Pinnacle 15?

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
Roman
Kontaktovat uživatele:

Všechny mnou používané programy (NERO 10HD, Pinnacle 14HD Ultimate Collection, PowerDirector 9 64bit, Corel X3 a i nyní zkoušený Vegas Platinum HD jedou bezproblému na mé sestavě. Občasné pády jsou velice zřídka především při použití Samsung HDD), nijak nevadí (pozice jsou uložené). PC je postaveno pro tyto činnosti a neustále upgradováno.

GA-770TA-UD3
Phenom II X4 955 3.2GHz
Noctua NH-D14
Corsair 4GB 1333Mhz DDR3
ATI Radeon 5770 Vapor-X
Enermax PRO82+ 525W
Case Thermaltake Element G
Čtečka AE300
Vypal. DVD-RW
WD 1TB FAEX, Samsung F3 1TB , F1 750GB
WinFast 1800 Hybrid
Creative SB X-Fi Xtreme Audio
WIN 7
22"LG Flatron
Logitech X-540

Velkou výhodou v mé sestavě oproti jiným, které znám ať už přímo či z doslechu (a problémy mají velké) je WD FAEX což je opravdu velice rychlý HDD. Práce s programy instalované v systému na Samsung F3 1TB je znatelně horší než na WD FAEX 1TB. Samozřejmě SSD by smazal všechny tyto plotnové HDD a mám jej v plánu. Cena okolo 3tisíc dnes není tak limitující.
Příklad. Systém běží na Samsung HDD a zpracovává video. Na stejném HDD akorát jiném svazku dám video přehrát a seká se to. V případě, že mám spuštěný systém na WD FAEX a zpracovávám video, mohu ze stejného svazku na stejném HDD video přehrávat plynule. Videem je myšleno AVCHD 1920*1080p 25/s 50/25hz.

Procesor je při námi uváděné práci důležitý pouze pro renderování (pokud práci nedělá CUDA, kterou Pinnacle nepodporuje) a čtyřjádrové procesory stačí. Navíc to není tak důležité těch pár vteřin/minut fakt nic neřeší. Např. při nataktování mého CPU na 3,6ghz je minutové video hotové o 6 vteřin dříve. Tedy o 10% a to je frekvence zvednutá o dost. Jinak porovnávání času renderingu je naprosto zbytečné, protože každá sestava bude úplně jiná a pokud nebudou sestavy na 100% totožné (mimo právě porovnávanou komponentu: CPU, GK apod.) není možné brát výsledky vážně. Navíc každý systém je jinak zaplněn, používán atd.

Rederování na pozadí také neprovádím, zdržuje to a dělá to potíže.

Dále bych chtěl okomentovat (už nevím kdo to psal), že mu pro střih stačí 1 vteřina a po jednotlivých snímcích je to zbytečné. No tak to může napsat někdo kdo ten střih buďto fláká a nebo jej dělá jen velice zřídka, protože jsou jeho originální záběry bez poskvrny. Jinak není možné udělat pěkné video.
Příklad:
Před kamerou se mihne osoba kameru nerespektující nebo jakýkoliv objekt. Nemusí se jednat jen o obraz, ale třeba pouze o zvuk. Jelikož je to rušivý element je nutné jej vystřihnout a je potřeba přitom dbát na ten nejdedaitlnější okamžik, kdy tento rušivý element začal a skončil. Navíc, kamera nahrává zvuk a na něj je také nutné brát ohled. Nejen, aby nechybělo půl slova nebo slabika, ale i ozvěna po dokončení slova, věty, oddechnutí atd. To se při střihu po vteřinách prostě udělat nedá. A to už vůbec nemluvím o problémech při ostření. A tak důkladný střih provádí osoba natáčející videa, která jsou důležitá a snaží se zachytit maximum momentů. Jinak bych musel vyhazovat celé klipy a ...

