Dobrý den,
mám dotaz k exportu videa. Nevím, jak mám exportovat video do PC, abych ho v budoucnu mohl buď třeba vypálit na DVD, Blu-Ray nebo nahrát na USB, externí HD apod. Jde mi o to, že třeba vypálím video na DVD, to se zničí a já potřebuju vytvořit novou kopii. Nebo třeba místo na DVD budu chtít nahrát video na ext. HD apod. Dále by mě pak zajímalo (což souvisí i s tím prvním problémem), proč velikost videa, které vyexportuju vypálením na DVD zhruba odpovídá velikosti vstupních klipů, zatímco, když např. vytvořím soubor AVI s předvolbou DV, je velikost výstupního videa více jak třikrát větší než při vypalování (to platí i pro některé jiné výstupy). Měl jsem pocit, že ideální by bylo, kdyby to fungovalo tak, jak třeba s klasickým vypáleným filmem. Ten si můžu zkopírovat do PC, pak třeba znovu vypálit nebo nahrát na USB apod. A pořád má stejnou velikost, zhruba stejnou kvalitu a pořád nemám problém ho přehrát v klasických DVD přehrávačích, dom. kinech apod. Vytvořil jsem si třeba hodinové video, které mělo při přímém vypalování velikost ca 2,5GB a když jsem ho nahrál do PC v AVI/DV tak měl asi 8GB a už jsem neměl šanci ho vůbec na DVD dostat. Navíc mám problém, aby mi formáty, které nahraju do PC šly přehrávat v přehrávači. (Šel mi snad jen jeden-mám pocit, že Divx a to jen při nahrání na USB). Předpokládám totiž, že když jsem nahrál na kameru klip, který má např. 100MB, tak ta kvalita v upraveném výstupním videu nemůže být lepší. Proto nechápu, proč se ten soubor tolik zvětší. Když vypálím z rekordéru ve střední kvalitě hodin a půl film, tak mi zabere zhruba 2,5GB a tady bych měl hodinové video 8GB. Moc nevěřím, že naše nahrané video na HD kameře JVC je kvalitnější než kopie tohoto filmu. Pravděpodobně přemýšlím úplně špatně a proto bych vás rád požádal o radu jak s tím pracovat. Jsem normální amatér, který má jen snahu trochu upravit videa z dovolených apod. a udělat z dílčích klipů nějaký, spíše jednodušší film. Moc děkuji za případnou pomoc. Michal
Export videa
Tak zprvu musím napsat, že na plno zde uvedených otázek, jejich již mnoho zodpovězeno v jiných příspěvcích na tomto fóru. Vím také ale, že je kolikrát únavné probírat se tolika příspěvky a zeptat se znovu na konkrétní věc a to zcela chápu. Kopie a její záloha zhotoveného projektu je snadná. Při zadávání přepočtu videa nedávám zásadně video pálit rovnou, ale zaškrtnu Vypočítat obraz videa ale nevypalovat. Tím se vyexportovaný projekt octne na harddisku nejčastěji v přednastavené složce, v dokumentech, Pinnacle Studio, My disc image. Tam je kopie projektu, který se případně později vypálí na DVD-R, buď ve formátu MPEG2 - klasické dvd video nebo full HD AVCHD dvd, který má odlišnou strukturu disku než výše uvedený a jeho výstup je sice v plné kvalitě pouze 35 minut videa na jednu placku, ale řádově kvalitnější, než ho degradovat obyčejným DVD videm, které může být ovšem v dobré kvalitě, kolem 90 minut záznamu, se zvukem kódovaným do MPA či Dolby digital, které nezaberou tolik místa, jako LPCM a ponechá tak kvalitu obrazu ve velmi obstojných mezích. Nevím v jakém bitrate točí Vámi zmíněná kamera JVC a proto ani nevím, jaký výsledný formát doporučit. Již zmíněná kopie, se dá uložit v kolika kopiích budete chtít a dá se přehrát v běžně dostupných PC video přehrávačích, jakými jsou např. Power DVD či volně šiřitelný VLC, který umí přehrát snad všechny formáty, co jich v počítači může být. Nebo je později kdykoliv vypálit třeba v oblíbeném NERO. Je jasné, že, když dáte přepočítat MPEG2 video do AVI/DV, tak se soubor zvětší o tolik proto, že se projekt přepočítává z malého bitrate (datový tok videa), při nejvýší nastavené kvalitě MPEG2 v Pinnacle Studio 8500kbps, proto má, jak se zmiňujete na DVD 2,5GB a při nastavení AVI/DV souboru, je bitrate 25000Kbps, což je mnohem více a proto má finální soubor logicky celých 8GB dat. Vyšší bitrate ovšem z menšího lepší obraz nevykouzlí. Není tedy produktivní se o to pokoušet.
