jiný video formát do AVCHD
Často se hovoří o méně kvalitním výstupu MPEG2 v Pinnacle studiích obecně. Napadlo mě tedy vyzkoušet vyexportovat klasický formát z DV kamery, který má bitrate cca 25MBit/s, do formátu AVCHD. AVCHD má maximální bitrate, kterého je možné dosáhnout v Pinnacle 12 a 14 max. 17MBit/s. Usoudil jsem tedy, že kvalitativní rezerva je dosti veliká a originální obraz by neměl tedy ztratit nic ze své kvality. Samozřejmě je tu velký rozdíl v rozlišení. DV má 720x576i kontra AVCHD, fullHD1920x1080 nebo 1440x1080 pixelů, obojí v 16:9. Já chtěl docílit výsledného rozlišení 1920x1080i. Pokusil jsem se tedy nechat projekt přepočítat v PS 14UC, jako disk AVCHD v nastavení Vlastní, bitrate 17000Kbps a zvuk jsem nastavil na PCM, ve kterém je zvuk v DVD kamerách standardně zaznamenáván. Projekt se zdárně přepočítal v průměrně 60% zatížení CPU Intel i7 2,66GHz přetaktovaným stabilně na 3,2GHz, ale projekt nebyl schopen se dokončit. Nechal jsem počítač pracovat celé hodiny. Nebyl však schopen projekt dokončit. Nevzdal jsem to, protože, jak známo u Pinnacle je třeba stále experimentovat a nenechat se odradit prvními neúspěchy. Jal jsem se přepočítávat projekt znovu s přenastavením zvuku na dolby digital 2.0. Počítač si spokojeně chroustal a přibližně po dvojnásobné době, než je délka projektu byl výsledný soubour úspěšně dokončen a připraven k vypálení na DVD. Jsem zvyklý svou práci vždy překontrolovat. Pustil jsem si ho tedy v Power DVD 9, kde jsem chtěl ověřit parametry videa. Bohužel se zobrazovaly pouze hodnoty proměnlivého bitrate, ale rozlišení souboru tam nebylo. Nehodlal jsem to vzdát a otevřel soubor znovu v Nero ShowTime. Tam se rozlišení objevilo. Bohužel k mému údivu pouhých 1440x1080i. Jsem maximalista. Pátral jsem proto v PS 14 po možnosti přenastavení a našel ho pouze v možnosti přepočítat projekt do souboru, nikoliv však na disk. Tam je přenastavení nemožné. Dal jsem proto přepočítat projekt do AVI a výsledek otevřel v Nero Vision. Ten je proslulý kvalitou výstupu. Nechtěl jsem nechat nic náhodě a nastavil v něm nejvyšší možné hodnoty. Při nastavení zvuku PCM bylo možné bitrate obrazu nastavit na maximálních 14000Kbps. Při zvuku dolby digital 2.0 nebo 5.1 je potom maximum 17000Kbps, tedy stejné, jako Pinnacle. Mě ovšem záleželo na maximální kvalitě zvuku, proto to PCM, který se vyrovná zvuku hudebního CD. Nastavil jsem taktéž dva průchody videa, abych dosáhl maximální kvality obrazu a dal projekt vyrenderovat, jako AVCHD DVD. Počítač jel celých dlouhých 7 hodin s maximálním vytížením procesoru. Pak bylo hotovo. Výsledek jsem otevřel opět v Nero ShowTime a výsledek, video AVC v plných 1920x1080i. Výsledné DVD jsem si pouštěl z blu-ray přehrávače Sony do LCD TV Sony fullHD a porovnával ho s klasickým MPEG2 DVD, vyprodukovaném Pinnaclem 12 s bitrate 7500Kbps. Je tam rozdíl hlavně v ostrosti obrazu. Také jsem pouhým okem zaznamenal hladší kontury hran objektů. V úvodních titulcích vyrobených v PS, se bohužel objevily určité nedokonalosti, které na DVD z Pinnacle nejsou. Závěr: Výsledek nebyl špatný, ale vzhledem k délce výpočtu do AVCHD v Nero Vision téměř nepodstatný. Video je čistější, nikoliv však o tolik, aby se vyplatilo věnovat tolik energie do jeho vytvoření. Verdikt: Z ho..a bič neupleteš!
