Kamera nebo Mobil - toť (pro někoho) otázka

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
kamera11
Příspěvky: 376
Registrován: 09.06.2012, 00:42
Kontaktovat uživatele:

Pro někoho (hóóódně turistických lidí) bude toto řešení asi OK. Má vše v jednom....trend...asi. Ale kamera je přece KAMERA !!!
https://www.youtube.com/watch?v=o0aXsI1 ... za&index=1
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

4K video z toho Sony mobilu, je co do kvality asi skoro úrovni kamery Sony FDR-AX33. Je natočeno jako propagační. Tedy bůhví na čem byl ten mobil připevněn? Nevěřím, že v holých rukou. Druhá věc, jaký pak je z toho mobilu asi zvuk, že?! Obraz je hezký, ale může mu zvuk z tohoto zařízení zdárně sekundovat?! Ať si točí kdo chce s čím chce, já se ale přidám k Roman51 - Kamera je přece kamera! A to doslova! Nevěřím ani ve kvalitní video natočené zrcadlovkou, mirrorlessem nebo jen kompaktem. Jasně, jde to, když se točí způsobem jakým se točí celovečerní filmy či reklamy. Jde natočit dozajista kvalitně pár video klipů. Ale ať mi někdo ukáže dvě hodiny (nebo i víc) z celé dovolené či dlouhého výletu, tak jako to jde natočit videokamerou. Tedy slušný nejen obraz, ale také zvuk. Kamera je na natáčení, foťáky na fotky a mobily na focení, tedy v případě, že to má mít nějakou formu, ne jen na chlubení se co se mi dostalo před objektiv nebo "objektiv".
Laďa
Příspěvky: 266
Registrován: 22.02.2014, 10:23
Kontaktovat uživatele:

Romolus napsal(a):
-------------------------------------------------------
Kamera je přece kamera! A to doslova!
> Nevěřím ani ve kvalitní video natočené
> zrcadlovkou, mirrorlessem nebo jen kompaktem.
> Jasně, jde to, když se točí způsobem jakým
> se točí celovečerní filmy či reklamy. Jde
> natočit dozajista kvalitně pár video klipů.
> Ale ať mi někdo ukáže dvě hodiny (nebo i
> víc) z celé dovolené či dlouhého výletu, tak
> jako to jde natočit videokamerou. Tedy slušný
> nejen obraz, ale také zvuk. Kamera je na
> natáčení, foťáky na fotky a mobily na
> focení, tedy v případě, že to má mít
> nějakou formu, ne jen na chlubení se co se mi
> dostalo před objektiv nebo "objektiv".

Tady bych oponoval. Video z foťáku (DSLR) se dá natočit i s dobrým zvukem, tak jak z kamery. Použije se přece dobrý mikrofon. Kolik kamer má dobrý mikrofon, vždyť i na ně se kupují mikrofony. O obrazu je to už úplně jinde, tam je DSLR ve velké výhodě.
Z dovolené přece nepotřebuji video 2 hod, stačí klidně 30-60 minut a dostaneš tam vše potřebné. Je lepší jeden, dva kvalitní záběry a ne tuny nesmyslů.
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Oponovat samozřejmě lze, ale je to tak všechno co se dá dělat. :-) Jak jsem psal, ať si točí kdo chce jak chce. Moje přesvědčení o tom, že se rodinná dovolená slušně zaznamenat zrcadlovkou nedá, je nezvratné do doby, kdy nějaké takové uvidím. Mé zkušenosti s testovanými fotoaparáty mě utvrdilo jen v tom, že to nejde stejně dobře jako s videokamerou tradiční konstrukce. Samozřejmě mluvím o kamerách k rodinnému natáčení určených. mít na rameni nebo v ruce 3 - 5 kilo těžký přístroj, je podobná hloupost, jako natáčet se zrcadlovkou, která má tak nepředvídatelnou hloubku ostrosti, že velká část záběrů z dovolené dovezených by byla neostrá. A pro švenky také není vůbec předurčena, protože CMOS snímače obraz stále rozkládají horizontálně více než je zdrávo. Co se času týká, mám z dovolených i šest sestřihaných hodin videa a rodina se ptá, po delší době od natočení, kam zmizelo to všechno co jsme tam zažili. Samozřejmě někdo to umí umělecky zabalit do 30 minut, ale to je zase věcí názoru, co se do domácího videa hodí a kolik toho má být.
Laďa
Příspěvky: 266
Registrován: 22.02.2014, 10:23
Kontaktovat uživatele:

6 hodin? To mě fakt bere ::o
Jinak projdi YT a tam je hodně dovolenkových videí z DSLR. Je pravda, ne 6 hodin.
roman51
Příspěvky: 362
Registrován: 09.03.2012, 17:54
Kontaktovat uživatele:

Ano, kamera je kamera. Ale třeba Panák FZ1000 je vlastně kamera i super foťák. Jenom je třeba si říct, jak a na co to používat.

Také si nedovedu dosti dobře představit točit celou dovolenou na FZ1000. Na štěstí si předchozí videokameru Panák SD700 ponechala manželka, má točení vnoučat v popisu práce a za peníz, který bych jejím prodejem získal, nestál za to.

