Harddisky, které se osvědčily
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den i noc všem, co využívají informací tohoto užitečného fóra. Na různým místech fóra jsou různé zmínky o tom či onom pevném disku a mě napadlo, že bychom se mohli na tomto místě podělit, se zkušenostmi s tímto hardwarem různých značek a typů. Jakou značku, typ a druh využíváte a jak jste s nimi celkově spokojeni. Zařadil jsem toto téma do sekce Pinnacle 14, protože se domnívám, že většina uživatelů využívá pokud možno nejmodernější software pro svou tvůrčí práci. Já od začátku preferuji HDD firmy Seagate, od prvního IDE 40GB z roku 2003, kdy jsem koupil první počítač s cílem střihu domácího videa. Postupně jsem se propracoval přes několik sestav, až k té stávající, kde používám opět Seagate HDD a to 500GB, převážně s jednou plotnou, které se mi osvědčili a nedám na ně dopustit. Mám i jeden Western Digital Raptor 74GB s 10,000 ot/s, SATA I, který jsem využíval jeden čas, jako systémový, ale vadila mně na něm jednak malá kapacita a hlavně hluk, který vydává. Chrastění hlaviček byl při delší práci s PC očistcem. Jeho rychlost ve své době byla ovšem velmi příjemná a i přes jeho vysokou cenu jsem s ním byl, co se výkonu týká spokojen. Teď již odpočívá v šuplíku s pouhou ostrou zálohou systému W7. Nahradil jsem ho nejdříve diskem Seagate 250GB s jednou plotnou a později ho vyměnil za 500GB variantu SATA II, který svou moderní konstrukcí a tichostí provozu hladce dohnal, a i předehnal WD Raptor. Tech mám v PC celkem 5, a protože je místa na data stále nedostatečné množství, mám mnoho dalších HDD, které připojuji k PC skrze ICY BOX na dva HDD, propojený s PC USB 2 a s vlastním napájecím zdrojem. Tam strkám podle potřeby dalších osm disků, podle druhu zálohy. Skvělá externí věcička. Na zálohy mám mj. 3 disky značky Samsung. Jeden 750 a dva 1000GB. I, když jsem zaprodal svou duši značce Seagate, Samsungy jsem koupil kvůli ceně. 1TB kusy zatím fungují bez problému (snad to nezakřiknu) a 750ka je již vyměněna za nový kus. Ten starý odešel po sedmi hodinách provozu, naplněný daty, až po okraj. Seagate chválím za prodej HDD v plastových krabičkách a se šroubky, i když v posledních PC mám již bezšroubkové upínání. Seagate se prodávají pouze v antistatickém pytlíku. Ani starší oblíbené Seagate se nevyhnuly poruchám, ale vždy byly rychle vyměněny za nový kus s novou zárukou. Až na poslední, který jsem obdržel z reklamace, se zeleným pruhem a nápisem repasováno. Seagate nejspíš přešel na nový systém, jak nově vyměněným diskům neudělovat po výměně plnohodnotnou záruku a domnívají se nejspíš, že tak své zákazníky obelžou. Marná snaha, protože v zákoně na ochranu spotřebitele, se jasně píše, že je-li na zboží vyměněna některá z hlavních částí, záruka nabíhá znovu stejně, jako v případě výměně za kus nový. Tohle kličkování mě na firmě Seagate mrzí, ale na nás chytré Čechy si nepříjdou!
-
- Kontaktovat uživatele:
Parádní příspěvek.Na Seagaty jsem zatížen,používám jen tuto značku.O tom jsem psal v jiné části tohoto fóra,kde jsem odpovídal lubudovi.Momentálně používám 2x Seagate 500GB SATA II.Nemám co dodat Romolus už všechno napsal:-)
-
- Kontaktovat uživatele:
Taky se přidám . Za tu dlouhou dobu jsem vyzkoušel snad všechny značky. Asi jsem měl štěstí protože odešel pouze IBM 20GB (to byla celá problémová série), Western Digital 60GB (ten dal o problémech vědět SMARTem takže se téměř vše podařilo zavčas vyzálohovat), Seagate SCSI 9GB (tady to docela zamrzelo - měl 10 000 otáček), notebookový samsung (vadný sektor, šel na reklamaci) a jeden Samsung 500GB (přišel k úrazu).