Dodatek. Chyby v zobrazení titulků nebyly zapříčiněny Nero Vision. Byly už v AVI souboru, který přepočítával samotný Pinnacle 14. Dále. Po napsání prvního příspěvku mi vrtalo hlavou, že udělám ještě jeden pokus jak dostat, co nejkvalitnější výstup videa. Nechal jsem proto vyrenderovat projekt ještě jednou a to do souboru, kde je možné pružnější nastavení. Zadal jsem Vlastní. Tam jsem nastavil 25000Kb/s a zvuk dolby digital 384Kbps - PCM volba bohužel neexistuje. Po dokončení jsem zkopíroval obraz disku z výše uvedeným rozlišením 1440x1080i. Vymazal jsem soubor ve složce STREAM a nahradil ho tím s vysokým bitrate, který jsem dal vypočítat do souboru pod stejným názvem, jako byl soubor, který jsem nahradil a dal vypálit na AVCHD DVD. Výsledkem byl na pohled stejně dobrý výstup, jako s Nero Vision, možná ještě o něco lepší i s titulky bez jakýchkoliv vad. Na rozdíl od předlouhého přepočítávání video souboru v Nero, byla tato varianta opět, jen 2x tak dlouhá, než projekt sám. Tímto šidítkem dosáhnete mnohem lepšího výstupu videa a můžete zůstat v aplikaci Pinnacle Studio 14. Jen musíte dávat pozor, aby se vám výsledný soubor vešel na AVCHD DVD, ať již jedno či dvouvrstvé.
prosim o pomoc, mam kupeny televizor PANASONIC VIERA TX-P50S10E a potreboval by som pustat priamo z SDkarty video. V popise pisu, ze televizor cita z SD karty vo formate AVCHD, a tak sa pytam ako resp. cim co najjednoduchsie prekonvertovat rozne video formaty do AVCHD a ci to vobec pojde v tom tv priamo z SD karty?
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem žádný expert na formáty videa, proto mě překvapilo, co jsem zjistil experimentováním s formáty videa v Pinnacle 14. Usmyslel jsem si, že si opět po delší době zkusím uložit video z DV kamery v kvalitnějším formátu, než poskytuje MPEG2, se svými 7500Kbps společně s PCM zvukem, který se dá v Pinnacle nastavit, jako nejvyšší bitrate. Po zpracování projektu jsem proto nastavil v Export videa AVCHD, 17000Kbps a bohužel, jen DD 2.0 formát zvuku, protože PCM, díky chybě v Pinnacle 14 nelze dopočítat. Takto vypočítaný soubor jsem zkontroloval v Power DVD 9. Video bylo natočeno ještě ve formátu 4:3 a v PC se tak i prezentovalo. Vypálil jsem proto tento soubor na DVD-R a pustil si ho BD přehrávači Sony. Tam jsem zjistil, že se v TV na rozdíl od PC zobrazuje roztažený přes celou obrazovku 16:9 na LCD TV Sony. Byl jsem zklamán a navíc dodatečně v PC zjistil, že Pinnacle nevyprodukoval rozlišení 1920x1080i, jak je to běžné při renderingu Full HD AVC videa, ale jen 1440x1080. Bitrate se správně pohybovalo kolem 17Mbit/s. Rozhodla jsem se tedy pro další pokus a nastavil výpočet videa tentokráte, jako blu-ray, BDMV (AVC), 15000Kbps a zvuk v plnohodnotném PCM bezeztrátovém formátu. Výsledné video se přepočítalo na rozdíl od minulého pokusu mnohem rychleji, což mě zarazilo, ale nijak mě to nerozrušilo. Ukládání do samotného souboru bylo delší, než výpočet sám. Po ukončení výpočtu jsem, jako obvykle učinil zkoušku v již zmiňovaném Power DVD 9. Formát videa se zdál v pořádku. Strem jsem pro jistotu otevřel ještě v Nero