Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu jaký notebook si mám koupit, aby mi PS14 v pohodě pracoval. Zkusil jsem to nainstalovat na 2 roky staré HP Pavillion, ale vůbec se mu nechce makat.
Děkuji Jenda
Požadavky na notebook
-
- Kontaktovat uživatele:
To je snadné. Řiďte se doporučeným hardware k Pinnacle Studio 14. V noteboocích se pravda moc nevyznám, neberu je totiž, jako počítače na výkon, který editační software na střih videa vyžaduje. Určitě se tu najdou i tací, co se mnou nebudou souhlasit, ale já si stojím na svém, že zpracování videa potřebuje silný stroj a to nejlépe tzv. stolní (lépe řečeno podstolní počítač ) a to pořádně nadupaný, zvláště chystáte-li se, byť v budoucnu upravovat HD video.
-
- Kontaktovat uživatele:
Nelze nic jiného než souhlasit.Notebooky,pokud to není nejnovější našlapané dělo pro hráče her nelze pro solidní práci s jakýmkoliv slušným videosoftwarem vůbec používat natož pak tvrdit,že notebook je pro práci s videem vhodný.Zkoušel jsem jich několik a i když měly stejné parametry jako moje domácí PC nedalo se na nich slušně dělat.Největší slabinou NB je grafická a zvuková karta. Už několik let nepoužívám ani integrovanou zvukovku ve stolním PC,natož pak grafiku.
Je sice možno NB použít pro editaci videa,ale pro náročnější práci je to o ničem.Pokud už se rozhodnete pro NB tak opravdu podle HW požadavků Studia a rady Romoluse.Vyhněte se širokým obloukem NB který obsahuje Intel GMA grafiku.Dále by NB měl obsahovat nesdílenou grafickou kartu.U sdílené grafické karty se totiž nastavuje velikost její paměti ze systémové paměti čímž neskutečně zatěžuje celý hardware NB.
Je sice možno NB použít pro editaci videa,ale pro náročnější práci je to o ničem.Pokud už se rozhodnete pro NB tak opravdu podle HW požadavků Studia a rady Romoluse.Vyhněte se širokým obloukem NB který obsahuje Intel GMA grafiku.Dále by NB měl obsahovat nesdílenou grafickou kartu.U sdílené grafické karty se totiž nastavuje velikost její paměti ze systémové paměti čímž neskutečně zatěžuje celý hardware NB.
Potvrzuji dva předešlé názory. Naposled jsem zkoušel na notebook nainstalovat Studio 12 a už při instalaci se to bránilo, že díky integrované gragické kartě nebudou některé pluginy fungovat. Celkově se dá říct, že program sice lze spustit a provozovat, ale nedá se s ním souvisle pracovat tak, jak střih náročnějšího videa vyžaduje. Dneska tuhle instalaci používám jenom k tomu, že pomocí notebooku stahuji video z kamery, pokud si nechci blokovat svůj stolní počítač. Ono je to přece jenom časově náročná záležitost, používám DV kazety a tak se to stahuje časově v poměru 1:1. Samozřejmostí je, že notebook pro stahování z páskové kamery musí mít rozhraní firewire, což není moc běžné. Ale to už se tu řešilo v jiném vlákně. Řekl bych, že Pinnacle na notebooku umožní pracovat s videem tak, jako třeba Movie Maker. Ten je ale volitelnou součástí Windows a je zdarma. Investice do Pinnaclu je pak zbytečná.
-
- Kontaktovat uživatele:
Musím se přiznat, že stále používám PS10. Žádná nová verze mě k nákupu nepřesvědčila (na HD jsem zatím nepřešel).
Momentálně mám stolní PC mimo provoz a stříhám na ntb s Core i3 (http://interlink.tsbohemia.cz/?cls=stoitem&stiid=105726). Staré Studio 10 překvapivě bez problémů funguje v 64bit Windows 7. Před instalací jsem jen musel potvrdit několik varovných dialogů informujících o tom, že to nebude fungovat . Rychlost je dobrá (mám tam 7200 otáčkový disk), ale beru to spíš jako nouzovku.
Naprosto souhlasím s předchozími názory a ještě bych dodal, že u notebooku bude také brzdou jeden disk, většinou pomalý s 5400ot.
Záleží také na tom, jestli stříháte jen příležitostně a notebook využijete i jinak.
Momentálně mám stolní PC mimo provoz a stříhám na ntb s Core i3 (http://interlink.tsbohemia.cz/?cls=stoitem&stiid=105726). Staré Studio 10 překvapivě bez problémů funguje v 64bit Windows 7. Před instalací jsem jen musel potvrdit několik varovných dialogů informujících o tom, že to nebude fungovat . Rychlost je dobrá (mám tam 7200 otáčkový disk), ale beru to spíš jako nouzovku.
Naprosto souhlasím s předchozími názory a ještě bych dodal, že u notebooku bude také brzdou jeden disk, většinou pomalý s 5400ot.
Záleží také na tom, jestli stříháte jen příležitostně a notebook využijete i jinak.
