Pri čítaní niektorých príspevkov mám dojem, že niektoré diskusie sa blížia k treniciam ohľadne preferenciám k obľúbenosti jednotlivým značkám a tak som mal potrebu sa vyjadriť k určitým tendenciám aby sa uvedené fórum nezvrtlo (ako aj iné podobné fóra) na hádky čo je lepšie, pretože pravda je relatívny pojem , teória a prax tiež niečo iné....
Hardware :
moje prvé videá som si začal strihať na Pc - Cpu Intel 800Mgz+Vga Nvidia 220mx 32Mb+Ram256+Hdd 40 Seagate a bol som nesmierne šťastný ak na (myslím) PS7 som vytvoril projekt ,ktorý som ako SVCD vypálil na CD (formát DVD bol len v rovine teórie a trošku neskôr keď nastúpil boli DVD napaľovačky neskutočne drahé) Celý môj výtvor stál veľké úsilie ohľadne študovania dostupných materiálov (internet v tej dobe bol u nás v plienkach) čo sa týkalo formátov videa,práce s videom počítačovej zostavy atď. Preto keď čítam príspevky typu VGA Nvidia alebo ATI , CPU INTEL v AMD na domáci amatérsky strih videí sa len usmievam ,na ,,domáce využitie strihu videa,, v PS,AS,PD,AP,SV... je to viacmenej jedno, obyčajný užívateľ si to ani nevšimne pri dnešných nadupaných mašinách...
za tie roky sa my osvečila kombinácia :
MB-Asus(Gigabyte)s chipsetom Intel+VGA NVidia-Asus(Gigabyte)pasívne+2xHDD WD Black+RAM Kingston ,chladenie v poslednej dobe aj box(ak extrémne netaktujeme)+ 1-2 vetráky(12 cm s reguláciou)na chladenie v skriny (jeden pred HDD na ochladzovanie + jeden na odvádzanie zo skrine)= tichá stabilná zostava na prácu s videom...samozrejme k zostavám kvalitný a tichý zdroj + pevnú skrinku s win tunelom...
pracoval som aj s kombináciou CPU AMD + chipsetAMD + vga AMD ako aj CPU INTEL+ VGA ATI, nie žeby daná kombinácia nespolupracovala s PS (budeme sa baviť len o tomto strihacom softe nakoľko je to dané názvom fóra) , ale nebolo to ono...
prečo :
CPU INTEL - svojou architektúrou vyhovujú viac na video a testy na prácu s videom hovoria preň
VGA Nvidia - osvedčila sa my spolupráca Intel a Nvidia , ako aj to, že v študiácch používajú
profi karty Quadro
-nie žeby procesory AMD nemali dostatočný výpočetný výkon na video, ale na hry kde treba tiež nadupaný procák svojou architektúrou vyhovujú viac viď. testy
-nie žeby graf.karty ATI nemali dostatočnú podporu na video, veď v čase počiatkoch prehrávania a prevodu divx,mpeg, vcd, svcd a ja neviem ešte akých formátoch mali ako prvý hardvérovú podporu prehrávania 2D obrazu ako aj prvopočiatky výstupu vga na tv mali lepšie, ale je tu to ale hl.podpora - driver,konkurenčná cuda..
bolo obdobie keď pomer výkonu k cene AMD valcovalo Intel mal som aj takú zostavu(AMD) a za ušetrené peniaze som si radšej dokúpil kvalitnejší a väčší monitor, kvalitnejšiu klávesnicu a myš.. myslím, že v dnešnej dobe je to tiež pomer cena/výkon lepšie pre AMD..
ak človek chce stíhať, držať krok s dobou nových vecí musí max každé 2 roky obmieňať zostavu ,kameru a to niečo stojí ( a to dosť ) peniaze, ktoré sa dajú investovať aj lepšie napr. do rodiny..ale marketing je o tom ťahať peniaze s ľudí..
takže každému čo vyhovuje, lebo mne osobne je jedno či my projekt vyrenderuje za 20min alebo za 60 min príp. dlhšie projekty za 1 hodinu alebo 4 hodiny
kto chce zaoberať profesionálne strihom videa ide do apple ,hardwér. strižne tak ako iný profi. a to je úplne o niečom inom..
