Do dvanáctky asi už nikdo nechodí, tak to zkusím tady:
Mám dva dotazy amatéra, používajícího občas studio pro vytvoření krátkých převážně "rodinných" filmů:
1. U studia 9 bylo deklarováno, že grafická karta slouží tomuto programu "pouze" pro vykreslování obrazu na monitoru. Platí to i pro verzi 12 (14)?
2. Pokud přehrávám video přímo z kamery či foťáku na TV, je obraz ostrý. Ostrý je i v přehrávači PC (např. i v často zatracovaném WMP). Vytvořím přes Pinákla DVD - výsledek je neostrý. Kde mám hledat chybu?
Za případné odpovědi děkuji předem
Pinnacle Studio 14
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Pinnacle 14 si vypomáhá grafickou kartou pro výpočet 3D efektů. Velkou chybou Pinnacle je to, že vždy přepočítává i soubory videa, která nejsou nijak ovlivněna editací videa, což dle mého názoru degraduje originální soubory. Nepíšete tu z jakého videa a do jakého druhu souborů je převádíte. Až potom je možné pokusit se Vám pomoci.
P.S. Mou zkušeností je, že výstup z Pinnacle 14 je o řád ostřejší při stejných parametrech výstupu jako v PS12. To platí hlavně o HD videu.
P.S. Mou zkušeností je, že výstup z Pinnacle 14 je o řád ostřejší při stejných parametrech výstupu jako v PS12. To platí hlavně o HD videu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Dík za reakci - především se jedná o video z foťáků, používám canon S5IS nebo Pentax k-x, oba produkují soubory avi, výstup z pinákla je DVD.
I když canon má snímkovou frekvenci 30 a pentax 24 snímků/s., nepředpokládám, že kvalita obrazu, tedy především ostrost by převodem na standard PAL, tedy 25 sn./s mohla utrpět, snad "trhanost" pohybů, to bych věřil......
pokud by platilo: "...Mou zkušeností je, že výstup z Pinnacle 14 je o řád ostřejší ...." tak zřejmě přechod na 14ku by byl ku prospěchu věci.
I když canon má snímkovou frekvenci 30 a pentax 24 snímků/s., nepředpokládám, že kvalita obrazu, tedy především ostrost by převodem na standard PAL, tedy 25 sn./s mohla utrpět, snad "trhanost" pohybů, to bych věřil......
pokud by platilo: "...Mou zkušeností je, že výstup z Pinnacle 14 je o řád ostřejší ...." tak zřejmě přechod na 14ku by byl ku prospěchu věci.
-
- Kontaktovat uživatele:
Moje doporučení: Raději počkat na verzi 15. Snad se brzo objeví. Soudím tak podle toho, že EXAC, zástupce pro CZ dělá výprodej čtrnáctky. S frekvencí 30 videa nemám žádnou zkušenost. Konečně ani s 24 snímky za vteřinu. To bude otázka pro někoho erudovanějšího. Co se ostrosti obrazu videa týká, chce to nastavit výstup na co nejvyšší bitrate. Do 60 mnut videa nastavit 8500Kbps + dolby digital 2.0 zvuk. Potom by měl být obraz v rámci možností Pinnacle 12 nejostřejší.
-
- Kontaktovat uživatele:
V zásadě nedoporučuji míchat klipy 30s/s a 24s/s a s různými obrazovými formáty i když možné to je.Dochází ale při tom k přepočtu na výchozí nastavený formát projektu,nebo podle prvního klipu a Pinnacle se chová nestabilně,popřípadě spadne,nebo dochází k chybám renderu.Tohle umí dobře zpracovávat akorát Edius od verze 6,ale i tam jsou omezení podle nastavení projektu.Možná,že tuto funkci už má i Vegas 10,ale to nevím.
-
- Kontaktovat uživatele:
předpokládám, že pokud vyexportuji samostatně jednotlivé nahrávky z různých zdrojů do mpeg jako DVD kompatibilní, pak je mohu dát do společného projektu - je to tak?
-
- Kontaktovat uživatele:
Ne,musíte si nastavit stejný výstupní formát a snímkovou frekvenci.Tím vlastně nejdříve zdroje překonvertujete a pak je můžete dát do jednoho projektu. Ne vždy je k tomu vhodný Pinnacle,já používám Xilisoft 6 nebo Format faktory 2.60 k převodům mezi formáty.