Show Time, který zobrazuje i rozlišení videa a velmi mě překvapilo, že ač se počítalo BD v AVCHD formátu, video má stejně, jako DV originál 720x576i, v AVC 3.2. Čistokrevná AVCHD DVD jsou ve formátu 1920x1080i, AVC 4. Dychtivě jsem projekt vypálil, abych zjistil, že tento formát lze, jako avizované AVCHD přehrát bez problému v BD playeru. ŠLO TO! Byl jsem tomu velice rád. Obraz je v mezích možností DV formátu ostřejší a čistější, než, když je převeden do MPEG2. 15Mbit/s je tu opravdu znát! Vím už tedy, že i starší záznamy mohu uchovat, jako AVCHD formát, místo ořezaného a nepřesvědčivého MPEG2 formátu, který Pinnacle produkuje. Experimentování mě začalo bavit, řekl jsem si tedy, že to zkusím ještě jednou. A zadal jsem v blu-ray nastavení místo AVC, BDMV (MPEG2) nastavení, se stejným bitrate, jako v předešlém případě. Navíc jsem experimentálně zaškrtl políčko pro progresivní výpočet, ale to jsem dělat neměl, protože výsledné video, které jsem opět vypálil, jako AVCHD soubor, šel přehrát ve stolním BD, ale titulky i ostré hrany videa byly zubaté, jako hrábě. Progresivní kódování jsem tedy zrušil a dal projekt vypočítat znovu. Změnilo se ovšem pouze ukládání videa na disk, a proto jsem byl nucen video dát opět vyrenderovat, se zaškrtnutím - vždy překódovat celý film. Po jeho shlédnutí musím konstatovat, že hrany již nejsou tolik zubaté, jako v případě progresivního nastavení, ale jsou stále dost znatelné, než ve verzi výpočtu, jako BDMV (AVC). Svá videa proto, budete-li chtít z DV záznamu vymačkat, co nejvíce kvality, proto nastavte v Pinnacle, jako BDMV (AVC) nikoliv, jako BDMV (MPEG). Připomínám, že takto vypálené DVD jde přehrávat pouze v BD přehrávačích s možností přehrávat AVCHD soubory, nikoli ve standardních DVD stolních přehrávačích.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si chtěl udělat radost a podle vlastního návodu si zase vypočítat jedno AVCHD DVD z DV formátu. Ale ouha. Udál se mi stejný problém, jako ten, který jsem tu popisoval 29.1.2010 v AVCHD v Pinnacle 14 UC. Tenkrát to bylo z M2TS videa a teď se mi to samé přihodilo z DV formátu natočeného před 8 léty. Tentokrát je to soubor, který má necelých 36 minut a kostičkování obrazu se objevilo od 20. do 24 minuty projektu. Stalo se to, když jsem dal projekt vypočítat, jako BDMV (AVC). S výsledkem jsem se nesmířil a dal projekt opět vyrenderovat, tentokrát v BDMV (MPEG2). Ačkoliv velikost bitrate zůstala nastavený i v tomto případě na průměrných 15000Kbps, výsledný projekt jede v bitrate kolem 12000Kbps a soubor má 3,60GB oproti 4,19GB v AVC. Co je však mnohem důležitější, je zjištění, že při druhém pokusu se dostavil úspěch a celý projekt hraje i po vypálení bez chyb. Udělal jsem si pro jistotu klasické DVD v MPEG2 a i tam je projekt čistý, bez nepříjemného rozpadání obrazu do kostiček. Upevnil se tedy můj názor, ze staršího příspěvku, že na vině, je jednoznačně Pinnacle 14 při výpočtu AVC a to jak v AVCHD, tak i v Blu-ray nastavení. Doufám, že ve verzi 15, bude-li vůbec nějaká bude tento nepříjemný nešvar bezezbytku odstraněn. Nejsem moc naivní, že ne?!
