Klávesové zkratky – užitečné
Rozhodl jsem se zde uvést několik klávesových zkratek, které považuji je za něco, co člověku od začátku zpříjemňuje a zefektivňuje práci. Pro některé jsou notoricky známé, pro jiné mohou být užitečnou novinkou.
Nedávám je zde v žádném smysluplném či logickém pořadí. K tomu bych je musel ovládat a znát úplně všechny. Prostě je vkládám podle toho, jakou užitečnost jim osobně přikládám.
W - přesunutí kurzoru na začátek projektu v časové ose
S – Split – střih - rozdělení klipu v místě kurzoru
J – posun kurzoru v časové ose vzad, při opakovaném stisku či podržení postupné zrychlování
K – zastavení pohybu kurzoru v časové ose
L – posun kurzoru v časové ose vpřed, při opakovaném stisku či podržení postupné zrychlování
Q – přehrávání dokola označené části poklepáním ve smyčce
U – oddělení zvukové a obrazové stopy klipu
G – spojení oddělení zvukové a obrazové stopy klipu po označení stop poklepáním myši
N – pravým tlačítkem označíme první klip (event), zmáčkneme N a tím se označí všechny klipy až do konce
I – označení začátku Loop point
O – označení konce Loop point
Trimování - ořez klipu na časové ose:
Číslicová klávesnice:
0 – přehraje nastavitelný úsek před a za pozicí jezdce na časové ose
1 – ořez (zkrácení či prodloužení) scény podle toho, zdali máme aktivován výběrem začátek nebo konec video eventu
2 – posun klipu dolů do jiné stopy
3 – ořez (zkrácení či prodloužení) scény podle toho, zdali máme aktivován výběrem začátek nebo konec video eventu
4 – posun klipu doleva po snímcích (framech)
5 – rozdělení v místě kurzoru do dvou stop a znázorněny přesahy sousedících klipů
6 – posun klipu doprava po snímcích (framech)
7 – aktivování levé strany video eventu (začátku klipu)
8 – posun klipu nahoru do jiné stopy
9 – aktivování pravé strany video eventu (konce klipu)
Ctrl+Shift+Alt+7 nebo 9, potom 1 nebo 3 – J a L střih zvuku po framech (snímcích)
Přechody:
/ - pro přechod typu crossfade (prolnutí)
* - pro přechod typu dissolve (mizení/rozplynutí obrazu)
- - pro přechod typu linear wipe (stírání)
Ctrl + tažení za konec klipu. Doleva zrychlujeme, doprava zpomalujeme záběr
Ctrl + L – Auto Ripple – automatické přisouvání klipů atd. k sobě bez vzniku mezer (Affected Tracks – k posunu dojde pouze ve stopě/stopách, kde provádíme úpravy Affected Tracks, Bus Tracks, Markers, and Regions – k posunu dojde pouze ve stopě/stopách, kde provádíme úpravy, včetně všech značek, regionů a keyframes ve video/audio bus All Tracks, Markers, and Regions – k posunu dojde ve všech stopách.)
Ctrl + Shift + C - zobrazení Event a pan/crop značek na časové ose
Ctrl + Shift + W – zobrazení křivky zvuku
Ctrl + Shift + I – zobrazení názvů souboru v časové ose
Alt – Slip – kloužeme klipem v dané pozici ikona obdélníku s oboustrannou šipkou uvnitř
Ctrl + Alt – Slide – při ukázání na klip se objeví ikona obdélník s šipkami po stranách směrem ven, a můžeme posouvat (klouzat) s klipem do stran
Shuffle Event – přesun klipu před, za jiný – pravé tlačítko myši a pohyb s ní do strany
D – přepínání funkcí EDIT TOOL
Z – Zoom selection – roztažení klipu po celé obrazové ploše časové osy
M – Markers (značky) - V timeline se nám vytvoří vertikální oranžová linka s praporkem nad stopou. Při postupném vytváření se nám kromě možnosti konkrétního pojmenování markery také vzestupně číslují. Při zobrazení nabídkového řádku pro pojmenování markeru stačí vepsat jeho název a potvrdit kl. Enter nebo kurzorem myši kliknout v eventu.
R – Regions (regiony) - Každý 1 region je označen nikoliv 1, ale 2 vertikálními zelenými linkami s praporky nad časovou osobou, neboť nám vlastně vymezují určitou oblast.
C - Markers Category (Značky kategorií)
Zviditelnění času v časové ose: Preferences – Video – Show Source Frame – změnit None na Timecode
K aktivaci stop můžeme pro urychlení práce použít tlačítka klávesnice: tl. „x“ - Solo - pro aktivaci stopy (označíme myší záhlaví stopy a stiskneme tl. „x“),
tl. “SHIFT+x“ - pro zrušení aktivace nezávisle všech video nebo audio stop při více stopách (při aktivovaných několika videostopách označíme kteroukoli videostopu v záhlaví a zmáčkneme „Shift+x“) tl. „z“ - Mute - pro deaktivaci stopy (označíme myší záhlaví stopy a stiskneme tl. „z“), tl. “SHIFT+z“ - pro zrušení deaktivace nezávisle všech video nebo audio stop při více stopách (při aktivovaných několika videostopách označíme kteroukoli videostopu v záhlaví a zmáčkneme „Shift+z“).
klikneme na event video, kterým bude začínat označovaná skupina, stiskneme a při držení tlačítka SHIFT klikneme na event audio posledního klipu ze skupiny, čímž se nám označí všechny eventy video i audio mezi 1. a posledním označeným, samozřejmě včetně i těchto 2. Tento způsob můžeme aplikovat pro, námi konkrétně vybranou skupinu eventů, jdoucích za sebou.
