Časový kód se zbláznil

Fórum ke všem verzím Pinnacle Studia 10 až 15
Zamčeno
Jardaz

Ve studiu PS 15 zpracovávám video z HDV kamery (1440x1080, 25ft/sec). Výstupní formát mám přednastaven na 1920x1080/50i. Na časové ose se mě ukazuje 30 snímků/sec a nastavením studia s tím nedokážu hnout. Zkontroloval jsem "na-grabovaný" soubor "xxx.m2v" přes mediainfo a ukázalo to správně 25 snímků/sec.
Můžete někdo poradit jak na časové ose dosáhnout 25 snímků/sec, abych neměl problém při exportu?
jardaz

Trochu jsem přemýšlel, kde mohla vzniknout chyba. Nejspíš už při grabování - stahoval jsem velkou dávku, bál se ztracených snímků, chtěl počítači trochu ulevit a tak jsem vypnul detekci scén - protože to se přece dá udělat dodatečně (alespoň v PS 11 to šlo). A později se to na detekci scén poprvé zadrhlo. Nabídlo mě to detekci scén podle střihu, ručně, ale podle časového kódu ne, a ne, a ne! Tak jsem to nechal udělat podle střihu.

Něco shnilého tam musí být. Když projekt jenom uložím pod jiným názvem a pak se do něj podívám - časová osa zprvu jede na 25 snímků/s. Jakmile se však s něčím pohne - bác, a je tam (na potvoru) zase těch 30 snímků/s.
Setkal jste se s tím někdo?
steviezah
Příspěvky: 1735
Registrován: 22.03.2010, 12:00
Kontaktovat uživatele:

Některé verze stažené z internetu se takto chovají,mají napevno přednastaveno normu NTSC s 30s/s.
jardaz

Dík za reakci. Moje verze však není stažena z internetu - je to krabicová PS 11 s krabicovým upgrade na PS 15. Formát projektu mohu měnit zcela v mezích manuálu k PS 15.

Připouštěl jsem, že při dodatečné detekci scén nemusel být ještě správně nastaven formát projektu a tudy se tam mohla zanést nějaká neplecha. Opakované grabování zdrojového videa se současnou detekcí scén podle času to však vyloučilo - chová se to pořád stejně blbě. Když si proklikám samotnou scénu přes náhled videa, má 25 snímků/s. Když ale stejnou scénu umístím na časovou osu a proklikám ji stejným náhledem videa - ejhle ukazuje to 30 snímků/s.

Hledal jsem v manuálu PS 15 a tam v "Dodatku A: Nastavení / Nastavení videa a zvuku / Náhled videa" se píše o možnostech druhého monitoru, grafických kartách .. Je tam též zmínka, že systém může v některých případech použít pro náhled v obnovovací frekvenci 60 Hz, namísto 50 Hz (PAL). Připomínám, že nepoužívám druhý monitor a podle manuálu by projekt měl být správně nastaven. Pro úplnost - používám grafickou kartu ATI Radeon HD 3800.

Neudělal někdo podobnou zkušenost, nebo nezná vysvětlení?

Já nejspíš vyzkouším cvičně poskládat pár minut filmu, vyrenderovat to a v případě úspěchu se do toho pustím doopravdy.
jardaz

Problém existuje i nadále, mám však nové poznatky:
Laboroval jsem s nastavením náhledu, i nesmyslně s externím monitorem (který nebyl připojen). Nakonec jsem to vrátil zpátky. Výsledek – v okně „film“ na časové ose zůstávalo neustále 30 snímků/sec, nastavení projektu se však během pokusů překlopilo na NTSC – dalo se sice vrátit na třeba „PAL širokoúhlý“, ale z nabídky možností nastavení projektu vypadly HD verze (mezi nimi i 1920x1080 / 50i, která tam dříve byla a kterou chci).
Zkusil jsem udělat kousek filmu k pokusnému vyrenderování a zakopl v okénku trimování klipu – tam sice šel začátek a konec klipu upravit, ale neběžel tam náhled. Navíc všechno trvalo hrozně dlouho.
Usoudil jsem, že chyba musí být v instalaci PS 15 - odinstaloval jsem tedy Studio Ultimate se všemi nadstavbami a celé to nainstaloval znovu. Výsledek – když jsem s „novým PS15“ otevřel ten rozpracovaný projekt, na časové ose je stále 30 snímků/sec, formát projektu lze nastavit mj. na 1920x1080 / 50i, trimování klipu stále nefunguje tak, jak by mělo. Navíc náhled se smrskl na malé okénko a zmizel mě ovladač na jeho zvětšení - ale to je vedlejší problém, který jsem kdysi po první instalaci PS15 vyřešil (už ani nevím jak).
Napadlo mě však otevřít jiný projekt, kde kdysi vše bylo OK a „zaplaťpámbů“ ten je stále OK.

Kdysi jsem měl v jednom projektu s PS15 problém s titulky – psalo to pouze kapitálky, fonty se daly měnit, ale malá písmena ne, a ne a ne ... V manuálu jsem nenašel ani zmínku o zapnutí/vypnutí kapitálek. Tehdy pomohlo do projektu překopírovat jeden titulek s malými písmeny a pak bylo vše OK.

Mám pocit, že PS 15 si pro sebe někde ukládá nastavení projektu, kde toho bude trochu víc, než v oknech „preference projektu“ a „nastavení videa a zvuku“. Tam nejspíš bude zakopaný pes. Nevíte někdo o tom více?
jardaz

Před několika dny jsem to vyřešit a nyní shrnuji svoje poznatky.

Podstata problému, který jsem popisoval:
- klipy z kamery měly 25 snímků/sec
- výsledné video jsem chtěl 1920x1080 50i - to jsem zadal jako formát projektu
- po umístění na časovou osu se mě 1sec klipu s 25 snímky zobrazovala na prohlížeči jako 1sec klipu o 30 snímcích. Před umístěním klipu na časovou osu však prohlížeč ukazoval správně 25 snímků/sec.
Nastavením formátu videa se na tom nedalo nic změnit. Pro studio to zřejmě představovalo problém - trimování klipů se zasekávalo, vše trvalo hrozně dlouho - takže k exportu jsem se už nepropracoval.

Spásná myšlenka byla - podívat se na dříve založený projekt ve formátu 1920x1080 50i - tam bylo vše OK. Tak jsem ten starší projekt zkopíroval, opatrně nahradil původní klipy novými a sláva - funguje to..

Domnívám se, že studio si ke každému projektu ukládá nějaký soubor s interním nastavením. Něco v něm bude přednastaveno, něco se v něm nejspíš automaticky nastaví podle mého počínání v projektu a něco tam zadám prostřednictvím okna "Nastavení videa a zvuku" a "Preference projektu". Když se tam nedopatřením něco nechtěného vloudí a nepodaří se to správně přestavit - je problém. Mě se tam zřejmě natvrdo usídlilo NTSC se 60Hz a ač jsem se snažil, nedokázal jsem to změnit (Na jaře mě po založení jiného projektu šly titulky psát pouze velkými písmeny (kapitálky) a zase jsem s tím nedokázal hnout. Přitom v manuálu ke studiu o kapitálkách ani zmínka. Pomohlo opět překopírování titulku z jiného projektu (Ctrl C - Ctrl V) a bylo vyhráno).

Možná jsem vzniku toho problému pomohl sám - na samém počátku jsem měl na časové ose jen obrázek jpg a titulek. K tomu chtěl přidat audio-efekt - stihačku co přiletí zezadu. Ten zvuk stihačky je v PS15 jen stereo. Představoval jsem si, že přednastavím "zvuk 5+1", audio-efekt ve stereu nějak zkopíruji i do zadních kanálů a úpravou hlasitosti nasimuluji přelet zezadu. No, nevím zda to tak udělat jde - mě se to nezdařilo (na zvukové ose jsou kanály pohromadě). Zatímco jsem si hrál, spadlo tam zřejmě NTSC (i když to nikde nebylo vidět) a já měl hned jiné starosti.

Mimochodem, nemáte někdo s implementací stereo zvuku do zadních kanálů nějakou zkušenost? Pokud vím, mono lze přes správu kanálů dostat do L+R.
Zamčeno
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host