-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem rád, že jste mi potvrdil moji domněnku, že verze 14 dělá chybu při exportu do AVCHD DVD. Zajímavé je to, že jste zjistil, že při exportu do MPEG2 tato chyba není (to jsem nezkoušel). Já jsem po všech pokusech vzdal možnost dělání disků AVCHD DVD a začal jsem dělat jenom Blu ray. Tam ta chyba (alespoň při mé konfiguraci PC) není. Verze 12 tu chybu (zdá se) nedělá ... ale jak už jsem psal, dělám teď už jenom BR a pokud chci složitější Menu, tak ve verzi 12 a při jednoduchém Menu pak pomocí verze 14.
Zdravím,
mám stejný problém jako Marco z 31.5. Panasonic Viera nepřehrává žádný z desítek formátů.
Poraďte někdo jakým softem převést např. AVI na AVCHD tak aby šel z SD karty na PANAS VIERA. Díky
mám stejný problém jako Marco z 31.5. Panasonic Viera nepřehrává žádný z desítek formátů.
Poraďte někdo jakým softem převést např. AVI na AVCHD tak aby šel z SD karty na PANAS VIERA. Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
Mohu poprosit jakou příponu souboru na SD kartě Panasonic Viera potřebuje?Je to m2ts,mts,mp4? A v jakém formátu?Softů na konvert je dost,ale do čeho to konvertovat.
To je oč tu běží.>:D<(:P)
To je oč tu běží.>:D<(:P)
... nejsem si sice jistý, ale mám pocit, že ta SD karta má mít stejnou strukturu adresářů jako Blu ray nebo DVD AVCHD disk. Měl jsem podobný problém se stolním přehrávačem Blu ray, ve kterém byl slot pro SD kartu a přehrávač měl ve specifikacích, že přehrává AVCHD SD karty ... nejdříve všechno odmítal a pak se mi to povedlo ... ale už je to dávno ... zkusím ověřit a dám vědět... jo a také již nevím, jestli jsem nějak řešil UDF 2.5 pro záznam na tu kartu, patrně ne!
-
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsem znovu vytvořit SD kartu AVCHD a opravuji předešlou informaci: SD karta musí mít stejnou strukturu jakou mají karty vytvořené v kamerách Panasonic / Canon. V mém Blu ray přehravači Panasonic BD50 tedy funguje tato struktura adresářů: v ROOTu karty jsou adresáře
- DCIM
- MISC
- PRIVATE
- - AVCHD
- - - AVCHDTN
- - - BDMV
- - - - CLIPINF
- - - - PLAYLIST
- - - - STREAM
- - - IISVPL
soubory v adresáři STREAM mají koncovku MTS, zvýraznil jsem důležité adresáře. Některé adresáře jsem zkusil vymazat a fungovalo to také ovšem v některých adresářích je uložena např. délka videa atd. takže není možno bezhlavě mazat co se člověku umane
Pokud tedy vložíte takto vytvořenou SD kartu do zařízení, které má ve specifikaci přehrávání SD AVCHD karet, pak to přehravač přehraje. Také jsem zkusil přejmenovat soubory s koncovkou m2ts na MTS a fungovalo to také.
Zatím jsem nezkusil vytvořit obraz DVD AVCHD a zkopírovat do SD karty ... snad někdy také zkusím.
- DCIM
- MISC
- PRIVATE
- - AVCHD
- - - AVCHDTN
- - - BDMV
- - - - CLIPINF
- - - - PLAYLIST
- - - - STREAM
- - - IISVPL
soubory v adresáři STREAM mají koncovku MTS, zvýraznil jsem důležité adresáře. Některé adresáře jsem zkusil vymazat a fungovalo to také ovšem v některých adresářích je uložena např. délka videa atd. takže není možno bezhlavě mazat co se člověku umane
Pokud tedy vložíte takto vytvořenou SD kartu do zařízení, které má ve specifikaci přehrávání SD AVCHD karet, pak to přehravač přehraje. Také jsem zkusil přejmenovat soubory s koncovkou m2ts na MTS a fungovalo to také.
Zatím jsem nezkusil vytvořit obraz DVD AVCHD a zkopírovat do SD karty ... snad někdy také zkusím.
-
- Informace
-