Na FZ1000 jsem si zvykl, protože převážně točím architelturu, takže ze stativu. Tam proti SD700 nevidím postatný rozdíl, stabilizace se stejně musí
vypínat, externí mikrofon je také nutný (pokud chci originální zvuk).
Ale přínosem FZ1000 je možnost i během natáčení nastavování času, clony, ISO a i WB. UHD 4K se dá použít jen při statických záběrech, 25p je na švenkování málo. Ale díky velikosti čipu, je i záznam do FHD při 50p kvalitnější než byl v SD700. A ovládání přes Wi-Fi je super, bohužel nejde švenkovat.

Jinak 6 hodin z dovolené? Když jsme jezdili k Jadranu, bylo toho daleko víc. Jasně, ten kdo považuje za super dovolenou jen povalovaní na pláži,
dopravu přes cestovní kancelář, ten se diví.
My jezdili autem, po cestě prolezli co se dalo, ale něco jsme viděli a ještě dnes si to můžeme připomínat.
A i 14 dnů na kolech po Šumavě dalo více než 6 hodin.

Takže, myslím že obojí má své opodstatnění a chce se naučit na co kterou variantu použít. Když jsem např. točil dlouhozobku svízelovou,
na FZ1000 jsem měl čas 1/4000 vt. a na vyzobnutých snímcích (v Ediusu) má i křídla ostrá. To by s videokamerou asi šlo těžko!

[attachment 1100 Dlouhozobka.jpg]
Přílohy
Dlouhozobka.jpg
Dlouhozobka.jpg (247.12 KiB) Zobrazeno 1580 x
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Tak jak říkáte. Specifické natáčení vyžaduje specifické vybavení. O tom žádná. Já budu ze svého pohledu vždy preferovat více kameru, co umí slušně fotit před fotoaparátem, který umí perfektně fotit, ale jen průměrně natáčet. A upřesňuji, mluvím zde o běžném rodinném natáčení domácího videa. Nejlepší foťák jako kameru jsem měl tu čest testovat ultrazoom Sony DSC-HX400V. Ukázka. Ten umí obojí velmi dobře až skvěle. Jeho výhodou je, že s ním ve tvaru foťáku jde natáčet na veřejnosti mnohem "intimněji" než s jakoukoliv kamerou, protože lidé mají v sobě zakódováno, že když mám v ruce foťák fotím a když kameru, točím. Jeho výhodou je skvělý FHD obraz a skvělá stabilizace, která mě překvapila nejvíce, jelikož ustála velmi dobře i 50x zoom. a měl výhodu ručního nastavení všech parametrů. Na ten kamery opravdu ve stejné kategorii nemají, protože za cenu 10 - 12 tisíc je prostě neodolatelný. Svět dospěl tak daleko, že se lidé i na ulicích často kamery obávají. A to i té "obyčejné" dovolenkové. Natož nějaké větší. S foťáky problém zatím nemají. fotku tolerují.
MONYS
Příspěvky: 401
Registrován: 24.12.2010, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, rád bych také přispěl se svou troškou do mlýna a zastal se fotopřístrojů ohledně natáčení videa.Zde orig. ukázka GH4 FHD/50p/MOV Heslo:MOV http://ulozto.cz/xSJwtTjH/p1070415-mov Heslo:VOM http://ulozto.cz/xSM4DGzg/p1070421-mov
Laďa
Příspěvky: 266
Registrován: 22.02.2014, 10:23
Kontaktovat uživatele:

GH3 a GH4 jsou nejdostupnější "fotokamery", které dokázaly za zlomek ceny točit velmi blízko filmovým kamerám.

Osobně jsem se již do DSLR nepouštěl a držím se také kamery, ale nikdy bych po tom, co jsem viděl, tyto zařízení neodsuzoval. Momentálně mám priority jinde a spíše točím kombinaci Gopro a kameru HV20. (videa jsem sem dával)

K té délce, žádná dovolená nemá význam mít tak dlouhou stopáž. Je to můj názor a nikomu jej nevnucuji, ale prostě to nechápu.Z mého pohledu je to lenost. Filmařina je totiž o zkratce, filmové kompozici atd. Pro cizí je to dlouhé a pro domácí to má být jen připomínka, zbytek si musí vybavit ve vlastních vzpomínkách. Každý je má jiné a jinak prožité.
roman51
Příspěvky: 362
Registrován: 09.03.2012, 17:54
Kontaktovat uživatele:

To je věc názoru. Já za lenost považuji to, že přijede, plácne sebou na pláž, dá si pivko, namočí si nohy, natočí mamku a děti jak se brouzdají a to je vše.
A má úžasnou filmovou zkratku. :)-D

Když jedu na dovolenou, tak se snažím podívat se po památkách a přírodě. Příklad: Jedu k Jadranu, zastavím se v Julských Alpách, na Bledu, na Plitvicích,
v Dubrovníku atd. Z materiálu mám několik filmečků, ke kterým se mohu časem vracet. Jen tupec bude dávat všechen materiál do jednoho filmu. :D

A teď kdo je lenoch ?? Já zase nechápu Tvůj názor a samozřejmě ten svůj také nikomu nevnucuji. Ale po letech je třeba fajn to, že mám (bohužel jen na fotkách) původní most v Mostaru, Ulcin před zemětřesením atd. A to samé když se potloukám po vlastech Českých. :P
Odpovědět
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host