A budu se opakovat. Pinnacle mám rád, pracuji v něm často, ale nemůže umět vše, být ve všem nej atd. Proto je potřeba používat i jiné alternativy.
Chtěl jsem po kladných zkušenostech s Pinnaclem 14 upgradovat na 15, ale nevím proč. A důvody pro přechod stále nikdo nezná? :-(
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Ještě jednou se obracím na video tvůrce EVIK. Nedalo mi to a udělal jsem v PD9 AVCHD DVD z Vašeho cca 10 minutového motocrossu. Nastavil jsem Vytvořit disk AVCHD DVD na 1920x1080p a nechal vypálit DVD. Nejdříve na HDD a potom na +RW. Na radu Steviezah jsem si stáhl také Media Info, a údaje z vytvořeného streamu uvádím níže. Nejdůležitější je asi to, že disk byl vytvořen a automaticky překonvertován, na 24p! I můj Blu-ray přehrávač Sony zobrazil tuto hodnotu. Nepřekvapilo mě to. Obraz je i v tomto módu krásně ostrý a plynulý. Není mu zkrátka co vytknout. Není pochyb o tom, že Vámi používaná kamera Panasonic točí krásné, barevně vyvážené video. Lahůdka pro oko. ONI producenti filmů na BD vědí, že je to, co se kvality obrazu týká dostatečná frekvence celých snímků na to, aby byl obraz jasný a klidný. Tvrdím proto toto. Power Director 9 x64 neumí vyprodukovat H264/AVC MPEG4 s 50 progresivními snímky za vteřinu. Ale i těch zmíněných 24p je vynikající kvality, takže není proč si zoufat. Panasonic a jeho video formát videa 50p považuji za velmi dobrý marketinkový tah. Je vidět, že lidé běžně nakupují podle velikosti čísel v propagačních materiálech. O reálném využití střízlivě bohužel neuvažují. Důležité je to, že 50p jde bez vad na kráse video souboru překonvertovat v PD9 na 24p, který je standardem BD přehrávačů a tedy nejvyšší možné kvality přehrávaní videa v televizorech. NENÍ PROTO DŮLEŽITÉ, JAKÝMI ČÍSLY NÁS VÝROBCE OMRÁČÍ, ALE JAK TO NAKONEC FUNGUJE!

Vybral jsem pouhý výsek z Media Info:

Video
Count : 193
Count of stream of this kind : 1
Kind of stream : Video
StreamKindID : 0
Inform : 15,6 Mbps, 1920*1080 (16:9), at 23,976 fps, AVC (Main@L4.0) (CABAC / 2 Ref Frames)
ID : 4113
ID : 4113 (0x1011)
MenuID : 1
MenuID/String : 1 (0x1)
Formát : AVC
Formát/ : Advanced Video Codec
Formát/Url : http://developers.videolan.org/x264.html
Format_Commercial : AVC
Format_Profile : Main@L4.0
Format_Settings : CABAC / 2 Ref Frames
Format_Settings_CABAC : Yes
Format_Settings_CABAC/String : Ano
Format_Settings_RefFrames : 2
Format_Settings_RefFrames/String : 2 frame
InternetMediaType : video/H264
CodecID : 27
Codec : AVC
Codec/String : AVC
/ : AVC
/ : Advanced Video Codec
/Url : http://developers.videolan.org/x264.html
Profil kodeku : Main@L4.0
Nastavení kodeku : CABAC / 2 Ref Frames
Codec_Settings_CABAC : Yes
Codec_Settings_RefFrames : 2
Duration : 605771
Duration/String : 10mn 5s
Duration/String1 : 10mn 5s 771ms
Duration/String2 : 10mn 5s
Duration/String3 : 00:10:05.771
Bit rate : 15649367
Bit rate : 15,6 Mbps
Šířka : 1920
Šířka : 1 920pixely
Výška : 1080
Výška : 1 080pixely
Poměr pixelů : 1.000
Poměr stran : 1.778
Poměr stran : 16:9
Frame rate : 23.976
Frame rate : 23,976 fps

FrameCount : 14524
Rozlišení : 8
Rozlišení : 8 bits
Colorimetry : 4:2:0
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth : 8
BitDepth/String : 8 bits
ScanType : Progressive
ScanType/String : Progressive
Interlacement : PPF
Interlacement : Progressive