Co udělá Pinnacl např:
zdroj=1920x1080 29,97 s/s MOV
Výstup do souboru MPEG-2 DVD kompatibilní:720x480 29,97 s/s
zdroj=704x580 25 s/s AVI
Výstup do souboru MPEG-2 DVD kompatibilní:720x576 25 s/s
Co udělá Pinnacl např:
zdroj=1920x1080 29,97 s/s MOV
Výstup do souboru MPEG-2 DVD kompatibilní:720x480 29,97 s/s
zdroj=704x580 25 s/s AVI
Výstup do souboru MPEG-2 DVD kompatibilní:720x576 25 s/s
-
- Kontaktovat uživatele:
dík za info - doteď jsem žil v přesvědčení (nezkoumal jsem to), že DVD kompatibilní má vždy 25 sn/s.
Teď jsem si pinákla (12) otevřel a vlastně v nastavení exportu pro mpeg DVD kompatibilní nemám možnost volby snímkové frekvence - je tam "natvrdo" 25 sn./s. jak v případě, že dám zdroj 1280x720, 24 sn./s, tak pro 640x480, 30 sn./s. - vždy samostatně. A vlastně stejné je to i s rozměrem obrazu - jakmile dám DVD kompatibilní, je tam vždy neměnná předvolba 720x576.
Pro jistotu jsem cvičně oba případy vyexportoval a skutečně mají stejný rozměr i stejnou frekvenci. Ovšem kvalita (ostrost) je v případě původního 1280x720 24 sn./s. bídná, v případě 640x480 30 sn./s. ostrost sice moc neztratila, ale pohyb je hodně trhaný...
Tak to vidím na použití foťáku coby kamery asi jen pro "prohlížení v počítači" - tedy vlastně originál - kvalita je výborná.
Ale zase jsem narazil: ta snímková frekvence v nastavení exportu nejde změnit - ať zvolím mpeg soubor, disk DVD, AVI, wma - vždy tam mám jen 25 sn./s. bez možnosti volby (neuvažuju "malé" formáty), takže asi případná trhanost pohybu se projeví po editaci a vyexportování vždy..........
Teď jsem si pinákla (12) otevřel a vlastně v nastavení exportu pro mpeg DVD kompatibilní nemám možnost volby snímkové frekvence - je tam "natvrdo" 25 sn./s. jak v případě, že dám zdroj 1280x720, 24 sn./s, tak pro 640x480, 30 sn./s. - vždy samostatně. A vlastně stejné je to i s rozměrem obrazu - jakmile dám DVD kompatibilní, je tam vždy neměnná předvolba 720x576.
Pro jistotu jsem cvičně oba případy vyexportoval a skutečně mají stejný rozměr i stejnou frekvenci. Ovšem kvalita (ostrost) je v případě původního 1280x720 24 sn./s. bídná, v případě 640x480 30 sn./s. ostrost sice moc neztratila, ale pohyb je hodně trhaný...
Tak to vidím na použití foťáku coby kamery asi jen pro "prohlížení v počítači" - tedy vlastně originál - kvalita je výborná.
Ale zase jsem narazil: ta snímková frekvence v nastavení exportu nejde změnit - ať zvolím mpeg soubor, disk DVD, AVI, wma - vždy tam mám jen 25 sn./s. bez možnosti volby (neuvažuju "malé" formáty), takže asi případná trhanost pohybu se projeví po editaci a vyexportování vždy..........
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha,já jsem tyto formáty testoval ve 14 a takto mi vylezly.teď nejsem doma podívám se na to v noci jak to má 12 a dám vědět.Ale pokud potřebujete konvertovat musíte zvolit vlastní nastavení a pak jde změnit i snímková frekvence.Každopádně pokud neodpoví ještě někdo jiný Vám odpovím.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to projel i ve 12,chová se to stejně.Pro konvertování a změny použijte volbu do souboru DVD kompatibilní a nastavení použijte vlastní.Tím Vám zůstane zachován rozměr DVD
720x576 a snímkovou frekvenci a další parametry můžete změnit.
720x576 a snímkovou frekvenci a další parametry můžete změnit.
-
- Informace
-