Pokec o tématech menu

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
Odpovědět
Otakar
Příspěvky: 358
Registrován: 20.09.2011, 20:50
Kontaktovat uživatele:

Zdravím ještě jednou díky a teď když jsme vyřešili audio ještě by to chtělo přijít na nějaký fígl s menu.To mě vždy mrzelo,že nejdou z různých softů nějak sloučit a použít i v tom softu,který třeba momentálně člověk používá,protože třeba zrovna Liquid má strašně malý výběr menu a dost dlouho jsem se namáhal jak to dostat z jiného softu ale bez úspěchu.I když převážně tvoříme dohromady se synem nějaké vlastní menu tak se mě zamlouvali třeba pěkně provedené animované v Neru a to ůplně pro děti stačilo je to pohotové a rychlé,bohužel mě Nero pro střih nevyhovovalo ale menu bych využil.Avid Studio toho má již poměrně dost /nevím zda tam jsou již animované/ někde jsou udajně již i ve 3D.Magix má také úplně odlišné i animované a pěkné ale zase málo.Tady může někdo namítnout - tak si to kupte ale není to řešení jich koupit třeba př.100 na DVD a z toho využít pouze dvě menu.Neexistuje tedy nějaký převod menu mezi střih.programy.Doba pokročila a pro PC není nic nemožného.Na nějakou databanku s menu jsem také nenarazil.
steviezah
Příspěvky: 1735
Registrován: 22.03.2010, 12:00
Kontaktovat uživatele:

Já se domnívám,že v současné době asi nějaký takový soft neexistuje.A myslím si, že cesta spíše povede ke tvorbě vlastních menu, byť třeba formou inspirace už
od někoho,kdo takové menu vytvořil.Navíc já zastávám názor,že než mít stejné menu jako je v templatech čti v šablonách,tak si vytvořím vlastní v softu,který používám.
Protože DVD Architect doporučuje mít menu v progressive formátu,Pinnaclu a Avidu je to jedno,v Ediusu ještě nevím.
Naposledy jse dělal návod na vlastní menu tady:
http://www.youtube.com/user/steviezah#p ... 15xoScl_2A
Chystám dodělat ukázku tvorby menu v Avidu a DVD Architectu.Ale tlačí mě čas.

P.S.právě jsem zjistil,že můj kanál na Youtube byl upgradován na nový vzhled,Zatím se mi to vůbec nelíbí,snad to půjde nějak nastavit.Zas mám o zábavu postaráno.
Chtěl bych to mít podobně jako starý vzhled,aby mi to při přepnutí na video zůstalo v seznamu videjek a ne,že mi to odskočí někam do pryč.
Otakar
Příspěvky: 358
Registrován: 20.09.2011, 20:50
Kontaktovat uživatele:

Zdravím pokud soft pro převod Menu mezi střihovými programy asi nebude /vím o tom,že si firmy toto chrání již od samého začátku/ co potom samostatné programy
pro tvorbu Menu jako např.DVD Styler 1.8 nebo DVD Menu 2.0.Používá nebo odskoušel již někdo tyto programy nebo i jiné a mohl by se podělit o výsledek.Zajímalo by mě hlavně zda jdou potom vytvořená Menu po uložení použít ve všech střihových programech to znamená další návaznost na střih.
Používal jsem starší After Efect pro vytvoření trasy na mapě než se objevil Heroglyph možná v něm jde i Menu /to jsem nezkoušel/, protože After Efect je poměrně složitý program /již spíše na profes.úrovni/ a bez českého manuálu to bohužel nešlo.
Díky za založení nového téma.
steviezah
Příspěvky: 1735
Registrován: 22.03.2010, 12:00
Kontaktovat uživatele:

Myslím si,že máte špatnou ideu.Authoringové programy nemají návaznost na střih.Když tak velmi omezený.
Princip je tento.Ve vašem oblíbeném programu sestříháte video podle potřeby a vyexportujete si film nebo filmy.Hotové dílo vložíte do softu,který Vám umožní vytvořit menu,kapitoly,ukázky,bonusy.Takže je dobré si dopředu rozvrhnout jak bude dílo vypadat.
Hodně dlouho jsem používal soft typu All in one což byl Pinnacle,nyní Avid a Edius.Dospěl jsem k názoru,že authoring ve střižně sice jde,ale s postupem času,kdy se každý zlepšuje je tvorba menu a kapitol v těchto softech nedokonalá.Popřípadě na složitější authoring je střižna nevhodná.Viz moje tvorba třeba z poslední doby tady:
[video][/video]
Podle mých znalostí se dá tak maximálně vytvářet vhodné pohyblivé pozadí nebo statické snímky pozadí menu s přednastavenými okénky nebo bez a ty mezi sebou měnit.Ostatně v manuálu pro DVD Architekt se píše o kompatibilitě souborů PSD z Adobe Photoshopu.
Ukázka ze sbírky pro pozadí menu:
[attachment 103 Backgrounds.jpg]
Zatím jsem nepřišel na to jak pootočit náhled videa do políček filmu v DVDArch aby to sedělo.Holt jednodušší bude předělat obrázek v nějakém grafickém editoru,který umí uložit do souboru průhlednost.
Další ukázky už hotových a použitých menu mám zde:
[video][/video]
Jak jsem některé montáže patlal mám ukázáno zde:
[video][/video]
Tuto ukázku jsem tvořil pro známého,kde jsem chtěl ukázat,že lze nejdříve pustit uvodní film a pak naběhne menu.Bohužel jsem se spletl a ve videu je to ukázáno opačně.Jenom podoktnu:Jsou to staré práce,většinou ještě v PS 12,14.Všechna menu jsou dělána tak, aby se daly použít ve smyčce.
[video][/video]

