M2V "disky" - nelze obnovit data po smazání!

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
Odpovědět
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Všem, co to ještě nevědí. M2V "disky" - úložiště dat po smazání už nejdou žádným způsobem, na rozdíl od klasických harddisků s magnetickými plotnami, obnovit. Takže u důležitých dat, o které nechceme přijít vždy zazálohovat na klasický HDD. Kde nejdou obnovit data jen v případě, že jsou přepsány daty jinými. U M2V se vymažou ihned nenávratně. Může po nich zůstat otisk v podobě názvu souboru, který aplikace pro obnovu dat ještě najde, ale je prázdná.

Stejné je tomu i u vnitřní paměti Rode Wireless GO II! Na to také před smazáním v aplikaci Rode Central, je před smazáním upozorněno.

Upozorňuji na to ostatní, protože mně se ta nemilá věc už stala. Vy tomu díky mému upozornění třeba předejdete.
jizapo
Příspěvky: 65
Registrován: 25.01.2021, 15:31
Kontaktovat uživatele:

Řekl bych, že nemáš pravdu. Běžným smazáním souboru, je tento soubor komprimován a přidán do složky RecycleBin, což je složka koše.
Samozřejmě, pokud vysypeš koš (smažeš tuto složku), tak máš smůlu.

Ale zálohování je základ počítačové gramontnosti. ;)
A proto než smažu soubory z kartv v kameře, tak si zazálohuji soubory včetně databáze úprav v DR pomocí Project Manageru > Export Project Archive hezky na externí disk
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

O koši jsem nepsal. Ale o smazání, jako takovém. Zálohování je dobrá věc, ale všechno zálohovat není v mých silách, protože to není všechno při dnešním množství dat bych musel mít disků.... Mám 22 HDD, jako zálohové a 9 v PC samotném. Jsou plné záloh všeho možného. Někdy to ale prostě není kam zazálohovat.
jizapo
Příspěvky: 65
Registrován: 25.01.2021, 15:31
Kontaktovat uživatele:

Ano pokud někdo maže pomocí Shift Delete, pak je mu koš k ničemu. Nebo dokonce pokud má koš vypnutý. Ale je to jeho volba. ;)

Ale jinak rozdíl mezi disky M.2 a PCIe je jen v systéme přenosu dat z a do disku. Problém obnovy smazaného souboru je u všech vysokokapacitních SSD disků značně složitý a mnohdy jak píšeš nemožný. A platí to i pro PCIe SSD disky. Viz. hezký článeček zde: https://www.myblueday.cz/hdd-nebo-ssd/

Proto Shift Delete používám jen pro mazání spamu v Outloku. Jinak klidně mažu jen za použití Del a čas od času koš vysypu. Nebo to lze dokonce nastavit tak, aby soubory v koši starší 30 dní se smazaly samy.

A co se týká zálohování, nikdy nezálohuji na disky v PC, ale externí disky. Je to mnohem bezpečnější. Disky mám 3,5" volné a přístup k nim jen po zasunutí do HDD doku. Disky mám označené datumy od - do.
Odpovědět
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host