Sony PXW-X70

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
Mart
Příspěvky: 677
Registrován: 16.01.2005, 18:44
Kontaktovat uživatele:

Všechno podstatné týkající se kamery bylo řečeno v různých recenzích po internetu. Zajímavé tyto:
https://www.youtube.com/watch?v=4mFBoo4jvKo
https://www.youtube.com/watch?v=8yoYJXWmMNg
https://www.youtube.com/watch?v=AcDiWcSjVM4

Moje postřehy k této nové "hračce":

Rozměry
Kamera má ideální rozměr, není to žádná malá lehká zdechlina, dobře padne do ruky.

Clona a krytka objektivu
Clona mohla být větší, působí trochu nedůvěryhodně (z nepochopitelného důvodu je odlehčena otvory).
Při nasazení krytky objektivu je potřeba se přesvědčit že je nasazena opravdu dobře, jinak hrozí ztracení. První nutností je kromě UV filtru i objednání jiné krytky, která půjde šňůrkou přidělat ke kameře (už je na cestě z číny).

Úchyt s držákem mikrofonu a XLR
Úchyt je dobře udělaný, masivní. Narozdíl např. od NX5, kde je kruhový držák mikrofonu plastový, tady je vyztužený kovem a vypadá dost odolně (narozdíl od pružného kloubu který jej drží). Škoda že není odnímatelný, bude zavazet a zbytečně zvětšuje hmotnost kamery. Celý úchyt je s kamerou propojen přes inteligentní patici s konektorem, který má spoustu maličkých kontaktů, což nás okamžitě přesvědčí o tom že úchyt raději necháme na kameře natrvalo a nebudeme konektor dráždit sundáváním.

Hledáček a displej
Hledáček má čidlo a pokud je vysunut sám se zapíná přiblížením hlavy (a vypne se displej), to je docela dobré, na druhou stranu nemohu nechat trvale vysunutý hledáček. Velká gumová očnice je v balení. Displej je perfektní, nejlepší jaký jsem zatím na kamerách viděl. Jak velikostí, tak rozlišením. Horší je to s otočným kloubem který displej drží, nebudí ve mě důvěru, snad vydrží. Displej je dotykový, nicméně dotykově se mi podařilo nastavit pouze bodové ostření. Pohyb v menu je možný pouze směrovým ovladačem.

Manuální režim
Tady je obrovským mínusem skoková změna clony/gainu/... při točení kolečkem. Plynulý přechod se nedá nastavit ani v menu.

Ovládací prvky
Všechna tlačítka jsou umístěna docela rozumně až na 5. a 6. nastavitelné tlačítko (výchozí funkce Iris push auto a D.Extender), které je docela daleko - nejspíš mám krátké prsty.

Vstupy/Výtupy
Rozhraní splnila očekávání, překvapil ještě 3,5 jack s mikrofonním vstupem na těle kamery. Rode stereo video mic se tedy dá připojit přímo bez redukce na XLR. Vstupy (int.mic / mini.mic / shoe mic) se přepínají v menu. Nastavení pro XLR jsou standardní pod krytkou na úchytu (dá se zde dokonce přepínačem zapnout low-cut filtr).
Očekávaným zklamáním je chybějící rozhraní LANC, mělo by jít ale získat "zřetězením" několika předražených kabelových redukcí které bohužel zatím na ebay číňané neokopírovali. na druhou stranu u této kamery asi nebude potřeba. Nadšeně vítám klasický velký HDMI konektor a SDI (což je i jeden z důvodů proč jsem kameru pořídil).

Vzdálené ovládání
Trošku nešikovné je, že je nutné být připojen k wifi hotspotu, který vytvoří kamera a není možné ji připojit k existujícímu (pak by bylo možné ovládat víc kamer, nebo být připojen i k jiné síti). Ovládací software bohužel funguje až na Androidu od verze 4.1, zatím jsem tedy neměl možnost jej vyzkoušet. Na emulátoru od BlueStacks nechodí. K dispozici je ještě verze pro iOS.

Souhrn
Celkově když to shrnu tak po stránce zpracování kamera vypadá dobře, ovládání bez problémů, splnila očekávání. Jak je na tom s obrazem se podrobněji ukáže v nejbližších týdnech. Na statické záběry, celek, "do terénu" nebo na dovolenou bude dobrá. Neškodilo by v novém firmwaru povolit i plynulou změnu clony a gainu což vidím jako kritický nedostatek, který mi na kameře vadí nejvíc. Pro Sony by bylo dobré inspirovat se u předchozích modelů svých kamer a ne u konkurence.

Nový firmware bude v červnu a bude zdarma včetně všech slibovaných novinek (streaming, proxy). Zpoplatněná bude licence pro 4K (cena která neoficiálně koluje je značně nepříjemná), bohužel to bude jen s 30p/25p/24p. 4K při 50p se ale asi v této cenové relaci konat v dohledné době nebude. Obzvlášť když ještě není ani rozšířeno HDMI 2.0. Podrobnosti na: http://www.pro.sony.eu/pro/lang/en/eu/a ... -equipment

Jakmile se něco naskytne, přihodím originál natočené soubory. Pro záznam do XAVC je nutná rychlá karta UHS-3, která je na cestě, takže toto jsem ještě ani nezkoušel (+ jestli to vůbec jde rozumně zpracovat).

