Pinnacle 17

Odpovědět
aladar963
Kontaktovat uživatele:

Ale jak si to lidi v Pinnaclu nastavujete?? Osobne jsem trochu sklamany, kdyz jsem obcas v minulosti konvertoval z miniDV do MPEG2 a vypaloval na DVD jsem to neresil(nahravka v SD - 720/576, 25p, stereo). Ale nyni jsem zmateny, nahravam ACVHD v 1080/50p, 5.1 zvuk, televize mi podpooruje 1080 50i aj 50p, tak nechapu, proc bych mel neco davat do 30p nebo 25p.

Kdyz vyberu v ponuce MPEG4, lze nastavit jenom rozliseni a bitrate, ale jenom 25p a stereo zvuk. Uklada do do *.mp4 To jako je norma ci co ze vice nelze?
Kdyz vyberu profil MPEG2, tam lze sice nastavit 5.1, ale opet jenom 25p. Uklada do *.mpg
Kdyz vyberu Divx HD, lze nastavit max 29.97p, stereo v MP3, uklada do mkv.

Co splnuje moje kriteria, tzn 1080/50p, 5.1 je, kdyz vyberu profil Trasport Stream, to uklada do stejneho formatu jako kamera, tzn do *.mts, ale to si zase neprehraju v televizi, protoze mi to nepodprouje TV(tam jenom mp4, avi, mkv...), max bych mujsel tahat HDMI kabel z PC do TV...co jsem zkousel, kdyz dam vytvorit Blu ray disc, aj tam to uklada do mts...

Jinak k kodeku H264...kdyz mrknu do mediainfa na soubour z kamery(mts), mam tam tohle - vycuc:
[quote=a]
Hlavní
ID : 0 (0x0)
Celý název a cesta : E:\Foto\Ztest\STREAM\00017.MTS
Formát : BDAV
Formát/ : Blu-ray Video
Velikost souboru : 108 MiB
Duration/String : 35s 986ms
Celkový BitRate : 25,2 Mbps
OverallBitRate_Maximum/String : 28,0 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
MenuID/String : 1 (0x1)
Formát : AVC
Formát/ : Advanced Video Codec
Format_Profile : High@L4.2
Format_Settings_CABAC/String : Ano
Format_Settings_RefFrames/String : 2 frame
[/quote]

co mne zarazilo, ze kdyz pouziji profil Trasport Stream, v infu v Pinnaclu pise, ze je to kodec H264, ale mediainfo pise ze AVC(presne jak original)...tzn, ze AVC je H264? A co to tam Pinnacle plete neco MPEG -2 TS?
[img]http://abload.de/img/h2641mu8f.png[/img]
Romolus
Kontaktovat uživatele:

M2TS = Transport stream. Je to kontejner, podobně jako MKV. Prostě se v něm sdruží nějaké video, zvuk a třeba titulky. Projektu M2TS stačí předělat, přepsat příponu M2TS na MP4 a už to přehrát ve Vaší TV určitě půjde. Je to všechno stejné h.264 = AVC. Pak něčím nechat proběhnout, jak jsem psal výše, doporučuji DVDFab 9 a vytvoří se MKV, který půjde také přehrát a může být klidně i 50p s AC3 5.1 zvukem.Jak ve Windows přepsat příponu souboru najdete určitě na webu.

Upřimně, není vetší kravina, než dolby surround 5.1 v amatérském videu. Už jen proto, že se to falešně přepočítává z dvou, max. tří kanálů v kameře. Kameru si přepněte v menu na stereo 2.0. V TV žádné 5.1 není potřeba a domácí kino udělá ze stereo zvuku automaticky 5.1 jako to dělá kamera, jen se to dá mnohem lépe upravovat ve střižně.
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Vaše hašteření jsem pánové smazal, jako smažu i tento můj příspěvek, že se problému tady řešeného zase tolik nedotýkaly. ;-)
aladar963
Kontaktovat uživatele:

Trochu jsem studoval, zacinam byt lehce orientovany, co je kodek, kontejner, atd...

Stale nemam vyresenou nektere otazky, ale je to spise technickeho charakteru.
Aby bylo jasno, mam Panasonic HC-V750, ktery ma smerove mikrofony dle umisteni na kamere(i kdyz blizko vedle sebe, takze vysledek nemuze byt stoprocentni, jako s externimi mikforofony) a a v specifikaci ma napsano 5.1, ale to nemam jak overit, zda to neni jenom marketing, ala 2 mikrofony a softwarova emulace.
Ale asi jak pisete, budete lepsi klasika stereo, defakto kdyz i nekdy koukam na video, nemam to na domacim kine, ale zvuk jde z televize, do budoucna mozna poridim , ale u domaciho videa je 5,1 asi k nicemu z prakticekho hlediska, ne jak ve filmech....