Teď už používám většinou Samsungy (kvůli ceně) a není s nimi problém. U jednoho se vyskytl vadný sektor, ale šlo o SW chybu která se vyřešila přepsáním nulami.
Po nákupu disku bych určitě doporučil pořádně ho podusit, než ho začnete používat. Např. kompletní test programem HD Tune.
Pokud se v průběhu používání vyskytne vadný sektor tak je dobré disk nejdříve celý přepsat nulami (utilita od výrobce, nebo program KillDisk) a pak otestovat. Může se jednat o SW chybu - např. když vypnete PC v okamžiku kdy pracuje s diskem.
Teď už používám většinou Samsungy (kvůli ceně) a není s nimi problém. U jednoho se vyskytl vadný sektor, ale šlo o SW chybu která se vyřešila přepsáním nulami.
Po nákupu disku bych určitě doporučil pořádně ho podusit, než ho začnete používat. Např. kompletní test programem HD Tune.
Pokud se v průběhu používání vyskytne vadný sektor tak je dobré disk nejdříve celý přepsat nulami (utilita od výrobce, nebo program KillDisk) a pak otestovat. Může se jednat o SW chybu - např. když vypnete PC v okamžiku kdy pracuje s diskem.
-
- Kontaktovat uživatele:
Po delší době laborování s harddisky, jsem dospěl k závěru, že jako systémový HDD nejen s Pinnacle, ale obecně, je mít takový disk zbytečně objemný (datově) se nevyplácí. Nedávno jsem se vrátil k velikosti 250GB v Seagete s jedinou plotnou a jsem rád, že jsem to udělal. Jednak menší rozsah disku brání dlouhému hledání potřebných dat a tím je také úzce spojeno to, že na větší systémový disk nás svádí ukládat data, která se časem logicky fragmentují a dále tak brzdí systém jako takový. Doporučuji důrazně všem, ať si pořídí systémový disk jen takové velikosti, aby je nesvádělo na něj ukládat cokoliv jiného než operační systém a aplikace, se kterými pracujeme. Ostatní data ukládejte na další HDD v PC k tomu určené. Doporučuji udělat si i složku, jako například dokumenty, obrázky, hudba, videa a případná další na jiný(é) úložiště v počítači. Tyto složky předdefinovává Microsoft z historických důvodů stále na disk C, i když je to v dnešní době již přežitek, kterého není třeba se držet. Má to ještě jednu obrovskou výhodu. Odejde-li systémový disk, který je samozřejmě nejvíce namáhán, zůstanou všechna data na ostatních discích v pořádku. Vymění se tak pouze disk se systémem a aplikacemi a jede se zvesela dál. Aplikujete-li mou radu, sami zjistíte o kolik je Váš počítač najednou hbitější na všechny povely a práce se tak stane pohodlnější a tím i příjemnější. I Pinnacle Studio, jako by zázrakem ožije.
Zapomněl jsem doplnit, aby Ti, co pracují s Pinnacle pravidelně, měli jeden harddisk v PC pouze na surová data z kamery. které čekají na zpracování nebo jsou právě zpracovávána. Dbejte také o to, aby se data z kamery na něm hned po jejích uložení defragmentovala. Tím se pozdější práce se soubory znatelně zrychlí. To platí obzvláště pro ty, kteří zpracovávají v současné době hlavně HD video. Full HD včetně. Je samozřejmostí, že pro následné uložení hotových projektů použijeme nejlépe opět jiný disk v PC. Jen tak je zaručena rychlá a efektivní práce s video daty. Nezapomeňte také pravidelně promazávat dočasné soubory, které se díky Pinnacle na disku C zbytečně hromadí. Po dokončení daného projektu je možné tyto data bez obav smazat a udělat tak na systémovém disku opět místo a pořádek.