Bits/(Pixel*Frame) : 0.315
Delay : 448.800
Delay : 449ms
Delay : 00:00:00.449
Delay_Source : Container
StreamSize : 1184991554
StreamSize/String : 1,10 GiB (94%)
StreamSize/String1 : 1 GiB
StreamSize/String2 : 1,1 GiB
StreamSize/String3 : 1,10 GiB
StreamSize/String4 : 1,104 GiB
StreamSize/String5 : 1,10 GiB (94%)
StreamSize_Proportion : 0.94402

Zapomněl jsem dodat. Můj procesor i7, 2,66GHz stabilně zapnuté v Turbo Boost v BIOSu a taktované na 3.22GHz, jelo při zapojení všech 8 jader, na cca 60% výkonu a výpočet trval cca 11 minut. Vypočítal tedy soubor téměř v reálném času.

A je tu pokračování. Tentokráte jsem zpracoval ten samý soubor v PS15. Musel jsem nastavit na výstupu blu ray disk, jelikož u nastavení AVCHD nelze zvolit progresivní kódování. Bitrate jsem nastavil na 17000 Kbps. V Media Info jsem nenašel informaci o tom, je-li výstupní soubor z Pinnacle opravdu progresivní. Je vypočítán jako BDMV(AVC) při 25snímcích za vteřinu.

Video
Count : 193
Count of stream of this kind : 1
StreamKindID : 0
Inform : 16,7 Mbps, 1920*1080 (16:9), at 25,000 fps, AVC (Main@L4.0) (CABAC / 2 Ref Frames)
ID : 4113
MenuID : 1
MenuID/String : 1 (0x1)
Formát : AVC
Formát/ : Advanced Video Codec
Formát/Url : http://developers.videolan.org/x264.html
Format_Commercial : AVC
Format_Profile : Main@L4.0
Format_Settings : CABAC / 2 Ref Frames
Format_Settings_CABAC : Yes
Format_Settings_CABAC/String : Ano
Format_Settings_RefFrames : 2
Format_Settings_RefFrames/String : 2 frame
Format_Settings_GOP : M=3, N=12
InternetMediaType : video/H264
CodecID : 27
Codec : AVC
Codec/String : AVC
/ : AVC
/ : Advanced Video Codec
/Url : http://developers.videolan.org/x264.html
Profil kodeku : Main@L4.0
Nastavení kodeku : CABAC / 2 Ref Frames
Codec_Settings_CABAC : Yes
Codec_Settings_RefFrames : 2
Duration : 605760
Duration/String : 10mn 5s
Duration/String1 : 10mn 5s 760ms
Duration/String2 : 10mn 5s
Duration/String3 : 00:10:05.760
Bit rate : 16660643
Bit rate : 16,7 Mbps
Šířka : 1920
Šířka : 1 920pixely
Výška : 1080
Výška : 1 080pixely
Poměr pixelů : 1.000
Poměr stran : 1.778
Poměr stran : 16:9
Frame rate : 25.000
Frame rate : 25,000 fps

FrameCount : 15144
Rozlišení : 8
Rozlišení : 8 bits
Colorimetry : 4:2:0
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth : 8
BitDepth/String : 8 bits
ScanType : MBAFF
ScanType/String : MBAFF
Interlacement : MBAFF
Interlacement : MBAFF

Bits/(Pixel*Frame) : 0.321
Delay : 305.589
Delay : 306ms
Delay : 00:00:00.306
Delay_Source : Container
StreamSize : 1261543872
StreamSize/String : 1,17 GiB (95%)
StreamSize/String1 : 1 GiB
StreamSize/String2 : 1,2 GiB
StreamSize/String3 : 1,17 GiB
StreamSize/String4 : 1,175 GiB
StreamSize/String5 : 1,17 GiB (95%)
StreamSize_Proportion : 0.94570

V tomto případě pracoval Pinnacle cca 15 minut a CPU byl zatížen na cca 98%, za přispění opět všech 8 jader. Obraz je pozorováním stejně kvalitní, jako z Power Director 9.
Mart
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem zkušebně vyrenderoval 60s AVCHD videa. Moje testovací video je z NX5, má trochu jiné parametry, ale rozdíl ve výkonu je dost velký.
Brzdou tady bude Core2Quad Q9550 běžící na 3,06GHz a Radeon HD 2600XT.
Jediný upgrade, který plánuji je grafická karta, ale nevím jestli to nečemu může pomoct.