Systém + softvér :
ako som uviedol, strihať moje domáce výtvory som začal na PS, skúšal som aj iné ale svojou jednoduchosťou a hl. lokalizáciou ma presvedčil,že na moje domáce použitie je plne dostačujúci.
počas cca 10 ročnej praxe sním som si ako každý z nás aj niečo užil s týmto softom s každou now verziou pažravejšou na výkon PC ,nedoladenou ...
nezostalo nič iné ako vyladovať systém a experimentovať
- pretaktovanie sa my veľmi neosvedčilo ( v žiadnom prípade neodporúčam menej skúsením) nakoľko čas renderovania nie je pre mňa podstatný, ale stabilita pamätí,grafiky,zbernice atď už áno...
- tweakovanie(nastavenie) systému sa my čiastočne osvedčilo,ale v žiadnom prípade nie všakovakým tweak automatmi (typu zrýchlenia systému o 100% ), v počiatkoch strihu na WIN98 som všetko sledoval cez systémové prostriedky dnes cez správcu úloh (princíp ten isý len prevedenie iné) - povypínam pre mňa nepotrebné služby, okrasy, programy po spustený..
- operačný systém v súčastnosti sa my plne osvedčil a vyslovujem súhlas tým ktorý preferujú WIN7 Ultimate, Profesionál,Enterprise 64-bit
- dualboot sa my osvedčil najviac, skrátka mám 2 operačné systémy jeden kancel,internet,ochrana,tlač skrátka všetko pre domáceho užívateľa pre plnohodnotnú prácu na PC a druhý vyladený pre prácu na strih videa....pri bootovaní primárne nabieha ten ktorý sa viac používa a ten druhý sa vyberie podľa potreby ( čas zobrazenia-výberu Windowsov sa dá samozrejme nastaviť) pri Win98 som to aplikoval Ghostom pri WinXP dual boot pri Win7 je to komlikovanejšie (musím sa priznať ešte to nemám poriadne doriešené čo sa týka jednoduchosti)
kto sa chce zaoberať profesionálne strihom videa ide do strihacích programov Edius,Sony Vegas, Adobe,Apple Final Cut....
samozrejme ohľadom zostáv a nastavenia systému nemusíte so mnou súhlasiť chcel som len odovzdať moje postrehy
A TROŠKOU REAGOVAŤ NA NIEKTORÉ PRÍSPEVKY POROZHADZOVANÉ V TOMTO DISKUSNOM FÓRE .
POĎAKOVAŤ AKTÍVNYM PRISPIEVATEĽOM AKO AJ PREVÁDZKOVATEĽOM TOHTO FÓRA, KTORÝ SÚ OCHOTNÝ PORADIĎ MENEJ ZNALÝM-ZDATNÝM A SÚ OCHOTNÝ PODELIŤ SA O SVOJE SKÚSENOSTI S PRÁCOU V PS A AS
Vyľadenosť systému + hardware na strih videa...
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Podle mého názoru má největší podíl na dobu renderování hlavně CPU společně s RAM pamětmi a také harddisky, které jsou v PC obecně většinou nejpomalejším článkem řetězce. Výkon grafické karty je důležitý v programech, které výpočty v grafickém jádru přímo podporují. Např.CyberLink Power Director 9 a 10. Pinnacle při renderování do finální podoby nevyužívá, zato grafickou kartu potřebuje při pomocných výpočtech třeba HFX efektů.
Zde na fóru se o důležitosti síly grafické karty nejednou diskutovalo a to s diametrálně odlišnými názory. Moje zkušenost je, že grafická karta svůj podíl při editaci videa, hlavně HD má. Čím silnější grafika je, tím pohodlněji práce v editačním software probíhá.
