Změna frekvence snímkování

Odpovědět
dakadam
Kontaktovat uživatele:

Převedl jsem projekt z Pinnacle 15 do Pinnacle 17. Jednotlivé filmové záběry byly vytvořeny s 25 snímků/sec. Nyní však, při exportu se mi nastavile frekvence výstupního formátu na 29,97 snímků/sec.
V nastavení parametrů projektu jsem hned po nové instalaci Pinnacle 17 zvolil "HD 128x720/25p". Nemohu přijít na to, kde by se nechala změnit frekvence výstupu na 25 snímků/sec. Ani ve Vlastní volbě výstupních parametrů tato možnost není.
Protože jsem importoval projekt z Pinnacle 15, domnívám se, že frekvence 29,97 snímků/sec. se nastavila ve staré verzi, aniž jsem si toho všiml a přenesla se nyní i do nové verze Pinnacle.
Byl bych rád za nějaký dobrý tip!
Laďa
Kontaktovat uživatele:

V dobách, kdy jsem PS používal se při instalaci volila evropská (PAL) nebo americká (NTSC) norma. 30fps patří do ameriky. Určitě to jde přepnout v nastavení PS.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Změnu snímkové frekvence provedeš takto:
Naimportuj starý projekt do PS 17.Zkontroluj nastavení časové osy a pokud bude jinak než požaduješ
přenastav: Screen
[attachment 849 25p.JPG]
Pak jdi na export a zkontroluj parametry výstupu:
[attachment 850 export_25p.JPG]
Bude-li vše v pořádku proveď export.
Měnit snímkovou frekvenci lze u exportu do divx,divxHD a Transport Streamu(MTS)
[attachment 851 framerate_divx.JPG]
[attachment 852 framerate_divx_HD.JPG]
[attachment 853 framerate_mts.jpg]

Podotýkám , že formát 720 byl a je vždy 30p nebo 50p, není to totiž evropský standart.
Lze setkat i se značením 29,97 a 59,94 přičemž jde o americkou normu.
Přílohy
framerate_mts.jpg
framerate_mts.jpg (142.15 KiB) Zobrazeno 1484 x
framerate_divx_HD.JPG
framerate_divx_HD.JPG (89.86 KiB) Zobrazeno 1484 x
framerate_divx.JPG
framerate_divx.JPG (88.65 KiB) Zobrazeno 1484 x
export_25p.JPG
export_25p.JPG (60.26 KiB) Zobrazeno 1484 x
25p.JPG
25p.JPG (21.82 KiB) Zobrazeno 1484 x
Laďa
Kontaktovat uživatele:

U HD již fps není tak důležité jako u SD. Jen jsem si vzpoměl, že to staré PS rozlišovalo.
Musím přiznat, že díky tomuto foru, jsem zjistil, že opuštění PS bylo dobrou cestou. Protože, tak složité postupy, pro obyčejnou činnost, mě fakt zaráží.
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Nevim co je na prvotnim nastaveni projektu slozite.Pokud je nastaveni Pinnacle
podle prvniho klipu, je jasne, ze projekt se podle toho nastavi.
Pokud vim, u ostatnich editoru je nastaveni projektu prvorada zalezitost a od toho
se odviji dalsi prace.Neni mi znamo, ze by nejaky jiny editor mel automaticke nastaveni
jako Pinnacle.
Jak se ovsem k tomu postavi uzivatel je vec druha.
dakadam
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za velmi perfektně zpracovanou radu!!!
Nevšiml jsem si možnosti Nastavení časové osy. Po volbě 25 snímků/sec. Je možné již vygenerovat video také s 25 snímky/sec.
U videa zpracovaného ve verzi PS 15 se mi patrně nějakým nedopatřením nastavila frekvence 29,97 snímků/sec. Toto nastavení se pak přeneslo do verze PS 17.

Také jsem si myslel, že se snímkování nastaví podle načtených video snímků. Ale jak je vidět, úplně tomu tak ve všech případech není.

Chtěl bych se ještě zeptat:
neumím si dost dobře představit, když jsou originální snímky s frekvencí 25/sec. a výsledné video se vygeneruje se 29,97, nebo 30 snímků/sec. Kde se vezme těch 5 snímků navíc?
Na problém s navýšením snímkováním jsem přišel tím, že při projekci MP4 přes (zrovna to byl) satelitní tuner, který přehrává videa, tak se mi začal posouvat zvuk proti obrazu. Jako kdyby tam opravdu vadilo těch 5 snímků navíc. Na počítači se to neprjevilo. Ale pře jiné zařízení ano.
dakadam
Kontaktovat uživatele:

Dotaz Laďovi:
pro zajímavost - jaký software pro editaci videa preferujete? Já jsem zatím poznal jen Pinnacle.
Pocházím "hluboko" z minulého tisíciletí a a tenkrát jsem dělal zvukové filmy na Super 8. Pak, když přišly různé další způsoby filmování, jsem tohoto koníčka přerušil. Byl jiné starosti.
Nyní mě to zase "chytilo", tak se pomalu snažím zdokonalovat.
Na všechny možnosti nastavení člověk hned nepřijde. Ještě že je takováto možnost se zeptat ve fóru.
Laďa
Kontaktovat uživatele:

dakadam napsal(a):
-------------------------------------------------------
Dotaz Laďovi: pro zajímavost - jaký software pro editaci videa preferujete? Já jsem zatím poznal jen Pinnacle.

Osobně mám rád soft (Edius), kde si nastavím vše potřebné sám a mám kontrolu nad projektem. Jakékoliv automatické nastavení by mě dělalo problémy. Zrovna nyní míchám z 5 kamer. (HDV 1440x1080 50i, XDCAM 1920x1080 50i, AVCHD1920x1080 50i/p)
Chápu, a také jsem tak začínal, že počeštění softwaru je jednou z výhod pro začátečníka. Proto se PS v naších krajích tak uchytil. Nic proti němu nemám, na jednoduchý střih je dobrý. Ale jakmile se vzděláte v oblasti videa, zjistíte jeho omezení a neduhy. Proto pokročilejším doporučuji EdiusNeo, kde je základ stejný jak u velkého Edy, jen je omezen na import a export.

steviezah Moje poznámka směřovala k preciznímu vysvětlení jak změnit fps, měl jsem trochu popito, takže se omlouvám, jestli to vyznělo blbě.
[attachment 856 edius.jpg]
Přílohy
edius.jpg
edius.jpg (198.52 KiB) Zobrazeno 1484 x
dakadam
Kontaktovat uživatele:

Děkuji Laďovi tip na video software! Podívám se na něj! Angličtina v software mi nevadí.

A steviezahovi děkuji za vyčerpávající návod, jak nastavit správně fps, když na to člověk nemůže sám přijít! :-)
Odpovědět
  • Informace