Loop Region – Smyčka
Od verze 12
Ctrl+T – Trim (říznutí eventu (klipu))
Alt+ú – na začátku trim (oříznutí eventu (klipu)) ve stopě v časové ose (timeline)
Alt+) – na konci trim (oříznutí eventu (klipu)) ve stopě v časové ose (timeline)
Označený klip dvojklikem a přes pravé tl. a H a N – Normalize (zvuk)
Označený klip dvojklikem a přes pravé tl. a H a D – Disable Resample
Označený klip dvojklikem a přes přes pravé tl. a R a D – Smart Resample
Shift+Alt+4 – obraz na celou obrazovku (Esc zrušení)
F3 – posun po snímcích zpět
F4 - posun po snímcích dopředu
F11 – ponechání pouze obrazovky s časovou osou
F12 – play (přehrát)
Mezerník – přehrát, opět mezerník – vrácení kurzoru na výchozí pozici
Klávesové zkratky Sony Vegas Pro
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Něco podobného jsem si udělal pro Edius. Jenže mě zůstala již jen tištěná verze
-
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl jsem se zeptat. Když chci zvětšit obraz v Sony Vegas na celou obrazovku tak kliknu na malou ikonu v pravém horním rohu myší to je jasný ,ale když chci zpatky na puvodní obraz musím kliknout myší na obraz a potom klavesou Esc se vrátí obraz do puvodní polohy. Nevíte není nějaký trik třeba stiskem jednoho tlačítka klavesnice aby se obraz zvětšil a druhým stiskem zmenšil. Strašně mě to ročiluje jak složitě musím dávat zvětšení obraz zpět.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak to popisujete je to u Vegas normální. Kliknout do obrazu přes celou obrazovku zkrátka musíme, aby byla ve chvíli, kdy ji chceme zmenšit aktivní a potom následuje Esc(ape) klávesa k opětovnému zmenšení obrazu. Když Vás tento postup irituje, můžete si pořídit druhý monitor nebo plochou HDTV s HDMI. Samozřejmě musí mít grafická karta minimálně dva DVI výstupy nebo lépe minimálně jeden DVI a jeden HDMI výstup. Potom nebude potřeba se vracet do zmenšeného obrazu, protože bude na hlavním monitoru klasické rozložení oken ve Vegas a na druhé obrazovce trvale obraz přes celou plochu stínítka.
Ještě jedna možnost je tato:
http://mysi.heureka.cz/contour-design-s ... Am418P8HAQ
Potom si nastavíte na jedno z tlačítek tzv. makro (spřažení více stisků klaves do jediného tlačítka).
Ještě jedna možnost je tato:
http://mysi.heureka.cz/contour-design-s ... Am418P8HAQ
Potom si nastavíte na jedno z tlačítek tzv. makro (spřažení více stisků klaves do jediného tlačítka).
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý typ dík.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj nemáte někdo zkušenosti z Contour Design Shuttle Pro V2z jedná se mi postup programování jednotlivých tlačítek. potřeboval bych naprogamovat jedno tlačítko aby mi přepínalo obraz na celou obrazovku povel je Alt+Shift+4.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zkuste se zeptat na této adrese. Je to machr na Vegas Pro a má si myslím zkušenosti s tím na co se ptáte.
charles.sk@centrum.cz
http://www.videobird.cz/index.php/techn ... tle-pro-v2
charles.sk@centrum.cz
http://www.videobird.cz/index.php/techn ... tle-pro-v2
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak už jsem to vyřešil povel Alt+shift+4 jsem změnil na Alt +R přímo ve Vegasu a už to funguje.
Dobrý den,
mám takový menší problém, pro Vás to bude asi zřejmě banalita, ale volně mi plave po ploše u Sony Vegasu náhledové okénko obrazu a Master Bus. Dříve jsem to měl jaksi na té ploše "přilepené", teď mi to tam volně plave a já nevím, co s tím. Dost mě to rozčiluje. Neexistuje nějaká klávesová zkratka pro vrácení vše na ploše do původního stavu?
Předem děkuji za odpověď.
Petr Levný
mám takový menší problém, pro Vás to bude asi zřejmě banalita, ale volně mi plave po ploše u Sony Vegasu náhledové okénko obrazu a Master Bus. Dříve jsem to měl jaksi na té ploše "přilepené", teď mi to tam volně plave a já nevím, co s tím. Dost mě to rozčiluje. Neexistuje nějaká klávesová zkratka pro vrácení vše na ploše do původního stavu?
Předem děkuji za odpověď.
Petr Levný
-
- Kontaktovat uživatele:
Volbou v View - Window Layouts - Default Layout (kl. zkratka Alt+D), se vrátí rozložení do továrního nastavení. Máte-li plochu rozvrženu individuálně, radím si jí uložit pro případný návrat, bez komplikovaného znovu nastavování. View - Window Layouts - Save Layout As.
-
- Informace
-