Moc děkuji Romolusovi za příspěvek. Jinak, jaký má moje kamera bitrate, to opravdu nevím. Pokud byste to byl schopen zjistit podle typu kamery, tak mám JVC GZ-MG155E. Pokud by mi měl ještě někdo co poradit, budu rád.
Ještě se chci Romolusa zeptat. Zmiňujete, že vypálíte soubor na DVD-R. Znamená to, že na DVD+R, příp. DVD-RW nebo DVD+RW nelze (nebo není vhodné) tyto soubory vypalovat?
Díky
Díky
Není téměř za co děkovat. Vaše kamera má tyto parametry: Čip s rozlišením 2,18 MegaPixelů, záznam v DVD kvalitě – MPEG-2 720x576/50i (rozlišení 576 řádků. To znamená, že je pro Vás vhodné video ukládat ve stejném formátu, jako natáčíte s touto kamerou. Vytváříte tedy klasická DVD ve formátu MPEG2. Nechápu potom označení Vaší kamery zkratkou HD (High definition), když produkuje klasický PAL. Samozřejmě můžete vypalovat na všechny druhy médií, které zde uvádíte. Ovšem za předpokladu, že je Vaše vypalovací mechanika podporuje. Pod pojmem DVD-R, jsem zahrnul všechny typy vypalovaných médií, kromě DVD-RAM, které má jinou strukturu ukládání dat a pro DVD video není vhodné, vyjma formátu nahrávání VR (Video Recorder), které využívají hlavně rekordéry Panasonic. Snad jsem nic neopomenul.
Já bych ještě dodal, že novější verze studia při exportu na disk s vybranou volbou VYPOČÍTAT OBRAZ DISKU, ALE NEVYPALOVAT mají možnost určit, zda se má uložit typ obrazu SLOŽKA VIDEO TS nebo SOUBOR ISO. První volba je lepší v tom, že obsahuje přesně ty soubory, které pak budou na disku DVD a navíc pokud jsou předtím uloženy v počítači, tak je přímo přehrají i ty zmiňované softwarové přehrávače. Při vypalování například v NERU ale nesmíme zapomenout zaškrtnout volbu VYPÁLIT DVD - VIDEO, pokud bychom to vypálili jen jako soubory ve složce (DVD-ROM), tak nám to žádný stolní přehrávač nepřehraje, i když počítači by to při přehrávání nevadilo. Jde o to, že stolní přehrávač potřebuje, aby soubory byly na DVD uloženy v přesně definovém pořadí, jinak nepozná, že se jedná o DVD. Pokud při exportu ze studia zvolíme typ obrazu SOUBOR ISO, tak výhoda je v tom, že se jedná pouze o jeden soubor, který když dáme do NERA, tak si s ním poradí, aniž bychom museli nějak zvlášť nastavovat, co vlastně pálíme. Ale přehrávač v počítači nám jej v tomhle stavu nepřehraje.
Děkuji KAJKOvi, za upřesnění a doplnění... Jeho postřehy jsou velmi poučné a fundované.
Opět děkuji za příspěvky. Budu k tomu mít ještě další dotazy, ale teď momentálně nemám čas se tomu věnovat, zřejmě až ke konci týdne nebo o víkendu. Takže pokud na mě budete mít ještě náladu a poradíte mi, budu zase moc rád. Michal
Tak jsem se zase dostal k řešení mých problémů s exportem. To co jste mi radili jsem většinou snad pochopil, ale mám pár dalších dotazů.
Nejdříve se chci omluvit Romolusovi za deziformaci o mé kameře, ta samozřejmě není HD, ale s HDD. To jsem spletl při mém "datlování".
Při přípravě exportu DVD/TS nebo ISO mi PS ukazuje jinou velikost souboru než potom je po uložení na HDD (např. zkouším malý soubor a při přípravě mi ukazuje 49MB a po "vypálení" je v příslušné složce na HDD v PC velikost jen 17MB. Je někde chyba?
