Zobrazení zdrojového datumu a času

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
simsta
Kontaktovat uživatele:

Používám PStudio 10 (verzi 10.6) již pár měsíců (přechod od 9) a zatím si nemoho stěžovat. Kupodivu mám menší problémy než s devítkou.

Narazil jsem ale na věc, se kterou si nevím rady - jak zobrazit zdrojový datum a čas. Pročítal jsem různé diskuze, ale bez výsledku. Odkazů a rad je spousta - pluginy Timecode PRO, Timer studia ..., ale nic z toho se nedá použít. Datum a čas se zobrazí (dokonce na setiny sekundy - moc pěkné), ale je to datum a čas generace výsledného videa či DVD, ne čas kdy byla nahrázka pořízena. Ještě jsem nezkoušel nějakou německou zoufalost KHTvDVTimeDate, kde se musí do nějakého ini souboru psát cesta na zdrojové AVI (a co když těch AVI je víc ??? :-( ).

A přitom by to mohlo být celkem jednoduché. Zdrojové AVI tyto informace obsahuje. Tak proč mám využívat stovky přechodových efektů, desítky fontů, ale nejsem schopen zobrazit jednoduchej datum a čas.

A nebo to neumím - prosím poraďte
Mart
Kontaktovat uživatele:

Plugin do desítky zatím není (KHTvDVTimeDate v desítce nefunguje, jinak v devítce byl ok).
Petr

Z vysledneho DV-AVi streamu exportovaneho po finalnim sestrihu lze pomoci utility "DV_datecode" vyexportovat soubor s metadaty timekodu, ktery lze nasledne zpracovat napr. programem Subtitle Workshop, ktery z toho vyrobi klasicky titulky, ktere lze potom pouzit pri DVD authoringu jako volitelnou titulkovou stopu. Tak to s uspechem jiz delsi dobu sam vyuzivam. Je nutne pred exportem DV AVI ale udelat kopii strihove soupisky bez uprav obrazu a zvuku, nebot tyto upravy ztrati v tomto miste metadata o timecode.
Nelze tedy samozrejme pouzit Studio jako DVD author. SW, jelikoz neumi pridavat title stopy. Je potreba pouzit externi DVD authoring.
O klasickem RTFx pluginu, ktery by to primo naklicoval do videostopy nevim, sam shanim jiz delsi dobu neco podobneho, coby pri pouziti fotek umelo vlozit metadata z EXIFu fotky vlozene na casovou osu do vysledneho obrazu...
simsta
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za radu.
Jen mě mrzí, že tato "vymoženost", krerá se na mé staré (video8) i nové (DV) kameře zapíná i vypíná jedním čudlíkem není přímo podporována celkem rozšířeným SW jako je Pinnacle.
Mart
Kontaktovat uživatele:

Petr: Super, sám jsem to s těmi dvd titulky chtěl vyzkoušet. Teď mám alespoň jistotu, že to funguje.
Petr

rsimsta napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Děkuji za radu.
> Jen mě mrzí, že tato "vymoženost", krerá se
> na mé staré (video8) i nové (DV) kameře
> zapíná i vypíná jedním čudlíkem není
> přímo podporována celkem rozšířeným SW jako
> je Pinnacle.

Ja myslim, ze to reseni s volitelne zapinatelnymi titulky s timecode obsahem je vyrazne vhodnejsi, nez natrvalo naklicovane informace do obrazu. Je vyhoda, ze si tyto info zapnu na DVD jen tehdy, kdyz je potrebuji a nekazi me obrazovy dojem. Jen skoda, ze tento SW umi vypreparovat jen cas a datum zaberu, ostatni DV metadata vytahnout neumi...

U fotografii by to bylo neco jineho, tam by napr. nazev a dalsi metadata z EXIFu fotky, naklicovana do obrazu nevadila.