Zapomněl jsem doplnit, aby Ti, co pracují s Pinnacle pravidelně, měli jeden harddisk v PC pouze na surová data z kamery. které čekají na zpracování nebo jsou právě zpracovávána. Dbejte také o to, aby se data z kamery na něm hned po jejích uložení defragmentovala. Tím se pozdější práce se soubory znatelně zrychlí. To platí obzvláště pro ty, kteří zpracovávají v současné době hlavně HD video. Full HD včetně. Je samozřejmostí, že pro následné uložení hotových projektů použijeme nejlépe opět jiný disk v PC. Jen tak je zaručena rychlá a efektivní práce s video daty. Nezapomeňte také pravidelně promazávat dočasné soubory, které se díky Pinnacle na disku C zbytečně hromadí. Po dokončení daného projektu je možné tyto data bez obav smazat a udělat tak na systémovém disku opět místo a pořádek.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zase o něco chytřejší. Harddisky se stále vyvíjejí a zdokonalují. Mluvím o klasických HDD, SSD jsou rychlejší, ale pořád neúměrně drahé. Nejnovější SATA III/G6 udělali zase vývojový skok dopředu. Mám sice již přes dva roky starou zákl. desku se SATA II, ale i tady je vidět velký rozdíl ve výkonu.Můj starší systémový Seagate 250GB s jednou plotnou ve variantě slim, o kterém jsem se tu zmiňoval ve starším příspěvku dosahoval přenosových rychlostí kolem 70MB/s. Nový 500GB SATA III/G6, také verze slim, který jsem pořídil nedávno mě překvapil při otestování Crystal Disk Mark, tím že jeho rychlost sekvenčního zápisu i čtení je i na mé stávající zákl. desce kolem 120MB/s. Původně jsem ho koupil jako řadový disk do PC, ale po jeho porovnání s ostatními disky v mém počítači, jsem z něho rázem udělal disk systémový. A je to vážení přátelé opravdu znát. PC jede znatelně svižněji. Zatím jsem neměl možnost otestovat na AVCHD v Pinnacle. Mám právě rozdělán projekt ve standardním DV formátu, kde i starší HDD byl stíhačka, ale jsem přesvědčen, že rozdíl ve výkonu bude ve FULL HD určitě znát. Až s ním budu mít danou zkušenost, určitě si to nenechám pro sebe.
-
- Kontaktovat uživatele:
Uvažoval jsem, zda má pro mě smysl pořídit rychlejší HDD pro systém. Základní desku mám také jen SATAII. V úvahu přichází Velociraptor 300GB nebo 60GB SSD OCZ Vertex 3. Ale dávat SSD do stolního PC - no nevím. Kolega který má dva velociraptory v raidu tvrdí "subjektivně je ssd daleko rychlejší než jakýkoliv počet raptorů" .
Dnes jsem ale procházel ceny a jsou 2x vyšší než minulý týden. Takže kupovat disk v nejbližší době by byl nesmysl ...
Viz. http://www.zive.cz/bleskovky/ceny-pevny ... fault.aspx
Pro porovnání nějaké testy (HD Tune)
Stávající WD 640GB SATAII
Průměrná rychlost 86 MB/s
Průměrná odezva 12,6 ms
2x Velociraptor 300GB SATAII v RAID0
Průměrná rychlost 183MB/s
Průměrná odezva 7ms
Dnes jsem ale procházel ceny a jsou 2x vyšší než minulý týden. Takže kupovat disk v nejbližší době by byl nesmysl ...
Viz. http://www.zive.cz/bleskovky/ceny-pevny ... fault.aspx
Pro porovnání nějaké testy (HD Tune)
Stávající WD 640GB SATAII
Průměrná rychlost 86 MB/s
Průměrná odezva 12,6 ms
2x Velociraptor 300GB SATAII v RAID0
Průměrná rychlost 183MB/s
Průměrná odezva 7ms
-
- Informace
-