Zákeřná chyba v PC

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
Odpovědět
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Po roce bezproblémového provozu se mi přestala dařit editace videa, PS 17 se mi zakousávala tak, že jsem musel hardwarově resetovat PC.Totéž při přehrávání videa např. z Youtube nebo steamu v prohlížeči firefox.
Usoudil jsem, že chyba bude v grafice, rozhodil jsem tedy svoji GTX 460, přepastoval čipy, totéž u procesoru,začal používat chrome
a vypadalo to, že problém je vyřešen.Nikoliv, tento týden opět totéž.
Po neskutečné laboraci jsem odpojil šuplík pro HDD a ejhle: to je to ono.Po znovu zapojení na zkoušku opět práce s videem nešla.
Závada je v řadiči IDE zařízení v kombinaci s vadným šuplíkem, která zablokovala komunikaci sběrnic.
Budu se muset poohlédnout po nových komponentech pro PC, přece jenom to moje už je poněkud obstarožní.
Parametry si najdete v profilu.A to jsem si myslel, že chyba je i v PS 17.
Takže až se znova zreinstaluji opět se zúčastním diskuzí na foru.

P.S. řadič jsem přestal používat pro dvě IDE zařízení, zatím spolehlivě funguje jenom master.Se slave vznikají neočekávané záseky, které nejsem schopen předpokládat.Nahradil jsem to deskou se 2x SATA portama do sběrnice PCI 1x(krátká patice)Jsem sice omezen rychlostí sběrnice PCI,přepojil jsem proto na ně disky určené pro zálohy se kterými fyzicky nepracuji, jen si z nich přetahuji soubory na pracovní disk a s těmi pak dělám.
Snad vám to někomu pomůže při hledání problému s padajícím PC, které bez problému jelo a najednou začne střečkovat.

P.P.S Upravil jsem svůj profil, změnil jsem videostrojky.:-)
steviezah
Kontaktovat uživatele:

Přidávám další záludnost:
Před asi čtyřmi lety jsem poskládal čtyři PC pro editaci videa.Jeden můj, 3 pro ostatní
rodinné příslušníky.U jednoho z nich se projevila pdobná závada jak popisuji výše.
Jeden z testů, které používám je test uživatelské zkušenosti se systémem Windows.
Spustil jsem jej a opět totální zamrznutí PC.V tomto případě mám empiricky ověřeno, že tohle
je způsobeno nestíhajícím zdrojem.Po výměně opět PC funguje bez problému.
Zvažoval jsem jestli zde tyto příspěvky vůbec dám, ale protože vím, že většina z nás je tu
rodu bastlířského, tak snad Vám to pomůže.Samozřejmě, vím, že existují jiná fora věnující se těmto
problémům.
Jen bych si dovolil podoknout, že ne všechny problémy jsou způsobeny Pinnaclem, byť to tak
mnohdy vypadá.
roman51
Kontaktovat uživatele:

Je to dosti zajímavé čtení. Opět musím dát za pravdu mému otci (bohužel již není mezi námi), který při rozhodování o nákupech s oblibou citoval klasika: "Nejsem dost bohatý na to, abych kupoval laciné věci!"
A proto nepoužívám Pinnacla ale Edius, zdroj min. 500W a grafiku s 1 nebo 2 GB GDDR5. Procesor samo sebou Intel i7 (Sandy Bridge) v lepší zákl.desce, fandím ASUSu, MSI a Gigabyte mne už několikrát "vypekly". V poslední době preferuji při práci s videem externí HDD do rychlého portu s externím napájením.
Jednak nepřetěžuji zdroj a navíc mohu na stejném projektu pokračovat i na NTB. Systémové HDD mám klonované, nemusím mít strach z případné ztráty licence
Ediusu a i jiných programů.
Funguje to bez problémů už několik let.

A ještě jeden postřeh: důležité je chlazení HDD. Teprve po nainstalování programu Ashampoo HDD Control 2 jsem přišel na to, že jsou HDD nedostatečně chlazené a proto odcházejí. Po dotazech na Googlu jsem zjistil, že vhodná teplota je do 40 st.C a uvedený program ukázal, že je někdy i o dost překročena. Tady je zajímavé, že výrobci HDD na teplotu neupozorňují a mám za to, že důvodem je "čím dříve HDD odejde, tím pro ně lépe"! U jednoho exterňáku (Seagate na 7200 ot./min.) dosáhla teplota na 65 st.C a HDD zkolaboval. Když jsem ho vykutal z obalu, který měl jen minimálně větracích otvorů (záruka v háji) a přišrouboval na něj ventilátor, teplota se drží na 26 až 30ti st.C i při celodenním provozu.

Ještě chci uvést, že HDD mi dost pravidelně odcházely po záruční době, pouze 2 jsou trvalky 6 a 7 let staré. Doufám, že díky kontroly teploty se situace zlepší!
Laďa
Kontaktovat uživatele:

Podle mě je důležité o těchto problémech psát. Pomáhá to.
kamera11
Kontaktovat uživatele:

XXX
Laďa
Kontaktovat uživatele:

My co chodíme pracovat, nespíme.
kamera11
Kontaktovat uživatele:

XXX
Odpovědět
  • Informace