Názory ostatních se mohou lišit. Popsal jsem jen zkušenost vlastní a za ostatní hovořit nedovedu.
P.S. Pro editaci HD (full HD videa obzvlášť) je třeba celkově silný stroj bez slabších článků řetězce, který se jako celek na pohodlnější výrobě video projektů bezezbytku podílí.
Zde na fóru se o důležitosti síly grafické karty nejednou diskutovalo a to s diametrálně odlišnými názory. Moje zkušenost je, že grafická karta svůj podíl při editaci videa, hlavně HD má. Čím silnější grafika je, tím pohodlněji práce v editačním software probíhá.
Názory ostatních se mohou lišit. Popsal jsem jen zkušenost vlastní a za ostatní hovořit nedovedu.
P.S. Pro editaci HD (full HD videa obzvlášť) je třeba celkově silný stroj bez slabších článků řetězce, který se jako celek na pohodlnější výrobě video projektů bezezbytku podílí.
-
- Kontaktovat uživatele:
1)Máte-li na mysli renderování exportu na disk(DVD,BD)výkon karty vliv nemá.Vše probíhá přes CPU.
2)Máte-li na mysli render náhledu pak je vliv výkonu karty zřejmý.Záleží na editoru jak výkon karty využívá.
Není mi momentálně znám,žádný v realtime pracujicí prohlížeč nebo zobrazovač využití výkonu karty tak jak je to ve Správci sledování výkonu PC,který je součástí Windows.
Výkon grafické karty je použitelný a dokazovatelný v případech jak to popisuje Romolus.
Jsem skeptik co se týče marketingové masáže ohledně CUDA,Intel Bridge a podobných vylepšenin.Nikdo mi doposud nezodpověděl otázku co se vlastně vypnutím technologie CUDA s kartou stane a jak jsem psal, prohlížeč výkonu grafické karty v realtime mi není znám.Proto tvrdím co jsem uvedl v bodech 1 a 2.
2)Máte-li na mysli render náhledu pak je vliv výkonu karty zřejmý.Záleží na editoru jak výkon karty využívá.
Není mi momentálně znám,žádný v realtime pracujicí prohlížeč nebo zobrazovač využití výkonu karty tak jak je to ve Správci sledování výkonu PC,který je součástí Windows.
Výkon grafické karty je použitelný a dokazovatelný v případech jak to popisuje Romolus.
Jsem skeptik co se týče marketingové masáže ohledně CUDA,Intel Bridge a podobných vylepšenin.Nikdo mi doposud nezodpověděl otázku co se vlastně vypnutím technologie CUDA s kartou stane a jak jsem psal, prohlížeč výkonu grafické karty v realtime mi není znám.Proto tvrdím co jsem uvedl v bodech 1 a 2.
Zdravim, len by som chcel reagovat na info ze kto sa chce profesionalne zaoberat videom ide do Apple. Roky robim aj na Win (privat) a Macoch (v praci), venujem sa profesionalne grafike i videu, audiu poloprofesionalne. V praci mam Mac Pro 4xCPU Intel, 6GB RAM, mala by tam byt ATIna graf.karta, doma AMD Phenom 4xCPU, MB Gigabyte, integrovanu gr.kartu ATI Radeon HD 4250 500MB RAM (pouzita z RAMky)..preto sa teraz rozhliadam po forach, 8GB RAM (vlastne 7,5GB - 0,5GB pre grafiku), HDDs WD green + black + externe, asi 4,5TB.. a preto mam stale PC, lebo vykon MACov na ktorych som robil, ma nepresvedcil.
V tomto Mac Pro sa mi casto toci "bussy" koliecko, zbernica asi nie je rychlejsia ako mam doma, kedze aj kopirovanie suborov trva o trocha dlhsie.
