Chroma key

Fórum k programu Avid Studio
Zamčeno
Šány
Příspěvky: 55
Registrován: 15.04.2011, 09:08
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny,
předčasem jsem zde otravoval co s videem z kamery Samsung. To, v kterém soft. editovat jsem již vyřešil, teď testuji dva soft. (Avid a Corel). Poté se rozhodnu který koupím. Ale k věci, chtěl bych zdejší odborníky požádat o radu k následujícímu :
Chroma key mi už něco říká, v Corel to není takový problém ale v Avid si nevím rady. Konkrétně se jedná o efekt který má černé pozadí. Ten nejsem schopen pořádně udělat. Když to má modré nebo zelené pozadí tak je to OK ale s černým si prostě nevím rady resp., zda použít Chroma klíčovač nebo Luma. Nebo je nějaká cesta změnit tu barvu na jinou a jak ? Prosím o shovívavost jsem samouk no a co už důchodce. Ale mám prostě jedno video kde vnuk hodí šiškou no a já mu tam chtěl do místa dopadu dát nějakou detonaci či výbuch. Co jsem našel na interfernetu :D, tak ty co by se mi hodily tak mají černé pozadí. Předem děkuji za radu.
Šány
steviezah
Příspěvky: 1735
Registrován: 22.03.2010, 12:00
Kontaktovat uživatele:

Obávám se,že budete muset najít soubory,které by se Vám hodily v kompatibilním formátu pro Avid Studio.Tyto soubory s černým pozadím jsou totiž soubory:
1) s tzv.alfa kanálem, což znamená:
Alpha channell (alfa kanál) v sobě nese informaci o průhlednosti pozadí.
2)soubory snímků s průhledným pozadím většinou mají formát PNG nebo TGA uložené jako video

Konec teorie jak je známá mně, teď kousek praxe:

Pokud použijete nekompatibilní formát a podaří se Vám je vložit do překryvné stopy nebude video pod nimi vidět.Pak je možno použít
Luma Key a průhlednost pomocí parametrů Luma key udělat.Podotýkám,že většinou tento postup není úspěšný,Luma Key slouží
ke změně průhlednosti pomocí jasové složky videa nikoliv ke zprůhlednění pozadí.

Vysvětlení polopatisticky aneb kašlu na teorie:

Když pracujeme ve videoeditoru používáme titulky.Když vybíráte titulek z knihovny vidíte titulek v černém poli.Pokud jej vložíte do časové osy, vše kolem titulku automaticky zprůhlední.Tato videa která jste našel na infernetu fungují na stejném principu.
steviezah
Příspěvky: 1735
Registrován: 22.03.2010, 12:00
Kontaktovat uživatele:

Ještě bych doplnil:pokud pojmete celý klip včetně výbuchu jako komiksovou záležitost(týká se obrazu),bude výsledek velice zajímavý.
Šány
Příspěvky: 55
Registrován: 15.04.2011, 09:08
Kontaktovat uživatele:

Zdravím pane kolego,
děkuji za odpověď, je to celkem jasné. Budu pátrat po vhodném materiálu. Jinak k tomu "Comics" videu ano, je to dobrý nápad ale velký scénárista (ani střihač:D) ze mě nebude. Já se na stará kolena prostě bavím a mám radost z toho, když potom diváci (rodina) ocení moji snahu.
Ještě jednou děkuji za vysvětlení problému.
Šány
Zamčeno
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host