Video
Menu ID : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.0
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 2 frames
Format settings, GOP : M=1, N=26
Duration : 32s 680ms
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 21.3 Mbps
Maximum bit rate : 22.0 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 25.000 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame) : 0.412
Stream size : 83.2 MiB (89%)

Typ souboru | Formát | bitrate | velikost MB | výkon procesoru | doba zpracování
MPEG-2 | HD1080p | 30000 kbps | 218 MB | 98% | 72s
MPEG-2TS | AVCHD HD | 24000 kbps | 167 MB | 100% | 119s
MPEG-4 | HD1080p | 12000 kbps | 87 MB | 42% | 238s
WMV | HD1080/50i | 5000 kbps | 38 MB | 60% | 18 minut
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Vám bych si Marte nedovolil radit, ale mé osobní mínění je, že upgradeovat pouze GPU je málo. V dnešní době je třeba se do toho opřít a soustředit se, je-li to možné na komplet nová střeva PC. Tedy pro toho, kdo to myslí se střihem AVCHD videa vážně. Chce to jít do moderní základní desky s co nejsilnějším Intel CPU, který si může člověk dovolit. i7 9xx nebo nejžhavější novinka Sandy Bridge 2xxxK. Potom DDR3 RAM min 6GB s co nejvyšším taktem, který deska dovolí, rychlé a tiché HDD (snem každého je SSD), GPU ATI/AMD minimálně řada 5xxx s tichým chlazením a solidní zvukovka X-Fi také není k zahození. Zdroj silný a spolehlivý, to vše zabalené v kvalitní skříni, ve které se zúčastní chlazení hardware ventilátory NOCTUA.
Mart
Kontaktovat uživatele:

Rady určitě uvítám. Šlo mi spíš o to, jestli má smysl upgradovat GPU při zachování stávající desky a CPU. Při střihu jsem na problémy nenarazil a při renderování si holt musím počkat o chvíli déle.
Nejlepší řešení je samozřejmě nová platforma, ale to letos nemám v plánu. Pokud však někdo uvažuje nad novým PC (nebo má něco pomalejšího), pak určitě s parametry jaké píšete.
Datel

To Romolus - K Vašemu nástinu počítače na střih AVCHD - samozřejmě ano! Jen k novým čipovým sadám řady 6 nejsou zatím (po průšvihu se SATA porty) základní desky. Prý až v dubnu. Oproti stávající i7 s X58 se dá očekávat až třetinový nárůst výkonu, a to za nižší cenu.
RAM min. 6G - samozřejmě máte na mysli W7 64b. Na Exacu mi před časem tvrdili, že jelikož je PS 32 bitová aplikace, bude na 64 bitech padat. Z předchozích diskuzí jsem zaregistroval, že Vy PS na 64 bitech provozujete. Prosím, nemohl byste popsat Vaše zkušenosti? Děkuji.
i7 950, přetaktovaný na 3,7 GHz, MB s X58, 4G RAM na maximu, co MB dovolí, a žádná sláva to při editaci AVCHD 24kb není. Renderování (když nespadne :-) ), tak cca 1,15x, což je v pohodě. SD video renderuje za méně, než polovinu doby projektu.
Předtím Quad 9400, 2,66MHz - na AVCHD to nejelo prakticky vůbec, SD chodilo docela dobře.
Roman
Kontaktovat uživatele:

Romulus:

Triple channel - přínos žádný, pouze k benchmarkům.
Motherboard - se střidem jakéhokoliv formátu to nemá co dělat.
CPU - 2XXXK je velice vhodné, ale i i5 760 bohatě postačí. i7 nejsou v renderingu výkonější než i5, quad samozřejmě.