Do konce měsíce má Sony akci, kdy nabízí k vybraným kamerám, včetně této, zdarma třeba Action Cam Mini AZ1VR. https://end-user.promotions.sony.eu/en_ ... camcorder/

[attachment 1024 x70.jpg]
Přílohy
x70.jpg
x70.jpg (69.3 KiB) Zobrazeno 2073 x
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Jsem zvědavý na další zkušenosti. "Nižší" typ AX100 (4K) má líné ostření, sveřepě ostří na pozadí, i když je v popředí předmět vyplňující polovinu záběru.Dále línou transfokaci kolébkou. Má také velké problémy ostřit přesně v šeru. Jsem zvědavý zda ta Vaše je toho prosta.
Mart
Příspěvky: 677
Registrován: 16.01.2005, 18:44
Kontaktovat uživatele:

Nad línou kolébkou jsem trochu bědoval. Sice se dá rychlost nastavit, ale i na maximu to není žádná sláva. Asi je to kvůli tomu aby kamera krotila notorické "zoomovače", ale já bych spíš ocenil rychle najet na detail aby kamera mohla být co nejdříve v záběru. Než mi zoom dojede tak je kolikrát pozdě. Na ostření jsem také zvědav (při "domácím testování" jsem problém nezaznamenal), příští týden vyzkouším na divadlo, to bude pro kameru bič. Otázkou zůstává proč AX100 má 4K v ceně a u X70 se bude muset připlácet ... To mi hlava nebere.
MONYS
Příspěvky: 401
Registrován: 24.12.2010, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Ono když se podíváte na Panas. HC X1000 má podle testu tyto nedostatky: zde jen zkopírováno v angl.Poor light performance
Limited dynamic range
Plasticky build quality
Small sensor

Read more at http://www.trustedreviews.com/panasonic ... pYvI7Ib.99
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Vážený Marte. Nějaké nové zprávy ohledně X70. nebo dokonce video. Včetně dalších postřehů. Jsem na to opravdu hodně zvědavý. Já se rozhoduji pro tuto nebo FDR-AX1. Ta ale zase není broadcast.
Mart
Příspěvky: 677
Registrován: 16.01.2005, 18:44
Kontaktovat uživatele:

Moc jsem ještě neměl příležitost vyzkoušet ji na nějaké to domácí točení. Pár zkušebních záběrů v 50p jsem nahrál tady: http://www.uschovna.cz/zasilka/FE6U7AL4J8EJ4AUN-DK3/.
Jinak ji používám na statické záběry na celek (tam není problém) nebo na detail. Na motorovou hlavu jako dálkově ovládaná kamera je perfektní. Problém je trochu s automatickým ostřením, při horších světelných podmínkách je to špatné (pomalá reakce, snaží se přeostřit). Kamera není špatná, ale odpovídající cena by byla o 10 000 Kč méně (už jsem ten názor slyšel od více lidí).
Jedna zajímavost - známý který si ji také pořídil zjistil že komunikuje přes wifi s "ovladačem - hodinkami", které jsou ke sportovní AZ1 (náhled a record, o dalších funkcích se nezmínil, nevím co všechno ten ovladač umí). AZ1 bych měl mít koncem června tak to vyzkouším.

Gumovou očnici asi sundám, trochu zavazí a s delší baterkou se při zasunutém hledáčku deformuje. Jak jsem bědoval že se nedá odmontovat držák mikrofonu, tak by mohl jít, jsou tam vidět dva šroubky. Nechám ho ale raději jak je.

[attachment 1043 DSC03108.JPG]
[attachment 1044 DSC03158.JPG]
Přílohy
DSC03158.JPG
DSC03158.JPG (149.94 KiB) Zobrazeno 2073 x
DSC03108.JPG
DSC03108.JPG (141.76 KiB) Zobrazeno 2073 x
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za reakci, Marte. :-) Obraz má velmi pěkný, na to, že je to "pouhé" AVCHD. Mně na ní vadí ten líný zoom. Přemýšlím o koupi, ale mám více zálusk na: https://pro.sony.com/bbsc/ssr/micro-xdc ... z100.shtml. Ta je ale bohužel jednou tak drahá.
Jirka M

Pokud někdo uvažuje o záznamu 4K,tak ke kameře je k dispozici 4K Upgrade License CBKZ-X70FX pro aktivaci 4K záznamu v kameře. Jeho dostupnost je až 2. června, protože v tomto termínu bude uvolněn i bezplatný firmware V2.0, který tento upgrade umožňuje. Cena licence je 16.490Kč včetně DPH.
Když si dokoupíme ještě mikrofon, tak se dostaneme zhruba na částku 95 000.-Kč.
Velikost čipu je 1", ale včetně rámečku. Jak jsem se dočetl,nejedná se tedy o velikost aktivní části.
Mart
Příspěvky: 677
Registrován: 16.01.2005, 18:44
Kontaktovat uživatele:

Pokud by měl někdo zájem, mám k X70 český manuál v PDF.
To "rádoby 4K" bude 3840x2160 při 25p. Tu částku co za to chtějí snad ani nemohou myslet vážně.
FDR-AX1 má 3840×2160 při 50p a PXW-Z100 má plných 4096x2160 při 50p.
Otázka je, jestli to ještě není předčasné. Nedovedu si představit že bych s tím měl na dnešních PC nějak ve velkém pracovat.
Odpovědět
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů