volba formátu videa

Fórum o všem ostatním - kamery, hardware, offtopic, ...
Odpovědět
jonyme

Ahoj,
mám mnoho videí z různých zařízení (foťáky, kamery), vybral jsem nejlepší, sestříhám v adobe premiere, upravím velikost, to vše zvládnu, ale nevyznám se ve formátech a metodách komperse

jaký by jste zvolili FORMAT, KONTEJNER A KOMPRESOR pro video a zvuk, aby

a) nedošlo k významné ztrátě kvality (snad se mi ješte nepovedlo abych po střihání docíli stejné kvality jako před, jedině za cenu zásadního nárustu velikosti)

b) jsem zajistil dlouhou životnost (a nemusel za pár let znovu snižovat kvalitu překomprimování, jako mě to čeká u videí z roku 2000 komprimovaných nějakým divx do podivného formátu který te´d nic neotevře ačkoli jsem se domníval že výstup byl do stndardu mpeg)

kdo s tim děláte, co by ste použili, díky moc :-)
Romolus
Příspěvky: 1755
Registrován: 26.05.2010, 10:08
Kontaktovat uživatele:

Já jsem pro mp4. To je formát rozšířený, kvalitní a bude se určitě ještě nějakou dobu používat. Nic ovšem netrvá věčně a technologie se dále zdokonalují a také zrychlují. Brzy přijde H265 místo stávajícího H264 (MP4). Snad to bude i zpětně kompatibilní.

Hledat kompromis mezi velikostí dat a kvalitou obrazu je ošidné. Já upřednostňuji větší objem dat a tím pádem kvalitu záznamu, který zůstane kvalitní ještě nějaký ten pátek. :-)
kamera11
Příspěvky: 376
Registrován: 09.06.2012, 00:42
Kontaktovat uživatele:

XXX
jonyme

Ano, MPEG je můj favorit. A nemohu se rozhodnout mezi verzí 2 a 4. Bylo mi kolegou vysvětleno, že verze 4 je určena pro net a terestralni digi-tv, spořivější na místo kvůli větší kompresi, proto také ale náročnější na přehrání, případně v nižší kvalitě. Zatímco verze 2 je určená pro uložení na DVD, menší komprese, víc dat, lepší kvalita. Nedokážu samozřejmě posoudit...

Pravděpodobně tedy MPEG2. Je otázka, jakým kodekem to do formátu dostat. A v jakém kontejneru to uchovat.

to Kamera11:
Ano, jde o sestříhání do ucelených videí. Sestříhání má 2 hlavní důvody.

KOMPATIBILITA. Zajistit možnost přehrání při koupi nového NB nebo při návštěvě známých / rodičů atd je časově poněkud náročné. Ne všechny přehravače přehrají všechny formáty, přestože se dekodéry tváří nainstalované, různě se chovají stejně jako různé verze přehravačů. Například ACDSee mi teď přehraje víc než WMP. To znamená mít neustále zálohované původní dekodéry, přehravače, hledat na netu, instalovat. Některá videa grabovaná z analogových videokazet přes TV kartu je pro mě vysilující výkon, natož provést rekompresi. Po dlouhých pokusech jsem našel cestu jak je dostat do nekomprimované sekvence a tu následně upravit. Kupodivu to nezvládl adobe ale nějaký neznámý soft ano. Je s podivem kolik různých "chyb" stará videa obsahují, těžko dokážu rozlišit mezi chybou dat souboru / formátu kvůli nekvalitnímu původního kompresoru nebo kompatibilitou. Je k naštvání když provádíte rekompresi několik hodin a v 80% program bez varování "spadne". Dál tam mam různý formy MPEG v mov, avi, ten nokia formát no je toho požehnaně

HODNOTA.Mám řádově stovky videí velmi různých délek skoro za 15 let, včetně rodiny a dětí, zajímavá je obvykle jen část snímku, odhadem 1/10, často i méně. To množství zcela odrazuje od přehrávání, budu rád, když najdu čas, to celé jednorázově sestřihat. Oddělit opravdu dlouhodobě zajímavé informace ke kterým má cenu se vracet. Zatímco možná kvalita snímku by se mohla snížit, kvalita videa z hlediska obsahu naroste. Myslím, že zachování původních záznamů ztratí celkem smysl.

Co se týče rozlišení, mám tam i PAL, NTFS, nevím co všechno. Tedy neodpovídá ani poměr stran, tedy budu muset přistoupit k ořezávání abych se vyhnul deformaci. Průšvih je různý fps. Asi budu malá videa "roztahávat" a pak řezat, raději než velká zmenšovat, fps "natahovat", dám to MPEG2.

Důležité teď je, čím to do MPEG2 dostat a v jakém souboru - kontejneru uložit
jonyme

No procházím to a je to neuvěřitelný pelmel. Nejprve jsem si poučel analogovou kameru rodičů a digitalizoval tv kartou. Když jsem na počátku digitálních přístrojů cenově těžko dostupných vyrazil na dovolenou, byl jsem rád, když mi někdo ze starších známých mohl něco půjčit. Pokaždé jiný přístroj. Následně jsem měl vlastní fo´táky se sekvencema, pořídíte nový fo´ták, má jiné sekvence. Primárně jsem vybíral podle paramterů pro focení. Taky sekvence ze studentovi dostupné webkamery. Pak Vám známí pošlou video z oslavy, svatby atd, každý má jinou kameru. Pak jdete s rodinou po městě, nastane zajímavá situace, máte u sebe jen mobil, tak zapnete a točíte. Mobili měníte, mají různé výstupy. A manželka má taky různé mobily. A tak vznikne pelmel. :-)


Naposledy oživil Anonymous v 15.01.2021, 06:13
Odpovědět
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host