Hlavně pořádný zdroj a chlazení ať se Vám neustále PC nevypíná ať už vysokými teplotami a nebo nedostattečným napětím. Zdroj: Seasonic nebo Enermax. Chlazení: Noctua, Gelid, CM Hyper 212+.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Pro Datel. Na PS 14 jsem jel od začátku na x64bit W7 Ultimate. Pinnacle spadl jen velmi sporadicky, při zpracování Full HD videa a jen, když jsem spěchal a klikal moc rychle. Potom jsem zahltil paměť a důsledkem bylo většinou zamrznutí Studia. V tom případě jsem ho vypnul přes správce úloh, počkal cca minutu opět zapnul, vybral položku pokračovat na stejném projektu, čekal dlouhé minuty, než se AVCHD načetlo a střihal vesele dál. Tedy, co Pinnacle v rychlosti dovolil. PS 15 je v tomto smyslu odladěnější a pracuje, alespoň u mě s rychlejší odezvou.

Pro Romana. Na desce záleží, protože se vždy ve finále projeví nejslabší článek řetězce v hardware, Intel CPU i5 na výpočet možná stačí, ale je to kompromis a basta. Co se týká triple channel řazení RAM, je tam pro Pinnacle a možná i jiné programy taková rezerva, že se zdá bezvýznamné, ovšem pro dané X58 chipovou řadu asi nezbytné. V každém případě jsem zastáncem názoru, že PC technologicky rychle stárne a proto je dobré koupit, co nejsilnější sestavu peněženka dovolí, aby nějaký ten pátek vydržela a člověk nemusel za půl roku bědovat, že sice někde ušetřil, ale kvůli tomu bude muset mnohem drážeji upgradeovat, nedej Bože, aby to byla deska s CPU, kde je potom výměna cenově nejcitelnější. JSEM zastáncem koupit to nejdražší a tedy ve většině případů v PC segmentu i nejkvalitnější, abych měl "fóra" pro dobu budoucí.

Co se týká Intel CPU nové řady Sandy Bridge, je moudré vyčkat, až trh ukáže, je-li čas do ní jít. Ono to, co se desek týká bude rychlé. Žádný výrobce nechce přijít o kšeft a udělá všechno pro to, aby nedal šanci konkurenci. U nejnovějších CPU mě ani tak nezajímá výkon, protože je pořád podobný i7 9xx řadě a dokáže se od ní znatelně odpoutat, až v příští generaci. Čím mě tato CPU uhranuly, je spotřeba. Kvůli tomu ale své stávající PC postavené na amatérský střih videa a občasné zahrání si CoD2 a pod. zatím měnit nehodlám. Rok ještě určitě vydrží a potom... děj se vůle Boží.

Doufám jenom, že se AVID probudí, a co nejdříve vyprodukuje x64bitovou aplikaci na střih našeho domácího videa. Věřím, že když se k tomu odhodlá, uteče zase o něco dotírající konkurenci.
Datel

2 Romolus - děkuji za odpověď, jsme na tom stejně :-)
Co se týče CPU Sand Bridge 2XXX, tak ty by měly právě ve spojení s chipsetem řady 6 zvýšit výkon až o třetinu za stejné, ba i menší peníze. A údajně půjdou nová CPU přetaktovat i přes 5 GHz. Tak uvidíme. Zatím musíme mít dost trpělivosti, pomaleji klikat, čekat, až si procesor vše udělá a teprve pak pokračovat a vědět, kde se nachází tlačítko pro restart systému.
Roman
Kontaktovat uživatele:

Romulus: Nebudeme se dohadovat mluvíme každý o nščem jiným. V podstatě s tebou souhlasím, ale v podstatě ne. O tom že by měl člověk pořídit to nej co si může dovolit, to je jasné.

A tak jsem se rozhodl a dnes objednal tuto krásku i se Sony Vegas :-)
http://www.elviapro.cz/default.aspx?sec ... icle=10787

Tak snad, když bude zájem dodám o kameře či softu nějaké info. Buhví jaký soft mi pošlou.
Zamčeno
  • Informace