Ted mi jde o nahravani...kamera ma moznost vice rezimu, prakticky vyuzitelne 2:
1. Klasika ACVHD v kontejneru .mts
2. MP4/H264 v kontejneru .mp4.

Kazda grupa ma jeste podskupiny:
ACVHD - 1080p/50 bitrate 28Mbit a 1080i/50 s ruznym tokem - 24/17/13/5 Mbit

MP4/H264 1080p/50 50Mbit nebo 28Mbit

Kdyz jsem porovnaval kvalitu zaznamu, me laicke oko nepozoruje zadny rozdil(PDP Panasonic, zvlada 1080p/50, dle potreby se automaticky prepina na 50i) mezi AVCHD nebo MP4, zda 50p nebo 50i, nebo 50Mbit nebo 13(5 jiz rozdil je)
Samozrejme dle narocnosti stoupa i velikost dat, rozdil mezi 28Mbit a 50Mbit je temer polovina. Mozna v nejake narocne scene, by rozdily byly...

Ted neviz v cem natacet?
Udajne kamery, kdyz poskytuji moznost zaznamu v MP4 je lepsi, protoze neni tak narocny na spracovani na vykon PC proti ACVHD, ale mam silny comp(I7-2600K@4,5GHz + GTX770), takze pri strihu nepozoruji neni zadny rozdil....

Jake rezimy pouzivate? Natacite spise v 50p, nebo 50i, jaky bitrate? Nekde jsem cetl, ze 50p neni vhodny pro rychle sceny, to jako proc? Prave bych prepokladal, ze cim rychlejsi scena, tym je 50p vhodnejsi, pohyb nebude tak trhany...
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Nevím jak je to možné, ale příspěvek, který jsem napsal a odeslal se někde ztratil, a tak hezky od začátku. : -(

Máte pravdu, pro pohyblivé scény je lepší 50p. Čím více snímků za vteřinu, tím plynulejší pohyb videa. Bude prima až bude standard alespoň 100p, ale to si asi ještě počkáme. :-)

Dnes rozhodně využívat k natáčení FHD 50p a bitrate 28Mbit/s. Na starou TV normu prokládaného obrazu "i" je možno zapomenout. Dnes frčí "p" progresivní záznam.

AVCHD a MP4 jsou způsobem záznamu shodné H.264 kodek. Liší se jen zvukový záznam. U AVCHD je to AC3 a u MP4 AAC LC. Pro zpracování ve střižně je lepší AC3 dolby digital.

Na 5.1 v klidu zapomeňte. 2.0 stereo se mnohem lépe upravuje ve video střižně.

Kdyby byly ještě nějaké nejasnosti, jsem tu i nadále pro Vás. :-)
aladar963
Kontaktovat uživatele:

Romolus napsal(a):

> Z tohoto souboru občas dělám ještě jednu
> další zálohu k archivaci v DVDFab 9 do MKV.
> Nechám obraz i zvuk proběhnout bez komprese,
> takže se vytvoří MKV soubor ve 100% kvalitě
> jako předloha. MKV jde pak rovněž přehrávat
> přes USB do HDTV. MKV může dokonce zachovat
> značky kapitol.

=============================================

Kdyz tomu dobre chapu, natoceny material (28Mbit AVCHD?) sestrihate a komprimujete na 19-12Mbit do jakeho "kontejneru"? A z neho vypalite BR a jako zalohu prevedete do mkv. A puvodni "hruby" material nearchivujete? Jenom hotove kompilace?
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Až na výjimky si originály v archivu ponechávám. Zálohu si ale udělám z obrazu AVCHD DVD (BD dělám málo kdy) na jeden z externích disků. A třeba dovolené si ještě předělám z m2ts v DVDFab 9 do MKV. Většinu projektů exportuji do 19Mbit/s a délku už mám uzpůsobenou AVCHD DVD disku do max. 35 minut, když je např. 45 minutové, bitrate snížím. Jednoduše nechám vyrenderovat z projektu přesně jednu minutu videa odhadem v takovém bitrate, abych se při násobku minut, kolik má projekt celkově a i se zvukem, který já dělám do AC3 256Kbps v 95% odděleně a spojím v tsMuxeru, musí mít projekt připravený na AVCHD DVD max 4,37GB.

Když budete dělat videa s tím, že si je budete přehrávat pravidelně s externího HDD nebo třeba flasky, matematice se vyhnete a můžete si vše dělat v bitrate, který Vám bude nejlépe vyhovovat v poměru zachování kvality videa a jeho velikosti k archivaci. Experimentem s jednou minutou AVCHD (MP4) a jeho násobkem délkou projektu snadno zjistíte, kolik bude mít projekt celkovou velikost.

