Účinná eliminace šumu ve zvuku

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Mám tu problém, který se mi nedaří úspěšně vyřešit. Hledal jsem případné rady na internetu, vypreparoval v PS pouze zvuk a pokoušel se ho upravit v několika samostatných nástrojích, ale výsledek je stále neuspokojivý. :-( Spílám si, protože jsem si tento problém zavinil sám, použitím nevhodného tlumiče zvuku na externím mikrofónu a odjel s ním vloni na dovolenou bez toho, abych to předtím dostatečně vyzkoušel. Zvuk z plenéru mám na mnoha místech velmi nízké úrovně a aby byly slyšet dialogy, jsem nucen vybudit zvuk na plných +12db. Víc to bohužel nejde. I tak se ale zvuk při této úpravě velmi zašumí a to dráždí uši tak, že je tím totálně pokažený celkový dojem z videa samotného.

Když nechám zvuk v originální podobě, šum je skrytý, ale s ním i to, co si zúčastnění v záběrech povídají. Zkoušel jsem odstranění šumu v PS, různé ekvalizace, mj. i AS. Tam je tento nástroj velmi dobře vyveden, ale na můj problém taktéž nestačí. Zkoušel jsem AUDACITY, Nero Wawe editor i PD9a jeho zvukový manažer, nic nepomáhá. Předesílám, že jsem nezkoušel žádný cizojazyčný program, protože se v něm nedokáži dostatečně orientovat.

Nemá s tím někdo zkušenost? Zvuk musím zesílit a šum, co nejvíce omezit. Zkouším a "kvetu" u toho, protože buď ve zvuku zůstává stále nadměrná hladina šumu nebo je zvuk nepřirozeně deformovaný. Potřeboval bych nástroj, který by mi dokázal identifikovat přesně ta místa, kde se šum nejvíce projevuje a zároveň mi dokázal ukázat jeho spektrální frekvenci, abych ji mohl, co nejpřesnějším nastavením ekvalizéru odfiltrovat, co nejsnesitelněji to půjde. Navíc jsou ve videu pasáže, kde by byla potřeba zesílení zvuku, snad nejméně na +18db, ale to žádný nástroj bez negativních následků nedokáže.

VÍM, že jsem si tuhle ostudu způsobil sám. Tolik jsem toužil po eliminaci větrných nárazů, až jsem nechtěně odstranil i zvuk ve správné hladině. Za chyby se bohužel platí.

Na závěr malá historka. Před léty se mi povedl podobný kousek. Koupil jsem si externí mikrofon na kameru a nechal si na něj ušít chlupatinku, která zakrývala celou hlavu mikrofónu. Na dovolené jsem točil o sto šest a těšil se, jak bude zvuk prostý, jinak nepříjemných projevů větru, který vestavěný mikrofon většinou nezvládá. Po týdnu, kdy jsme se vrátili domů, jsem zjistil, že externí mikrofón byl celičkou dovolenou v poloze OFF. Zvuk z mikrofónu kamery byl tenkrát ucházející a já si až teď uvědomil, že mě to možná uchránilo od podobného faux pas, kterému jsem se bohužel již na podruhé nevyhnul. Externí mikrofón současné kamery se totiž zapíná vsunutím do inteligentních sáněk.
Datel
Kontaktovat uživatele:

Nemám přílišné zkušenosti s úpravou originálního zvuku. Dialogů natočím minimum, většinou se povedou jaksi "samy" v akceptovatelné kvalitě. Vítr - to je problém. Kdysi jsem jej zkoušel z nahrávky eliminovat pomocí různých sw nástrojů, ale po neúspěšných pokusech jsem to zahodil i s rukama. Dnes, pokud mocí mermo chci, aby divák dostal informaci, o čem se na obrazovce mluví, to řeším podložením dialogu titulkem. Je to jednoduché, jasné a dělají to i celoplošné televize s profesionální licencí. Já vím, je to tak trochu hraběcí rada :-).
No a pokud mám mizerný zvuk mimo mluvené slovo, nemilosrdně jej utlumím a nahradím hudbou, komentářem, případně vhodnými ruchy. Než u toho "kvést", radši volím tento postup. Diváci stejně neví, jaký byl režisérův záměr a Vy to časem oželíte, neboť přijdou záběry a projekty nové, lepší. Ale to je zase rada z hraběcí truhly.
Vytáhnout zvuk z mizerné, v podstatě nezřetelné nahrávky, uměl jen Gene Hackman ve filmu Rozhovor. Ale tomu už studio dávno zrušili.
evik
Kontaktovat uživatele:

Třeba by pomohlo udělat z videa zvuk ve formátu mp3 a pak to prohnat mpTrim pro. Ten dokáže docela slušně vytáhnout i nekvalitní, tichou mptrojku.
zdenek2
Kontaktovat uživatele:

Na eliminaci šumu používám program Sony Sound Forge. Je v angličtině ale pokusím se blíže popsat: nejdříve zvolím funkci "Noise Gate", která je v záložce Effects a nastavím hodnoty parametrů Attack time (default hodnota: 3ms), Release time (default hodnota: 100ms) a Threshold level (default hodnota:-20dB). Pak použiji funkci "Normalize", která je v záložce Process. V ní mám většinou nastaveno "Average RMS power" a úroveň -16dB. Při různé hlasitosti v průběhu nahrávky pak používám funkci "Fade" a její verzi "Grafic" aby se zvuk zesílil a zeslabil plynule. Pro optimální omezení šumu je potřeba parametry Noise Gate třeba i několikrát měnit a zkoušet ...
Zamčeno
  • Informace