Dále jsem si všiml, že soubor ISO je o něco větší než VideoTS, takže mám dojem, že když vezmu v potaz, že soubor ISO nepřehraju v PC, tak je asi logické, abych dělal výstupy v TS, je to tak? Navíc mě soubor ISO nešel přehrát v mých stolních přehrávačích.(recorder Philips a dom. kino Panasonic)
Co se týče souboru, který mě vznikne v PC po "vypálení", tak tam mám jakousi složku (Můj film apod.) a po kliknutí se objeví vícero podsložek. Teprve potom pokud kliknu na největší podsložku, tak se začne video přehrávat. A při vypalování v Neru musím nabrat všechny ty podsložky a ty všechny vypálit. Chápu to celé správně? Já jsem si totiž v ideálním případě představoval, že mě to finální video bude fungovat jako třeba film, který si vypálím v DVD recorderu. Tam mi vznikne jeden soubor, který lze automaticky přehrávat v DVD recorderu, dom. kině i v PC, lze ho do PC i zkopírovat a znovu pak nahrát nejen na DVD, ale třeba i na USB, ext. HDD nebo asi i na Blu-Ray Disc apod. A pořád mám jakýsi jeden soubor a pořád ho můžu vlastně kdekoli přehrávat. Navíc mě zlobí DVD recorder a asi si budu kupovat sat. příjmač s HDD Vantage a pak už bych časem třeba vůbec neměl přístroj na přehrání DVD a budu potřebovat pouštět video z HDD ať už třeba v tom Vantage nebo třeba v multimediálním centru.
Dále když jsem si chtěl vypálit v Neru soubor DVD/VideoTS uložený na HDD, tak jsem nenašel možnost, jak vytvořit formát FULL HD. To je zřejmě tím, že moje kamera produkuje PAL. Je to tak?
Poslední mě zajímá, jak vytvořím z mého souboru DVD/VideoTS případně soubor, který bych mohl nahrát na USB, příp. HDD nebo jak bych ho třeba vypálil na Blu-Ray apod.. Pokud totiž ten soubor DVD/VideoTS normálně zkopíruju na USB, tak to ani jeden z mých stolních přístrojů nepřečte.
Pokud jsou moje dotazy chaotické a třeba nepochopitelné, tak se omlouvám, ale vyplývají z toho, že tomu zoufale málo rozumím. Děkuji za případné rady.
Nejdříve se chci omluvit Romolusovi za deziformaci o mé kameře, ta samozřejmě není HD, ale s HDD. To jsem spletl při mém "datlování".
Při přípravě exportu DVD/TS nebo ISO mi PS ukazuje jinou velikost souboru než potom je po uložení na HDD (např. zkouším malý soubor a při přípravě mi ukazuje 49MB a po "vypálení" je v příslušné složce na HDD v PC velikost jen 17MB. Je někde chyba?
Dále jsem si všiml, že soubor ISO je o něco větší než VideoTS, takže mám dojem, že když vezmu v potaz, že soubor ISO nepřehraju v PC, tak je asi logické, abych dělal výstupy v TS, je to tak? Navíc mě soubor ISO nešel přehrát v mých stolních přehrávačích.(recorder Philips a dom. kino Panasonic)
Co se týče souboru, který mě vznikne v PC po "vypálení", tak tam mám jakousi složku (Můj film apod.) a po kliknutí se objeví vícero podsložek. Teprve potom pokud kliknu na největší podsložku, tak se začne video přehrávat. A při vypalování v Neru musím nabrat všechny ty podsložky a ty všechny vypálit. Chápu to celé správně? Já jsem si totiž v ideálním případě představoval, že mě to finální video bude fungovat jako třeba film, který si vypálím v DVD recorderu. Tam mi vznikne jeden soubor, který lze automaticky přehrávat v DVD recorderu, dom. kině i v PC, lze ho do PC i zkopírovat a znovu pak nahrát nejen na DVD, ale třeba i na USB, ext. HDD nebo asi i na Blu-Ray Disc apod. A pořád mám jakýsi jeden soubor a pořád ho můžu vlastně kdekoli přehrávat. Navíc mě zlobí DVD recorder a asi si budu kupovat sat. příjmač s HDD Vantage a pak už bych časem třeba vůbec neměl přístroj na přehrání DVD a budu potřebovat pouštět video z HDD ať už třeba v tom Vantage nebo třeba v multimediálním centru.
Dále když jsem si chtěl vypálit v Neru soubor DVD/VideoTS uložený na HDD, tak jsem nenašel možnost, jak vytvořit formát FULL HD. To je zřejmě tím, že moje kamera produkuje PAL. Je to tak?
Poslední mě zajímá, jak vytvořím z mého souboru DVD/VideoTS případně soubor, který bych mohl nahrát na USB, příp. HDD nebo jak bych ho třeba vypálil na Blu-Ray apod.. Pokud totiž ten soubor DVD/VideoTS normálně zkopíruju na USB, tak to ani jeden z mých stolních přístrojů nepřečte.
Pokud jsou moje dotazy chaotické a třeba nepochopitelné, tak se omlouvám, ale vyplývají z toho, že tomu zoufale málo rozumím. Děkuji za případné rady.