Radši bych dělal jednodušší věci,ale čím větší kýčovinu a oslazeninu jsem vytvořil tím větší úspěch:-)
Kamenujte mne proto opatrně,nejlépe polystyrénovými šutry:-)

P.S.Několik klipů z ukázek bez rámečků a popisků se chystám pověsit ke stažení a volnému použití.
Přílohy
Backgrounds.jpg
Backgrounds.jpg (277.96 KiB) Zobrazeno 1712 x
lubud

Já mám takovou ideu, že menu je jako obsah v knížce - cílem je pouze rychle najít, na co se chci dívat. Všechno ostatní je balast, který dá hodně práce, ale málokdo to ocení - snad jen další kolega střihač. Mám zkušenost, že všelijak kudrlinkované a omalovávánkované menu na přehlednosti a funkčnosti nepřidají, spíše naopak. Síla je v přehledu a jednoduchosti.
Takže stačí projekt rozdělit do kapitol podle obsahu, každé kapitole přidělit tlačítko s náhledovým okénkem a s popiskou a tyto náhledy přehledně nasázet po třech/čtyřech na stránku. Pozadí už dělám několik let pouze černé - dobře se na tom vyjímají náhledová tlačítka a šipky na stránkování.
Stříhám v PS a authoring dělám v DVD Architekt - v tom mám typ menu nastaven defaultně, takže několikastránkové menu je hotovo "za půlhodinku". Nevidím žádný smysl v tom, že budu u každého nového projektu pokaždé znovu ztrácet čas vymýšlením nového typu menu. Proč také? 99% knížek má přece také vzhled obsahu přibližně stejný...
steviezah
Příspěvky: 1735
Registrován: 22.03.2010, 12:00
Kontaktovat uživatele:

Jojo,pravdu díte,taky si to zjednodušuju.Ale občas se vyhraju a vyblbnu.Já si občas dopřeju jiný obal na knížku:-)
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Já před léty tvořil na svá domácí videa různá "kudrnatá" menu. Když si to dnes pustím, směji se vlastní snaze tvořit něco, co je fakt opravdu nadbytečná záležitost. Souhlasím s Lubud. I já se propracoval postupem času ke strohým menu informativního charakteru. Měním jen pozadí a fonty. Struktura zůstává vesměs stejná. A nejraději jsem, když mohu udělat video jako film. Ten žádné menu nepotřebuje.Ruku na srdce, kolikrát, když se na něco díváte použijete na ovladači např. tlačítka přeskoku kapitol? Já si pustím DVD a koukám hezky od začátku do konce. Potom to vrátím do krabičky a je to. Stejně to dělám s origo filmy z DVD. Zásadně vyjímám menu ve Shrinku 3.15. Menu obecně jen zdržuje. Mé heslo: zapnout a dívat se. Vše ostatní je nadbytečné. Člověk se ze zkušenostmi dopracuje k tomu, že je důležitý film samotný. Ostatní je pouhý exhibicionismus nezkušeného nebo pošetilého tvůrce. Stevizah má pravdu v tom, že čistí neznalí konzumenti domácího videa kraviny ve svých videích podporují. Howk.
Otakar
Příspěvky: 358
Registrován: 20.09.2011, 20:50
Kontaktovat uživatele:

Zdravím mě šlo hlavně o rozpoutání diskuse na toto téma a to bylo splněno na 100% a přesně jak píše Romolus jsou ty starší věci a začátky pro zasmání když si např.vzpomenu jak jsme u černobílého filmu třeba vystřihovali písmenka pro titulky a pod.Bohužel si ale myslím,že to bylo vždy přispůsobeno k tomu období a možnostem,které v té době byly a jsou.Další generace se možná bude smát zase našim výtvorům.My jsme se postupem doby také dostali k formě podobné popisu Romoluse i když si člověk někdy pohraje a odskouší něco co popíše někdo jiný.Jsou to vlastně dílka pouze pro uchování i když to někdo může v budoucnu třeba vyhodit.
Opět mohu pouze smeknout před tvorbou Steviezah a jeho snímky i pro ostatní a třeba začínající s filmováním.Kde vlastně berete tolik času na vytváření těchto ukázek
pro ostatní.Navíc zde vznikají již dost velké náklady když vezmu i u sebe přechod od černobílého po BD a to nepočítám software.
lubud

Pánové, fakt jste mně svými názory udělali radost, tak jednoznačný souhlas jsem teda nečekal...


Naposledy oživil Anonymous v 25.12.2020, 17:55
Odpovědět
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů