvukové vůči obrazové. Za sebe bych za důležité parametry považoval na výstupu KVALITNÍ OBRAZ I ZVUK S JEJICH DOKONALOU SYNCHRONIZACÍ.
-
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji,doplnil jsem do prvního příspěvku do bodu 4Možnosti exportu,termín kvalita výstupu.Shodu zvuku s videjkem
automaticky předpokládám,ale nějak to do hlavních požadavků zakomponuji.
automaticky předpokládám,ale nějak to do hlavních požadavků zakomponuji.
-
- Kontaktovat uživatele:
Přidal jsem další bod hlavních požadavků:
10)Přesnost editování na jeden snímek jak v timeline tak v trimovacím editoru.
10)Přesnost editování na jeden snímek jak v timeline tak v trimovacím editoru.
-
- Kontaktovat uživatele:
Napadá mě už jen:
- Orientační cena
- Základní úprava audia celého projektu (master volume)
- Pokročilejší možnosti úprav audia (ekvalizér, normalizace, kompresor) a podpora VST - samostatně na objektech nebo i na celém projektu
Jakou formou máte v plánu test udělat (textově, tabulka)? Napadlo mě, zda by nebylo dobré uělat jako součást webu stručný "katalog", tak aby se podle jednotlivých parametrů dalo vyhledávat a filtrovat.
- Orientační cena
- Základní úprava audia celého projektu (master volume)
- Pokročilejší možnosti úprav audia (ekvalizér, normalizace, kompresor) a podpora VST - samostatně na objektech nebo i na celém projektu
Jakou formou máte v plánu test udělat (textově, tabulka)? Napadlo mě, zda by nebylo dobré uělat jako součást webu stručný "katalog", tak aby se podle jednotlivých parametrů dalo vyhledávat a filtrovat.
Steviezah, píšete: "Shodu zvuku s videjkem automaticky předpokládám..." On to ale u některých editorů je problém. I u toho zde tolik vzpomínaného Pinnacle Studia jsem musel při delších projektech kvůli nedokonalé synchronizaci zvuk "dorovnávat".
-
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za další návrhy.Původně jsem chtěl udělat test formou srovnání jejich parametrů podle specifikace
a informací, které mám k dispozici nebo jdou vyčíst z recenzí.
Usoudil jsem, že je to špatně.Z toho toho člověk moc nevyčte,respektive nezjistí vše.
Já asi začnu psát k tomu příspěvek,který nechám tady, aby jste si mohli udělat obrázek co jsem si vymyslel.
Ještě musím najít nějaký způsob hodnocení abych mohl vyloučit faktor subjektivity.Ale to se mi asi nepovede.
Já to spíš udělám s ohledem na začátečníky, ti zkušení si poradí.
Pokud bychom chtěli udělat přehledný katalog není to v silách jednoho člověka, na to nemám.
Editorů je hodně, to nezvládnu.
Ale pište co Vás ještě napadne,průběžně to budu dopisovat do prvního příspěvku, který mám jako osnovu.
Na cenu jsem zapomněl,dopsal jsem .
a informací, které mám k dispozici nebo jdou vyčíst z recenzí.
Usoudil jsem, že je to špatně.Z toho toho člověk moc nevyčte,respektive nezjistí vše.
Já asi začnu psát k tomu příspěvek,který nechám tady, aby jste si mohli udělat obrázek co jsem si vymyslel.
Ještě musím najít nějaký způsob hodnocení abych mohl vyloučit faktor subjektivity.Ale to se mi asi nepovede.
Já to spíš udělám s ohledem na začátečníky, ti zkušení si poradí.
Pokud bychom chtěli udělat přehledný katalog není to v silách jednoho člověka, na to nemám.
Editorů je hodně, to nezvládnu.
Ale pište co Vás ještě napadne,průběžně to budu dopisovat do prvního příspěvku, který mám jako osnovu.
Na cenu jsem zapomněl,dopsal jsem .
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,napadlo mě co takhle začít Capture jak to který soft umožňuje a s čím vším dokáže spolupracovat.Když zde již padla zmínka o ceně zda je možné třeba ještě před koupí odskoušet plný triál.Možná by bylo dobré připojit vlastní ohodnocení uživatelů.
-
- Kontaktovat uživatele:
Přemýšlel jsem o Capture,ale v současnosti se páskové kamery dělají jen v profi segmentu a typ záznamu je HDV.
Ale připíšu do požadavků.
Ale připíšu do požadavků.
-
- Kontaktovat uživatele:
Požadavek Capture byl zapsán jako bod 2) Schopnost importu z páskové kamery.
-
- Informace
-