Tak koukám, že tomu opravdu zoufale málo rozumíš, protože tu pleteš páté přes deváté, většinou věci, které spolu vůbec nesouvisí. Pokusím se o pár vysvělivek, možná trochu zjednodušujících. Především úplně zapomeň na slova jako FULLHD a Blu-ray. Máš kameru se standardním rozlišením, takže můžeš vytvořit výstup v klasickém formátu PAL v rozlišení 720x576, s poměrem stran širokoúhle 16:9 nebo klasicky 4:3. Ty čísla značí počet bodu, ze kterých se skládá obraz na televizi. Formát Full HD má těch bodů přibližně čtyřikrát víc, tak to ale musí vylézt už z kamery, musí to umět ta kamera.
Za druhé, už při exportu projektu musíš vědět, co vlastně chceš a na čem to budeš přehrávat. Zvolíš-li export na disk, tak se tím myslí nějaká ta placka, která se k přehrávání strčí do nějakého přístroje. Z možností, které tam jsou, lze v tvém případě zvolit pouze DVD. Pak ale se opravdu předpokládá, že ten výsledek v NERU na tu placku vypálíš. Výsledné soubory ve složce VIDEO_TS jsou sice přehratelné na počítači, ale tím se myslí spíš jenom takové náhledové přehrání, abys vidět jak ten výsledek vypadá. A formát ISO je formát výhradně pro vypalovací programy, aby ten program poznal co vlastně vypaluje a už se nic moc (například v tom NERU) nemuselo nastavovat. Není určen k přehrávání.
Pokud ale už dopředu víš, že žádný placky DVD vlastně nepotřebuješ, protože výsledek své práce budeš mít uložený hlavně v počítači, pak namísto exportu na DVD zvol EXPORT DO SOUBORU. Pro tvůj případ budeš nastavovat TYP SOUBORU MPEG 2 a předvolbu DVD kompatibilní. Takto vzniklý soubor ti přehraje jakýkoliv přehrávač a můžeš ho klidně nahrát i na flashku nebo multimediálního centra.
Nechápu, jak jsi zkoušel přehrávat soubor ISO ve stolním přehrávači, jak jsi ho tam dostal? Jediná cesta by byla vypálit obraz ISO na placku, ale ono po jeho vypálení (a správném nastavení že vypaluješ obraz ISO) není už na té placce soubor ISO, ale při vypalování se přemění na tu již zmiňovanou složku VIDEO_TS, kterou ti stolní přehávač přehraje.
A ještě ke stolním přehrávačům - moc s nimi sice nedělám, ale mám pocit, že ani tam to nenahrává jen jeden soubor, ale pokud je to vypálené na DVD disk, tak zas to má podobnou strukturu jako jsem už uváděl (ve složce VIDEO_TS). Jako jeden soubor to můžeš nahrát třeba na hardisk nějakého stolního přehrávače.
Za druhé, už při exportu projektu musíš vědět, co vlastně chceš a na čem to budeš přehrávat. Zvolíš-li export na disk, tak se tím myslí nějaká ta placka, která se k přehrávání strčí do nějakého přístroje. Z možností, které tam jsou, lze v tvém případě zvolit pouze DVD. Pak ale se opravdu předpokládá, že ten výsledek v NERU na tu placku vypálíš. Výsledné soubory ve složce VIDEO_TS jsou sice přehratelné na počítači, ale tím se myslí spíš jenom takové náhledové přehrání, abys vidět jak ten výsledek vypadá. A formát ISO je formát výhradně pro vypalovací programy, aby ten program poznal co vlastně vypaluje a už se nic moc (například v tom NERU) nemuselo nastavovat. Není určen k přehrávání.
Pokud ale už dopředu víš, že žádný placky DVD vlastně nepotřebuješ, protože výsledek své práce budeš mít uložený hlavně v počítači, pak namísto exportu na DVD zvol EXPORT DO SOUBORU. Pro tvůj případ budeš nastavovat TYP SOUBORU MPEG 2 a předvolbu DVD kompatibilní. Takto vzniklý soubor ti přehraje jakýkoliv přehrávač a můžeš ho klidně nahrát i na flashku nebo multimediálního centra.
Nechápu, jak jsi zkoušel přehrávat soubor ISO ve stolním přehrávači, jak jsi ho tam dostal? Jediná cesta by byla vypálit obraz ISO na placku, ale ono po jeho vypálení (a správném nastavení že vypaluješ obraz ISO) není už na té placce soubor ISO, ale při vypalování se přemění na tu již zmiňovanou složku VIDEO_TS, kterou ti stolní přehávač přehraje.
A ještě ke stolním přehrávačům - moc s nimi sice nedělám, ale mám pocit, že ani tam to nenahrává jen jeden soubor, ale pokud je to vypálené na DVD disk, tak zas to má podobnou strukturu jako jsem už uváděl (ve složce VIDEO_TS). Jako jeden soubor to můžeš nahrát třeba na hardisk nějakého stolního přehrávače.
-
- Informace
-