Díky za rady. Jednoznačně jste mě přesvědčili. Koupím stolní PC. Zkusili byste mně aspoň naťuknout konfiguraci, kterou bych měl minimálně požadovat?
-
- Kontaktovat uživatele:
Hardwareových součástek je na výběr nepřeberně. Záleží jaký druh videa budete zpracovávat. DV, HDV nebo na hardware nejnáročnější Full HD, který potřebuje ty nejsilnější součásti PC, jakou je procesor, paměti a grafická karta. Také zvukovou kartu není nutno podceňovat. Např. svoji sestavu jsem tu několikrát popisoval v jiných vláknech. Jedno je jisté. Na novém PC bych v žádném případě nešetřil. Otázkou jsou vždy finance, které je člověk ochoten investovat. Obecně by měl stačit počítač kolem 25-30 tisíc. Já preferuji platformu Intel a graf. karty AMD ATI (s InVidií nemám zkušenost). RAM paměti alespoň 4GB DDR2 nebo raději DDR3. Minimálně 2 hardisky, alespoň po 500GB. Já preferuji Seagate nebo Western Digital. CPU Intel i5 či i7 v případě práce s full HD videem jsou nezbytností. Také preferuji OS Windows 7 x64bit Ultimate, který dokáže využít plně velikost RAM pamětí.
Takže jsem se konečně dostal k mému PC. Našel jsem 3 sestavy, které mají Intel Core i7 a rád bych od vás věděl, kterou z nich mám zvolit (jestli vůbec nějakou). Nenašel jsem žádný velký výběr v rozumných cenách (ca do 28.000) a do PC, které by mi někdo nakonfiguroval se mi nechce, protože nemám nikoho známého kdo by mi s tím pomohl a důvěřovat jen tak někomu v nějaké prodejně se mi nechce.
Jsou to tyto sestavy:
1) http://www.alza.cz/fujitsu-celsius-w280-d190214.htm
2) http://www.pocitacenainternetu.cz/zbozi ... p=z:171938
3) http://www.pocitacenainternetu.cz/zbozi ... p=z:176709
Díky za pomoc
Jsou to tyto sestavy:
1) http://www.alza.cz/fujitsu-celsius-w280-d190214.htm
2) http://www.pocitacenainternetu.cz/zbozi ... p=z:171938
3) http://www.pocitacenainternetu.cz/zbozi ... p=z:176709
Díky za pomoc
-
- Kontaktovat uživatele:
Hned z kraje. Ani jedna sestava, kterou tu ukazujete není dokonalá pro střih HD videa. Myslím, že najít optimální sestavu na internetu bude tvrdý oříšek. Výběr součástek jsem nastínil již v předchozím příspěvku a nehodlám z něho ni slevit. JE velikou chybou, že si nechcete počítač nechat postavit z komponent, protože jen sestava ušitá na míru má předpoklady uspět při náročné práci, jakou editace videa zajisté je. PC sestavy, které se obecně prodávají, jako celky mají vždy nějakou, přinejmenším mušku. Výrobce takových sestav si neodpustí ve většině případů do takového počítače zakomponovat minimálně jeden díl, který je technologicky zastaralý a práší se mu něj ve skladu. Jak známo, PC sestava je tak silná, jaký je nejslabší článek v ní obsažený. Například v ALZA.CZ Vám sestaví PC podle Vašeho individuálního plánu bez jakýchkoliv problémů. Je nutno věnovat jednotlivým komponentům velkou pozornost a nelitovat času přitom stráveném. Ušetříte si tak později mnoho horkých chvilek, které Vás čekají, budete-li pospíchat nebo tvrdohlavě stát na svém a koupíte nějaký nedokonalý komplet. Není problém tu vnově založeném vláknu prodiskutovat jednotlivé komponenty. Jak se říká - dvakrát měř (raději 3x) a jednou řež!
-
- Kontaktovat uživatele:
Podpořím Romuluse:z těchto sestav ani jednu,ke každé mám nějakou výhradu.Společnou výhradu ke všem:grafické karty a zvukové karty.Zvukovou kartu integrovanou na MB ani náhodou,kvalita je obvykle o ničem proto je nepoužívám.
Grafika 1:zastaralá
Grafika 2:v té ceně je možno osadit lepší,jde o předraženou levnou kartu
Grafika 3:zastaralá
U všech postrádám informaci kolik mohu připojit SATA disků,už jsem viděl sestavu pouze s 1 SATA portem a dokupovat řadič,na to nejsem zvědavý.Pro práci s jakýmkoliv videosoftem doporučuji mít 2 HDD nejméně.
Grafika 1:zastaralá
Grafika 2:v té ceně je možno osadit lepší,jde o předraženou levnou kartu
Grafika 3:zastaralá
U všech postrádám informaci kolik mohu připojit SATA disků,už jsem viděl sestavu pouze s 1 SATA portem a dokupovat řadič,na to nejsem zvědavý.Pro práci s jakýmkoliv videosoftem doporučuji mít 2 HDD nejméně.
-
- Informace
-