Rozdělení DV souborů na HDD, aby nezmizely info o času a datumu

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Potřebuji poradit. Mám na HDD stažené z DV pásek soubory, které zaplnily vždy přibližně 1 a půl hodiny, podle délky celé kazety. Některá videa jsem již v Pinnacle zpracoval, jiná chci nechat pouze na HDD a vrátit se k nim někdy v budoucnu. Protože jsou to většinou jen krátké úseky, rozhodl jsem se, že je vyjmu z původních, výše popsaných souborů a udělám z nich jeden nový, také cca 90 minut. Abych nemusel většinu zpracovaných souborů nadále držet na HDD a tím ušetřit místo pro soubory nové, které tento disk zaplní v budoucnu. Natahal jsem je proto na časovou osu v PS 14 a nechal uložit, jako AVI soubor. Ten jsem otevřel opět v Pinnacle detekcí střihu podle časového kódu, ale v info se mi ukazuje pouze číslo dané scény v pořadí a délka jejího trvání, nikoliv však již Timecode neboli čas a datum pořízení záběrů. Doufám, že jsem to tu popsal dosti srozumitelně.

Chci se zeptat, zda tu někdo neznáte nějakou aplikaci, kterou bych mohl zbylé soubory pro budoucnost z okopírovaných celých pásek vystřihnout a ty uložit se všemi údaji zvlášť pro případné budoucí zpracování těchto souborů v Pinnacle. Děkuji.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Popsal jste to dost srozumitelně.Já takovou aplikaci neznám co by jste potřeboval,byl jsem lenivý ji hledat.Při archivaci těchto souburů jsem postupoval takto:Vložil jsem připravené černé pozadí,do něho titulek s datem,za něho filmek.Takto jsem postupoval klip za klipem a uložil.
Možné by bylo ještě použít funkci kombinovat klipy,aby se pozadí spojilo s příslušným filmečkem,ale to jsem nezkoušel.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Ano, takto to dělám i já s rozdílem, že to při finální úpravě filmečku, který vytvářím, vložím datum a čas do průsvitného titulku. V tomto případě, je v natočeném materiálu hodně střihů a já se rozhoduji až při jeho finální úpravě, kam dám datum a do kterého klipu údaj o času. Proto bych byl rád, kdybych měl tyto informace obsažené v originálu. Zároveň se také ale toužím zbavit toho, co jen na HDD zbytečně zabírá prostor. Hledal jsem na webu nějaký jednoduchý prográmek, který by originály pouze rozsekal na menší části a já si nechal, jen ty potřebné. Bohužel neovládám angličtinu natolik, aby bylo možné najít to, co hledám. :-(
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Pochopil jsem správně,že hledáte soft,který umí zpracovávat nekonvertované DV a vklíčované datum a čas zachová nebo tvořím problém?
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Vážený Steviezahu, pochopil jste to bezezbytku. Ale pro úplnost. Chci něco, - jestli to vůbec existuje - co pouze rozstříhá originální soubory z DV kamery na HDD, ale záznam nijak nekonvertuje, pouze uloží v nezměněném stavu. Hotové video soubory z HDD odstraním, dosud nezpracované ponechám po pozdější editaci. Zbylo mi tam několik souborů 5 - 30 minut dlouhých, které mají ovšem řádově desítky až stovky klipů (jednotlivých záběrů). Nejsou pro mne prioritní a proto je mohu nechat na pozdější zpracování, až budu mít hotová všechna videa, které mají pro mne větší význam. Chci ale, aby v každý soubor nadále obsahoval vše, jako když to čerstvě překopíruji z kamery do PC.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Pokusím se něco najít.Naposled jsem na nějakém foru s nadpisem
"join/split DV files without (nebo to bylo with not) re-encoding"
o tom četl,nevěnoval jsem tomu moc pozornost,odpověď byla použít Virtualdub.Ale nejsem si tím moc jistý,budu si muset zavést nějakou databázi o tom co jsem kde četl.Poprosil bych,nemám s tím zkušenosti,jakou mají příponu vaše DV soubory po nakopírování do PC?
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Obecnou: .avi
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Nejvíc podobný příspěvek na rozdělení a zálohování DV souborů jsem našel tady:
http://forum.digital-digest.com/showthread.php?t=51976
Je tam taky doporučen Virtualdub včetně doporučení na DV kodek pro systém.
Dodání timecode a datacode případně jiných metadat do DV souboru řeší tento odkaz:
http://paul.glagla.free.fr/dvdate_en_incruster.htm
včetně stažení programu a slušné nápovědy.
Je to sice všechno v angličtině,kterou já taky nevládnu,spíš porozumím psané angličtině s pomocí překladače,ale jeví se mi to jako slušně zpracované.
Nenašel jsem zatím žádnou aplikaci,která by to uměla tzv. all in one takže snad vám to pomůže.
(I když je možné,že současná verze Virtualdubu by to mohla umět,hodně dlouho jsem sním nic nedělal)
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za čas ztracený hledáním softu pro moji potřebu. Vyzkouším nejdříve Virtual dub, i když jsem v něm nikdy nic nedělal a potom případně něco z Vašich odkazů.

Tak jsem si to zkusil ve VirtualDub. Originál soubor jsem se pokusil uložit ve všech AVI souborech, co VD nabízí. Ve všech případech metada o času a datumu po pořízení kopie zmizí. Bohužel. Ten francouzský odkaz a prográmek v něm je podle toho, co já pochopil, na předělání timecode a datacode na jiný nebo překonvertování do formátu 16:9, do NTSC nebo do DV typ 1 a 2. Moje požadavky nesplňuje. Odkaz na fórum řeší podobný problém jako mám já, ale tam se jedná pouze o rozdělení souborů tak, aby se vešly, jako záloha na DVD média. Také nic pro mne.

Je tu jedno řešení, do kterého se mi ovšem moc nechce a to, že jednotlivá videa natahám do PC z přímo z pásek. Když si na to hledání a práci vzpomenu, jdou na mě mdloby. :-(
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Za málo,čas který věnuju vám a všem ostatním byť třeba někdy přímo nesouvisí s Pinnaclem nepovažuju za ztracený,protože i pro mně je to přínos v získávání informací.Je jen škoda,že kromě dvou for,které navštěvuju se nenajde i jiné české forum,které bych mohl doporučit ohledně zpracování videa, problematiky Pinnacle a navazujících oborů jako je např.konvertování .Tím ale nechci říct,že ostatní fora nesleduju,věřím,že snad časem budu moct změnit názor.
Zamčeno
  • Informace