Nieco som s videom skusal aj na Macu, ale nezasol som..mozno je to tym OS Lion, na ktore som pocul kritiku, ze mali kedysi aj rychlejsi system.
Hlavny point ale je, ze robim aj s HD videom, 3D modeling, grafiku, Adobe After Effects a ani live view RT mi nerobi problem, ani preview animacii, rendering..
+ co som mal cest vidiet vybavenie niektorych ludi co sa profesionalne venuju animacii (2D+3D) ci videu, bol to vacsinou prave WIN OS.
Na Macu sa mi viac paci sprava suborov, Finder, nahlady suborov ako .psd, .ai, .pdf..co sa vo WIN da dostupnymi nastrojmi doriesit, ale je to minus. Neviem ako to bude v 8ke.
Po tom ako som posledne videl info na webkach produkcnych spolocnosti - ohladne toho s cim pracuju, dominoval tam Avid, potom Premiera, Apple Final Cut zriedkavejsie.
V tomto Mac Pro sa mi casto toci "bussy" koliecko, zbernica asi nie je rychlejsia ako mam doma, kedze aj kopirovanie suborov trva o trocha dlhsie.
Nieco som s videom skusal aj na Macu, ale nezasol som..mozno je to tym OS Lion, na ktore som pocul kritiku, ze mali kedysi aj rychlejsi system.
Hlavny point ale je, ze robim aj s HD videom, 3D modeling, grafiku, Adobe After Effects a ani live view RT mi nerobi problem, ani preview animacii, rendering..
+ co som mal cest vidiet vybavenie niektorych ludi co sa profesionalne venuju animacii (2D+3D) ci videu, bol to vacsinou prave WIN OS.
Na Macu sa mi viac paci sprava suborov, Finder, nahlady suborov ako .psd, .ai, .pdf..co sa vo WIN da dostupnymi nastrojmi doriesit, ale je to minus. Neviem ako to bude v 8ke.
Po tom ako som posledne videl info na webkach produkcnych spolocnosti - ohladne toho s cim pracuju, dominoval tam Avid, potom Premiera, Apple Final Cut zriedkavejsie.
Určite,že aj MAC má svoje muchy a nie je to vždy tak ako sa to prezentuje! V dnešnej dobe sa dá postaviť výkonný PC na platforme Win pre akékoľvek profesionálne strihacie zariadenie. Ja strihám denne a na PC, mal som aj MAC ale na tom bol Final Cat ktorý ma tiež neoslovil. Myslím,že PC ktorý má dobré komponenty pre strih vide spolu s Edius 6.5 poskytuje všetko pre profesionálny strih videa.
-
- Kontaktovat uživatele:
Člověk si stále musí rozšiřovat obzory. Po dost dlouhé době jsem díky novému noťasu (i5-2450 SandyBridge s grafikou AMD Radeon HD 7650M s 2GB GRAM) přišel na to, že lze přepínat mezi integrovanou grafikou procáku a samostatnou grafikou Radeon. S integrovanou grafikou jede Edius s HW kódováním, ale Win Media Player poškubává při přehrávání HD videa (AVCHD 50p). Po přepnutí na Radeon je WMP naprosto plynulý, ale zase nefunguje v Ediusu HW kódování.
Teď mi svitlo v lebce, proč v pokecu k Ediusu radí při používání některých efektů a filtrů vypínat integrovanou grafiku.
A co je vůbec důležité - nainstalovat správné ovladače !!! >:D< To dá zabrat, hlavně když jsem hledal ovladače k Win8 ! X(
Jdu zkoušet nové Win8 Pro !
Teď mi svitlo v lebce, proč v pokecu k Ediusu radí při používání některých efektů a filtrů vypínat integrovanou grafiku.
A co je vůbec důležité - nainstalovat správné ovladače !!! >:D< To dá zabrat, hlavně když jsem hledal ovladače k Win8 ! X(
Jdu zkoušet nové Win8 Pro !
-
- Informace
-