Export filmů na DVD

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
milcek
Kontaktovat uživatele:

Dobrý den, prosil bych poradit na jaký typ DVD vypalovat filmy. Slyšel jsem, že po nějakém čase z obyčejných DVD vymizí data. Doporučuje se vypalovat na "zlatá" DVD, ale ty mají podstatně vyšší cenu. Možná už tady na toto téma diskuse byla, ale nemohu nic najít. Díky za rady.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Já vypaluji zásadně, již léta na VERBATIM DVD-R a jsem s nimi maximálně spokojen. Kupuji je po 25ks balíčcích, kolem 170Kč. Nechci to zakřiknout, ale mám jich stovky a žádný jsem ještě nemusel přepisovat. Tedy 100% kvalita. Nejstarší mám osmým rokem a fungují bezchybně. Každý vypálený disk si hned přehraji ve stolním přehrávači a pro jistotu si ještě vyrobím záložní soubor, na externí HDD, výhradně určený jen k tomuto účelu. Určitě záleží i na rychlosti vypalování, ve kvalitní vypalovačce. Domácí video dodnes pálím maximálně rychlostí 2x - 4x, abych, co nejvíce eliminoval možné chyby zápisu.
lubud

Situace je mnohem složitější než uvádí Romolus. Na každém vypáleném disku může být spousta chyb, akorát že opravné mechanismy to eliminují. A je pravda, že jak disk stárne, tak chyb stále přibývá, ale disk přitom stále ještě bezchybně funguje. Ale jen po určitou mez. Nejspolehlivější záloha dat tedy není DVD, ale externí HDD (pokud vám neupadne na zem, že)....
Ani nejnižší rychlost vypalování nemusí být tou nejlepší cestou získání disku s nejnižší chybovostí. Záleží na způsobu zápisu ve vypalovačce (zda a jak se mění otáčky disku s bodem pálení od středu ke kraji a zda a jak se přitom mění intenzita "pálení" laseru). S certifikovanými disky a značkovou mechanikou by ale problémy být neměly. Něco se o této problematice dá přečíst třeba tady:
http://www.svethardware.cz/art_doc-274F ... 46DC5.html
Článek je sice starší, ale základní informace poskytne.
Kromě VERBATIM DVD-R jsou dobré i TDK. Jen jako podtácek se výborně hodí značka EMTEC:D.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Děkuji Lubudovi za skvělé doplňující informace. Problematika vypalování DVD je tak obšírná, že by klidně vydala na diplomovou práci. Značky EMTEC a GIGAMASTER produkují opravdu hrozná média. Rychle od nich ruce pryč! Mně se jeden čas osvědčili i IMATION, ale to už je několik let zpátky, co jsem je používal. Nakonec jsem zjistil, že ač jsou desingem identická, pod povrchem mají vždy médium jiného výrobce. Proto jsem je opustil. V prvním příspěvku jsme zapomněl uvést, že pálím téměř vždy dvě média. Obojí jsou Verbatim, ale každý balíček koupím jinde. Je potom téměř jistota, že jsou to odlišné šarže výroby, možná i z jiného výrobního závodu. Proto jsou vlastnosti disku lehce odlišné (nikoliv kvalitou) a tak je mnohem větší pravděpodobnost, že na jednom z nich vydrží data déle "zdravá". Zálohy ukládám do plastových krabiček "slim", vertikálně do tmy a sucha ve skříni. Skříň by měla být kovová nebo prkená, nikoliv z dřevotřísky, ze které unikají výpary lepidel v nich obsažených a ovlivňují tím chemické vlastnosti samotných DVD disků.
Zamčeno
  • Informace