Doporučuji si natočit zčeřenou vodu (splav) nebo kouř ohně (táborák) v délce jedné minuty a experimentovat s velikostí bitrate a výslednou kvalitou obrazu. Když se začnou objevovat v obraze kostičky místo hladkého záznamu vyprojektovaného videa, je to známkou, že níže s bitrate už jít nemůžete. Já pracuji zásadně v Sony Vegas Pro, takže si v Pinnacle musíte udělat vlastní experimentální videa. Zkoušejte např. ve 2Mbit/s skocích. U mě ve Vegas je to takto: http://www.digilidi.cz/kvalita-videa-v- ... sony-vegas Můj vlastní článek. :-) Já to dělal po 1Mbit/s, ale to je u Vás zbytečné zdržování. Když si budete dělat videa v 18Mbit/s m2ts, bude obraz stále ostrý jako břitva.

Minule jsem se zapomněl zmínit o MP4/iFrame, ve kterém Váš Panasonic dokáže zaznamenávat video. Je to velmi kvalitní způsob záznamu. Nevím ale zda zvládá i FHD 50p. Jestli ano, pak veledůležitá videa natáčejte v tomto formátu. NEZAPOMEŇTE ale zjistit, zda to Pinnacle 17 dokáže zpracovat. Jestli ano, opět můžete jít na výstupu, řekněme opět na těch výše avizovaných 18Mbit/s. Jinak točte na těch AVCHD 28Mbit/s a i tak bude vše v pohodě. :-)

PROSBA:
Na závěr Vás poprosím o malou službu. Budu velmi rád, když natočíte dva stejné záběry (panoramatické nejlépe) v AVCHD 28Mbit/s a MP4 50Mbit/s a po vložení na server Ulož.to zde zanecháte na ně odkaz. Sbírám totiž originál záběry s všemožných přístrojů pro další možnou orientaci v kvalitě videa. Budu rád, když záběry budou alespoň 30 vteřin každé. Děkuji předem a hodně štěstí a to nejen při natáčení a zpracování videa. :-)
aladar963
Kontaktovat uživatele:

Urcite nejake zabery udelam :-)

Ano kamera umi jak AVCHD 1080p/50 v 28Mbit VBR, resp. 1080i/50 s tokem 24/17/13/5MBit, tak MP4/H264 1080p/50 s 50Mbit, resp. 28Mbit(+ nepocitam 720p/7Mbit resp nejaky iFrame 720p/28Mbit a 540p...)

Kdyz jsem u te praxe, nedude idealni pro mne radsi tocit rovnou do MP4(asi staci 28Mbt)? Jednak se to bude lepe strihat(i kdyz je to diskutabilni, i72600k zvladne vsechno...) a nemusim nic komprimovat, resp. prevadet na jine formaty, protoze vysledek v MP4 jsi rovno muzu pustit pres USB na TV...a pozdeji, kdyz budu mit zarizeni a budu chtit, tak z te MP4 to pujde premuxovat do ACVHD DVD?
Romolus
Kontaktovat uživatele:

Jak už jsem psal. AVCHD (m2ts, mts a pod.) je to samé co MP4. Má to jen jinou příponu, jinak je to to samé. :-) m2ts transport stream je nejpohodlnější výstupní formát pro střih videa společně s AC3 zvukem. Natáčejte si proto do čeho je libo, ale AVCHD je nejlepší možná varianta pro střihovou aplikaci. MP4/iFrame je pro mne zatím neznámou, ale pro běžné použití je to zbytečně náročná na úložný prostor.

Ideál AVCHD 1920 x1080 50p 28Mbit/s + AC3 256Kbps.

Za ta originál videa z Vašeho Panasonica od Vás, budu velice vděčný. :-)
Laďa
Kontaktovat uživatele:

aladar963 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Kdyz jsem u te praxe, nedude idealni pro mne radsi
> tocit rovnou do MP4(asi staci 28Mbt)? Jednak se
> to bude lepe strihat(i kdyz je to diskutabilni,
> i72600k zvladne vsechno...) a nemusim nic
> komprimovat, resp. prevadet na jine formaty,
> protoze vysledek v MP4 jsi rovno muzu pustit pres
> USB na TV...a pozdeji, kdyz budu mit zarizeni a
> budu chtit, tak z te MP4 to pujde premuxovat do
> ACVHD DVD?

Jakmile to dáte do softu, stejně to celé přepočítá. Takže i natočeno v AVCHD si expotrujete do MP4. Mám dojem, že to iFrame používá častěji plné snímky než AVCHD, takže při editaci tak netrpí kvalita, má pořád více dat na dopočty.
Odpovědět
  • Informace