Skoro uvazuji, ze bych to rozsireni DV_datecode a ten RTFX plugin pro EXIF data nechal nekoho naprogramovat... Je divne, ze to jeste nekoho nenapadlo... Urcite by to bylo prodejne.
simsta
Kontaktovat uživatele:

Mám ještě dotaz k výše uvedenému postupu.
Jestli jsem to dobře pochopil tak :
1) před úpravami zvuku a obrazu (jaké úpravy ?) musím udělat kopii "střihové soupisky"
2) pak mám tu soupisku znovu naimportovat ? (protože má v sobě timecode)
3) a pak mám vyexportovat DV-AVI stream, protože pouze tento formát uchovává timecode
4) DV-AVI využiju na generaci metadat s timecodem - OK
5) vygeneruji DVD
6) pomocí dalšího nástroje např. Subtitle workshop k DVD přidám titilky - OK

Je to tak správně ?
Petr

simsta napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Mám ještě dotaz k výše uvedenému postupu.
> Jestli jsem to dobře pochopil tak :
> 1) před úpravami zvuku a obrazu (jaké úpravy
> ?) musím udělat kopii "střihové soupisky"
> 2) pak mám tu soupisku znovu naimportovat ?
> (protože má v sobě timecode)
> 3) a pak mám vyexportovat DV-AVI stream, protože
> pouze tento formát uchovává timecode
> 4) DV-AVI využiju na generaci metadat s timecodem
> - OK
> 5) vygeneruji DVD
> 6) pomocí dalšího nástroje např. Subtitle
> workshop k DVD přidám titilky - OK
>
> Je to tak správně ?

- mam nejaky HOTOVY sestrihany projekt, ve kterem mam kompletne vsechno udelano (strihy, ozvuceni, muzika, obrazove a zvukove filtry atd..). Z tohoto projektu vyexportuju stream DV AVI (obraz+zvuk), se kterym budu dal pracovat (enkoding MPEG2 obrazu a AC3 zvuku)

- potrebuji ale take mit vyexportovany metadata s timecodem pro pozdejsi vytvoreni titulku pro DVDvideo, to se vyse zminenym SW vyextrahuje z hotoveho DV AVI streamu. Protoze ale ten obsahuje i ruzne upravy, ktere timecode zlikviduji, je potreba tento otevreny HLAVNI projekt ulozit do nejakeho pomocneho, ktery otevru a odstranim z nej filtry a dalsi vsechny nepotrebne upravy, ktere neovlivni delku filmu, tj. obrazove a zvukove filtry a vsechno pridane ozvuceni. To znovu vyexportuju do noveho DV AVI filu

- z tohoto pomocneho DV AVI souboru vytahnu pomoci DV_datecode metadata timecode
do souboru, ktery tento SW vytvori

- pomoci Subtitle Workshop tento file s titulkovymi timecode daty otebru, prip. upravim (odstraneni prekrytych titulku, vycentrovani atd..,), a vyexportuju ve vhodnem formatu, napr. pro DVD WorkShop (Ulead)

- napr. pomoci Procoderu vyenkoduji z DV AVI stream MPEG pro PAL DVD (obraz-m2v a zvuk-wav)
- napr. pomoci Soft Encode 1.0 vytvorim ze stereo WAVu AC3 zvukovy soubor (Dolby Digital 2.0)

- v napr. DVD WS vytvorim projekt noveho DVD, ve kterem mj. pouziji pripraveny video stream v MPEG2 a zvuk v AC3, k obrazovemu streamu prilinkuji soubor s vytvorenymi titulky...

Jak snadne !
Tomáš Gůra

Já bych měl také jeden dotaz ohledně titulků v Avi souboru.
Dříve jsem používal studio 9. Tak jak zde již zaznělo, když jsem z kamery nahrál video do avi, udělal střih a opět udělal výsledek do avi tak datum a čas v tom výsledném avi byl.
Pak jsem upgradoval na studio 10 a výsledné avi ty informace o datumu a čase nemá.
Zkusil jsem ještě to samé udělat zpětné v devítce ale již bez úspěchu. Nevěl by někdo čím by to mohlo být. Já se domnímvám že by to mohla být chyba nějakého kodeku, který se nainstalovatl s desítkou ale moc se v této oblasti neorientuju. Nemá náhodou někdo podobnou zkušenost? Dík Tomáš.
Zamčeno
  • Informace